Πότε να αφήσετε το κουτάβι σας να βγει έξω

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η πρώτη φορά που αφήνετε το κουτάβι σας να βγει έξω από το σπίτι ίσως είναι λίγο τρομακτική και για τους δυο σας. Το μικρό μέγεθος του κουταβιού σας, σε συνδυασμό με την απειρία, την περιέργειά του και την προδιάθεσή του για σκανταλιές, μοιάζουν με συνταγή για καταστροφή. Ωστόσο, το κουτάβι σας θα πρέπει να πρέπει να νιώθει άνετα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, μεταξύ άλλων και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξής του. Πότε λοιπόν μπορείτε να αρχίσετε να βγάζετε το μικρό σας κουτάβι έξω και να το εξοικειώνετε με τον υπόλοιπο κόσμο; Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν.

Βγαίνοντας στον κήπο

Καφέ κουτάβι με μακρύ τρίχωμα φυλής Ντάτσχουντ σε εξωτερικό χώρο.
Πότε μπορείτε να αφήσετε το κουτάβι σας να βγει στον κήπο; Σύμφωνα με την PDSA, για να αρχίσει το κουτάβι σας να εξερευνά τον κήπο αρκεί αυτός να είναι καλά περιφραγμένος και να μην χρησιμοποιείται από ανεμβολίαστους σκύλους Μπορείτε να το βγάζετε έξω κάθε 1 με 2 ώρες, αμέσως μόλις ξυπνήσει, όποτε πίνει νερό και μετά από κάθε γεύμα, αφού αυτές είναι οι ώρες που συνήθως νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα. Πρόκειται επίσης για μια καλή ευκαιρία να το επιβραβεύσετε για την εξυπνάδα του. Οι εξορμήσεις σας θα πρέπει να είναι σύντομες αρχικά και, φυσικά, θα πρέπει να επιβλέπετε στενά το κουτάβι σας. Πρόκειται επίσης για μια καλή ευκαιρία για να το εξοικειώσετε με τη χρήση κολάρου και λουριού, ώστε να είναι προετοιμασμένο για περιπάτους ή βόλτες σε δημόσιους χώρους.

Τα κουτάβια είναι πολύ ευάλωτα σε ακραίες θερμοκρασίες. Αν ο καιρός είναι ιδιαίτερα κρύος, θα πρέπει να συντομεύσετε τη διάρκεια της βόλτας σας και να επιστρέψετε σπίτι μόλις κάνει την ανάγκη του. Επίσης, να θυμάστε ότι τα κουτάβια κρυώνουν πολύ πιο γρήγορα αν βραχούν, γι' αυτό φροντίστε να το στεγνώνετε απαλά και σχολαστικά αν έχει βρεθεί στη βροχή. Να ακούτε το κουτάβι σας.Αν δεν θέλει να βγει, μην το πιέζετε ώστε να μην σας αρχίσει να σας αντιμετωπίζει με δυσπιστία ή να σας φοβάται.

Τα κουτάβια είναι επίσης ιδιαίτερα επιρρεπή σε ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, περιορίστε τη διάρκεια των εξορμήσεων. Μην αφήνετε ποτέ το κουτάβι σας έξω χωρίς επίβλεψη όταν κάνει ζέστη, παρά μόνο αν έχετε βεβαιωθεί ότι έχει πρόσβαση σε σκιά και άφθονο νερό.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Μικρό λευκό κουτάβι μασάει το λουρί πάνω στο γρασίδι.Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κοινωνικοποιηθεί με ασφάλεια το κουτάβι σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο εμβολιασμού του, καθώς και από τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στην κοινότητά σας. Ο κτηνίατρός σας θα σας εξηγήσει ποιο είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται ανάλογα με τα εμβόλια. Η περίοδος κοινωνικοποίησης εκτείνεται μέχρι την ηλικία των 14 εβδομάδων, επομένως φροντίστε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση συμβάλλει στην εξοικείωση του κουταβιού σας με τον κόσμο στον οποίο πρόκειται να ζήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σταδιακά να το συστήσετε στην οικογένεια και τους φίλους σας, σε ξένους, σε άλλους σκύλους, σε άλλα ζώα και σε όλες τις χαρές και τον ενθουσιασμό που προσφέρει ο απέραντος κόσμος στον οποίο ζούμε. Το σχολείο για κουτάβια αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα για τη σωστή κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας. 

Σε περίπτωση που φοβάστε μήπως το κουτάβι σας βρεθεί σε επαφή με ανεμβολίαστους σκύλους ή εκτεθεί σε επικίνδυνα περιβάλλοντα προτού να έχει υποβληθεί σε όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς, τότε μπορείτε να κανονίσετε συναντήσεις για παιχνίδι με εμβολιασμένους σκύλους, να επιλέξετε χώρους χαμηλού κινδύνου, όπως ο κήπος ενός φίλου, ή απλώς να το παίρνετε αγκαλιά όταν το βγάζετε έξω.Μην αποφεύγετε όμως όλες τις επαφές. Οι νέες εμπειρίες θα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του κουταβιού σας. Μην το πιέζετε όμως όταν δεν έχει διάθεση καθώς ενδέχεται να προκαλέσετε το αντίθετο αποτέλεσμα και να του προκαλέσετε φοβία ή αγχώδη συμπεριφορά μακροπρόθεσμα. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας, τον εκπαιδευτή της σχολής κουταβιών ή έναν εξειδικευμένο συμπεριφοριολόγο για συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων του εξορμήσεων σε εξωτερικούς χώρους, ενδέχεται το κουτάβι σας να υπερδιεγερθεί και να παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, αρκεί να κάνετε ένα διάλειμμα ή να επιστρέψετε και να του δώσετε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση η υπερβολική συμπεριφορά του να σας αποθαρρύνει από το να το βγάζετε έξω τακτικά. Καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, θα συνηθίσει στα ερεθίσματα και τους εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κοινωνικοποιηθεί ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος, ο οποίος δεν είχε ποτέ αρκετές ευκαιρίες για εξερεύνηση και επαφές κατά τη διάρκεια της περιόδου κοινωνικοποίησης. Η υπερδιέγερση ενός νεαρού κουταβιού που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κοινωνικοποίησης είναι πολύ λιγότερο ανησυχητική από αυτήν ενός μεγαλύτερου σκύλου που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα.

Το να αφιερώνετε χρόνο στις βόλτες με το κουτάβι σας είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενισχύσετε τη σχέση σας. Καθώς εξερευνά το νέο του περιβάλλον, το να ξέρει ότι είστε εκεί για να το φροντίζετε και να το προστατεύετε θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού. Έτσι θα μάθει να περιμένει εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας για να βγει και να κάνει την ανάγκη του έξω. Επιπλέον, δεδομένου ότι ένα κουτάβι βρίσκεται πάντα στο στάδιο της εκπαίδευσης, πρόκειται για την ιδανική περίοδο για να το βοηθήσετε να μάθει τους κανόνες επιθυμητής συμπεριφοράς.

Οι βόλτες και οι εξερευνήσεις συμβάλλουν στην ανατροφή ενός καλά διαπαιδαγωγημένου σκύλου, ο οποίος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του. Εφόσον ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, το κουτάβι σας θα παραμείνει ασφαλές και υγιές καθώς θα μαθαίνει πώς να ζει ευτυχισμένο σε αυτόν τον απέραντο κόσμο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Emma Milne BVSc FRCVS και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

 • Ταΐζοντας το κουτάβι σας

  Βρείτε το ιδανικό πλάνο σίτισης για το κουτάβι σας με τις τροφές Hill's Pet για κουτάβια
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Οι πρώτοι τρεις μήνες

  Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ με γεύση Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και της κινητικότητας, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • ΤΡΟΦΗ HILL'S SCIENCE PLAN ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΦΥΛΗΣ με ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Medium Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ανοσία και την κινητικότητα, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.