Οι πρώτοι τρεις μήνες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)
Dog image

 

Το νέο σας κουτάβι: οι τρεις πρώτοι μήνες

Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα. Όχι μόνο έχει ενδιαφέρον να γνωρίζετε αυτά τα στάδια, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι ικανό να κάνει το κουτάβι σας σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Παρόλο που τα κουτάβια ακολουθούν το ίδιο πρότυπο ανάπτυξης, οι ταχύτητες διαφέρουν μεταξύ των φυλών. Γενικά, οι μικρότερες φυλές αναπτύσσονται ταχύτερα και φτάνουν στην ωριμότητα πριν τον πρώτο χρόνο ζωής· οι μεγαλύτεροι σκύλοι μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες για να αναπτυχθούν πλήρως.

 

Από τη γέννηση έως τη δεύτερη εβδομάδα:

Στη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών, και όπως ένα νεογέννητο μωρό, το κουτάβι σας απλά θα κοιμάται και θα θηλάζει. Αλλά θα μπορεί να συρθεί και εάν κρυώνει θα αναζητήσει τη ζεστασιά των αδερφών ή της μητέρας του. Μεταξύ της 10ης και 14ης ημέρας, θα ανοίξουν τα μάτια του αλλά η όρασή του είναι αδύναμη τις πρώτες λίγες εβδομάδες.

Τρίτη Εβδομάδα

Θα αρχίσουν να βγαίνουν τα δόντια του κουταβιού σας, και θα μάθει να περπατά και να πίνει νερό. Μέχρι το τέλος της 3ης εβδομάδας θα αναπτυχθεί η αίσθηση της όσφρησης. Ο εκτροφέας του κουταβιού σας θα πρέπει να το υποβάλει σε ένα ήπιο στρες, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Ως ήπιο στρες ορίζεται απλά το να τον σηκώσετε και να τον κρατήσετε σε διαφορετικές στάσεις. Αυτό θα κάνει το κουτάβι σας να συνηθίζει το χειρισμό από τους ανθρώπους και θα το βοηθήσει να αντιμετωπίζει καταστάσεις αργότερα στη ζωή του.

Από την τρίτη έως τη 12η εβδομάδα: Κοινωνικοποίηση

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το κουτάβι σας· εάν είναι να αναπτυχθεί σε ένα ευτυχισμένο, υγιές και καλά ισορροπημένο κατοικίδιο, θα πρέπει να βιώσει τους ανθρώπους, άλλους σκύλους και το περιβάλλον του

Στάδιο Ένα: Από την 3η έως την 5η εβδομάδα: Το κουτάβι σας θα αρχίσει να αντιδρά σε δυνατούς ήχους, κάτι που είναι χρήσιμο για τη μητέρα, η οποία θα του γρυλίσει για να το σταματήσει να θηλάζει κατά βούληση. Μέχρι την 4η εβδομάδα, η ακοή, η όραση και η αίσθηση της όσφρησής του είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Θα γαβγίζει, θα κουνάει την ουρά του και θα παίζει δαγκωνιές με τα αδέρφια του. Θα ξεκινήσει επίσης να τρώει στερεά τροφή και να αφήνει την περιοχή του ύπνου για να πάει τουαλέτα. Από την 4η έως την 5η εβδομάδα, θα κυνηγάει και θα παίζει παιχνίδια κουνώντας το κεφάλι του· επίσης θα δείχνει τα δόντια του, θα γρυλίζει και θα μεταφέρει πράγματα με το στόμα του.

Στάδιο Δύο: Από την 5η έως την 8η εβδομάδα: Το πρόσωπο του κουταβιού σας θα γίνει πιο εκφραστικό και τα αυτιά και τα μάτια του θα αποκτήσουν συντονισμό. Θα αρχίσει να συμμετέχει σε παιχνίδια με τα αδέρφια του και την 7η εβδομάδα θα είναι έτοιμο να πάει στο νέο του σπίτι. Έως το τέλος της 8ης εβδομάδας θα είναι περίεργο και πρόθυμο να εξερευνήσει και να ερευνήσει τα πάντα· αλλά ταυτόχρονα θα δείχνει και σημάδια προσοχής.

Την τελευταία εβδομάδα πριν πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, θα πρέπει να απομακρυνθεί από την οικογένειά του και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους, παιδιά και ενηλίκους. Και θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον πέντε λεπτά προσοχής κάθε μέρα.

Από την 6η έως την 8η εβδομάδα, το κουτάβι σας θα ξεκινήσει να τακτοποιείτε μαζί με εσάς και την οικογένειά σας και θα βιώσει τις εικόνες, τους ήχους και τις οσμές του καινούργιου του σπιτιού. Αμέσως μόλις περάσει το κατώφλι του σπιτιού σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του.

Στάδιο Τρία: Από την 8η έως τη 12η εβδομάδα: Το νέο σας κουτάβι θα βιώσει μια πολύ ισχυρή επιθυμία να ευχαριστήσει καθώς αξιολογεί τη θέση του σε μια νέα οικογένεια. Θα ξεκινήσετε να τον μαθαίνετε να παίζει ανθρώπινα παιχνίδια και θα τον βοηθήσετε να μειώσει το δάγκωμα όταν παίζει.

Σχετικά Άρθρα

 • Φέρνοντας το κουτάβι σας σπίτι

  Διαλέξατε το νέο σας κουτάβι, είπατε τα "αντίο" σας στον εκτροφέα και την υπόλοιπη οικογένεια του κουταβιού, και κατευθύνεστε στο σπίτι.
 • Από που να πάρετε το κουτάβι σας

  Ανεξάρτητα από τον τύπο του κουταβιού που ψάχνετε, υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείτε να κοιτάξετε.
 • Αποχωρισμός

  Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο το κουτάβι σας για αρκετό καιρό.
 • Αρσενικό ή Θηλυκό

  Αποφασίσατε τη φυλή του σκύλου σας· τώρα πρέπει να αποφασίσετε αν το κουτάβι σας θα είναι αρσενικό ή θηλυκό (σκύλα).

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>