Διαχείριση βάρους
για σκύλους

Είναι ο σκύλος σας υπέρβαρος;
Μην το παίρνετε ελαφρά τη καρδία.

Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι ο σκύλος μας είναι υπέρβαρος καθώς συνήθως το βάρος αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που η αλλαγή συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας, λίγο επιπλέον βάρος εδώ και εκεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Η υπέρβαση του σωματικού βάρους μόλις κατά 10% μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους που συνδέονται με σοβαρές παθήσεις της υγείας.

#σημάδια (anchor only visible for authoring)

Πώς θα διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος

Ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται μια χαρά, ωστόσο το ιδανικό βάρος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φυλή. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος.

Ενδεικτικά σημεία που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι υπέρβαρος είναι τα εξής:

  • Η μέση της δεν είναι ευδιάκριτη
  • Το κολάρο χρειάζεται χαλάρωση
  • Πιο αργή κίνηση
  • Δύσπνοια

Ελέγξτε το βάρος του σκύλου σας τώρα

Στο διάστημα μεταξύ των προληπτικών ελέγχων, μπορείτε να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας διατηρεί υγιές βάρος. Τοποθετήστε το χέρι σας στα πλευρά του. Αν δυσκολεύεστε ή αδυνατείτε πλέον να τα ψηλαφήσετε, τότε μάλλον είναι υπέρβαρος.

Σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπερβολικά αδύνατο:

Τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και τα οστά του ισχίου είναι ορατά από απόσταση και δεν υπάρχει διακριτό σωματικό λίπος.

Σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει υγιές βάρος:

Τα πλευρά μπορούν εύκολα να ψηλαφηθούν, δεν υπάρχει περιττό λίπος, και μπορείτε να δείτε τη μέση που βρίσκεται πίσω από τα πλευρά κοιτώντας από πάνω. Η κοιλιακή χώρα είναι σφιχτή.

Σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπέρβαρο:

Δεν μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά επειδή καλύπτονται από λίπος. Υπάρχουν μεγάλες εναποθέσεις λίπους στο λαιμό, το στήθος, τη σπονδυλική στήλη και τη βάση της ουράς. Αδυνατείτε να ξεχωρίσετε τόσο τη μέση όσο και την κοιλιακή χώρα.

Εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες;

Κάντε το τεστ L.O.V.E. και διαπιστώστε αν το κατοικίδιό σας είναι υπέρβαρο. Θα λάβετε μάλιστα μια εξατομικευμένη έκθεση σχετικά με το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας την οποία μπορείτε να μοιραστείτε με τον κτηνίατρό σας.

Ελέγξτε το κατοικίδιό σας

#matters (anchor only visible for authoring)

 

 

Γιατί έχει σημασία να προσέχουμε το υπερβολικό βάρος

Ακόμα και αν έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας έχει περιττό βάρος, ίσως να μην έχετε συναίσθηση του πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Η υπέρβαση του σωματικού βάρους κατά μόλις 10% συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κινδύνων που σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις της υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι πέτρες στα ούρα ή οι καρδιακές παθήσεις.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους σε σύγκριση με ένα υγιές κατοικίδιο ζώο.

 

 

#matters (anchor only visible for authoring)

Τι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους στα σκυλιά;

Η απόκτηση βάρους οφείλεται στην αύξηση του σωματικού λίπους. Αυτό προκαλείται συνήθως από την υπερβολική κατανάλωση τροφής, ιδίως όταν συνδυάζεται με έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

#matters (anchor only visible for authoring)

Πατούσα

Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι συχνά λιγότερο δραστήριοι και χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη συνολική τους υγεία.

Πατούσα

Φυλή

Ο μεταβολισμός ενός σκύλου εξαρτάται από τη φυλή του. Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη υπερβολικού βάρους από ό,τι άλλες.

Σκύλος με ασπίδα

Στείρωση

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια και θερμίδες είναι χαμηλότερες για τους στειρωμένους σκύλους.

Καρδιά

Προβλήματα υγείας

Ενίοτε, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με κάποια παθολογική διαταραχή που μπορεί να απαιτεί ειδική θεραπεία.

Μπολ φαγητού

Υπερσιτισμός

Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπέρβαση της απαιτούμενης ποσότητας φαγητού ή την έλλειψη συνέπειας.

Σκύλος με μπολ

Διατροφικές συνήθειες

Το τάισμα με αποφάγια και τροφή για ανθρώπους, ή οι πολλές λιχουδιές, προκαλούν παχυσαρκία.

Δείτε ποια είναι η πραγματική σημασία αυτών των τροφών για το κατοικίδιό σας

Μετατροπέας θερμίδων για κατοικίδια

#άσκηση (anchor only visible for authoring)

Βοηθώντας το σκύλο σας να χάσει βάρος

Εκτός από την υιοθέτηση της σωστής διατροφής, η ενθάρρυνση της τακτικής άσκησης θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθώς και ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μαζί με το σκύλο σας.

Σκύλος σε εξωτερικό χώρο δίπλα στον κηδεμόνα του

Περπάτημα ή τζόκινγκ

Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος στη φύση μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να κάψει θερμίδες ενώ παράλληλα θα διεγείρει τις αισθήσεις του. Συμπληρώστε τον περίπατο με λίγο τζόκινγκ ή τρέξιμο για να αυξήσετε τους καρδιακούς παλμούς του κατοικίδιου ζώου σας.

Σκύλος με παιχνίδι για μάσημα

Αξεσουάρ και παιχνίδια

Ποιος είπε ότι η άσκηση πρέπει ντε και καλά να είναι ταλαιπωρία; Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να γυμναστεί με ένα γρήγορο παιχνίδι, όπως «πιάστο και φέρτο πίσω» ή διελκυστίνδα. Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε να φτιάξετε μια διαδρομή με εμπόδια ή να τους διδάξετε ένα νέο κόλπο.

Σκύλος σε εξωτερικό χώρο δίπλα στον κηδεμόνα του

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση χαμηλής έντασης τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για τα ηλικιωμένα κατοικίδια. Επισκεφθείτε την πλησιέστερη παραλία ή λίμνη και αφήστε τον σκύλο σας να βραχεί και να ξεφαντώσει.

#διατροφή (anchor only visible for authoring)

Επιλογή της σωστής τροφής για σκύλους για τη διαχείριση του βάρους

Η τροφή που καταναλώνει ο σκύλος σας επηρεάζει άμεσα τη συνολική του υγεία και ευεξία. Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ενός ενεργού, υγιεινού τρόπου ζωής. Τα πολλά σνακ μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη σειρά τροφών της Hill's για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να διατηρήσει το κατάλληλο βάρος, καθώς και έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Σκύλος με το πρόσωπο μέσα στο μπολ φαγητού

Σχετικά προϊόντα για υγιή κατοικίδια με τάση πρόσληψης βάρους

Σχετικά προϊόντα για υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατοικίδια

#matters (anchor only visible for authoring)

Πηγές και συμβουλές

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του σκύλου σας - και για να τον βοηθήσετε να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο μέλλον - συμβουλευτείτε τις παρακάτω χρήσιμες πηγές από την ομάδα των κτηνιάτρων μας.

Βάλτε τον υπέρβαρο σκύλο σας σε πορεία ανάκαμψης

Αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα βάρους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή του.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιες επιλογές αδυνατίσματος είναι κατάλληλες για το σκύλο σας;

Αναζήτηση κτηνιάτρου