Διαχείριση βάρους
για γάτες

Ένα ή δύο επιπλέον κιλά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της γάτας σας

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παιχνιδιού, την κατάθλιψη και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σοβαρών παθήσεων υγείας. Δυστυχώς, η αύξηση του σωματικού βάρους συχνά γίνεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, δεν είναι πάντα προφανές πότε είναι καιρός να αναλάβετε δράση. 

#σημάδια (anchor only visible for authoring)

 

Οι υπέρβαρες γάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πώς θα διαπιστώσετε αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη

Η γάτα σας μπορεί να φαίνεται μια χαρά, ωστόσο το ιδανικό βάρος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φυλή. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη.

Ενδεικτικά σημεία που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να είναι υπέρβαρη είναι τα εξής:

  • Η μέση της δεν είναι ευδιάκριτη
  • Το κολάρο χρειάζεται χαλάρωση
  • Πιο αργή κίνηση
  • Δύσπνοια

Ελέγξτε το βάρος της γάτας σας τώρα

Στο διάστημα μεταξύ των προληπτικών ελέγχων, μπορείτε να διαπιστώσετε αν η γάτα σας διατηρεί υγιές βάρος. Τοποθετήστε τα χέρια σας στα πλευρά της γάτας σας - δυσκολεύεστε ή αδυνατείτε πλέον να τα ψηλαφήσετε; Αν ναι, είναι πιθανότατα υπέρβαρη.

Σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπερβολικά αδύνατο:

Τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και τα οστά του ισχίου είναι ορατά από απόσταση και δεν υπάρχει διακριτό σωματικό λίπος.

Σημάδια ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει υγιές βάρος:

Τα πλευρά μπορούν εύκολα να ψηλαφηθούν, δεν υπάρχει περιττό λίπος, και μπορείτε να δείτε τη μέση που βρίσκεται πίσω από τα πλευρά κοιτώντας από πάνω. Η κοιλιακή χώρα είναι σφιχτή.

Σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπέρβαρο:

Δεν μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά επειδή καλύπτονται από λίπος. Υπάρχουν μεγάλες εναποθέσεις λίπους στο λαιμό, το στήθος, τη σπονδυλική στήλη και τη βάση της ουράς. Αδυνατείτε να ξεχωρίσετε τόσο τη μέση όσο και την κοιλιακή χώρα.

Εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες;

Κάντε το τεστ L.O.V.E. και διαπιστώστε αν το κατοικίδιό σας είναι υπέρβαρο. Θα λάβετε μάλιστα μια εξατομικευμένη έκθεση σχετικά με το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας την οποία μπορείτε να μοιραστείτε με τον κτηνίατρό σας.

Ελέγξτε το κατοικίδιό σας

#matters (anchor only visible for authoring)

Γιατί έχει σημασία να προσέχουμε το υπερβολικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής της γάτας σας σε σύγκριση με ένα υγιές κατοικίδιο ζώο. Οι υπέρβαρες γάτες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, πέτρες στα ούρα, καρδιακές παθήσεις, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

#matters (anchor only visible for authoring)

Τι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους στις γάτες;

Η απόκτηση βάρους στις γάτες οφείλεται στην αύξηση του σωματικού λίπους. Αυτό οφείλεται συνήθως στην υπερβολική κατανάλωση τροφής, ειδικά όταν συνδυάζεται με έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό:

#matters (anchor only visible for authoring)

Σκύλος και ρολόι

Ηλικία

Οι ηλικιωμένες γάτες είναι συχνά λιγότερο δραστήριες και χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη συνολική τους υγεία.

Πατούσα

Φυλή

Ο μεταβολισμός μιας γάτας εξαρτάται από τη φυλή της. Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη υπερβολικού βάρους από ό,τι άλλες.

Σκύλος με ασπίδα

Στείρωση

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια και θερμίδες είναι χαμηλότερες για τις στειρωμένες γάτες.

Καρδιά

Προβλήματα υγείας

Ενίοτε, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με κάποια παθολογική διαταραχή που μπορεί να απαιτεί ειδική θεραπεία.

Μπολ φαγητού

Υπερσιτισμός

Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπέρβαση της απαιτούμενης ποσότητας φαγητού ή την έλλειψη συνέπειας.

Σκύλος με μπολ

Διατροφικές συνήθειες

Το τάισμα με αποφάγια και τροφή για ανθρώπους, ή οι πολλές λιχουδιές, προκαλούν παχυσαρκία.

Σκύλος και ρολόι

Φύλο

Οι θηλυκές γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες.

Πατούσα

Έλλειψη άσκησης

Το πολύ φαγητό και η ελάχιστη άσκηση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα.

Δείτε ποια είναι η πραγματική σημασία αυτών των τροφών για το κατοικίδιό σας

Μετατροπέας θερμίδων για κατοικίδια

#άσκηση (anchor only visible for authoring)

Λήψη μέτρων για την απώλεια βάρους

Εκτός από τη σωστή διατροφή της γάτας σας, η ενθάρρυνση της τακτικής άσκησης θα βοηθήσει στη διαδικασία της υγιούς απώλειας βάρους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθώς και ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μαζί με τη γάτα σας:

Σκύλος με παιχνίδι για μάσημα

Παιχνίδι με αξεσουάρ

Δώστε στη γάτα σας μερικά αυτοσχέδια παιχνίδια ή παιχνίδια από καταστήματα με είδη για κατοικίδια, ώστε να την ενθαρρύνετε να κινείται.

Σκύλος σε εξωτερικό χώρο δίπλα στον κηδεμόνα του

Κυνήγι λέιζερ

Μπορείτε να παίξετε μαζί της χρησιμοποιώντας έναν φακό ή δείκτη λέιζερ τον οποίο θα κουνάτε ενώ εκείνη θα κυνηγάει τη δέσμη από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιείτε λέιζερ με κόκκινη δέσμη φωτός - μπορεί να βλάψει τα μάτια της γάτας σας.

Σκύλος σε εξωτερικό χώρο δίπλα στον κηδεμόνα του

Δυναμικό βάδισμα

Δοκιμάστε να βγάλετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί. Θα βρείτε λουριά για γάτες σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη για κατοικίδια. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πηδάει και να παίζει χρησιμοποιώντας φυσικά παιχνίδια, όπως σωρούς από φύλλα.

#διατροφή (anchor only visible for authoring)

Επιλογή της σωστής τροφής για γάτες για τη διαχείριση του βάρους

Η διατροφή της γάτας σας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μια τροφή για την απώλεια βάρους και να σας πει ποια είναι η ιδανική ποσότητα. Βάλτε τα δυνατά σας για να τηρήσετε τις συστάσεις αυτές.

Αυτό έχει καθοριστική σημασία, διότι άπαξ και η γάτα σας γίνει υπέρβαρη, είναι πιθανό να γίνει επιρρεπής στην πρόσληψη βάρους. Η γάτα σας θα πρέπει να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους με βάση τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τον τακτικό έλεγχο και το ζύγισμα.

Σκύλος με το πρόσωπο μέσα στο μπολ φαγητού

Σχετικά προϊόντα για υγιή κατοικίδια με τάση πρόσληψης βάρους

Σχετικά προϊόντα για υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατοικίδια

Πηγές και συμβουλές

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της γάτας σας - και για να τη βοηθήσετε να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο μέλλον - συμβουλευτείτε τις παρακάτω χρήσιμες πηγές από την ομάδα των κτηνιάτρων μας.

Βάλτε την υπέρβαρη γάτα σας σε πορεία ανάκαμψης

Αν η γάτα σας αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα βάρους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή της.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιες επιλογές αδυνατίσματος είναι κατάλληλες για τη γάτα σας;

Αναζήτηση κτηνιάτρου