Σκύλος έξω που φοράει μπαντάνα

Νόσος των νεφρών στον σκύλο: περί τίνος πρόκειται;

Ως χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία-ανεπάρκεια του ενός ή και των δύο νεφρών, εφόσον παρατηρείται για αρκετούς μήνες. Η ΧΝΝ προσβάλλει περίπου 1 στους 10 σκύλους.1

Ο ρόλος που παίζουν τα νεφρά του σκύλου σας στην απομάκρυνση των περιττών ουσιών από την κυκλοφορία του αίματος και τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ανόργανων συστατικών μέσα στο σώμα είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, αν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι συνέπειες μπορούν να είναι απειλητικές για τη ζωή του σκύλου σας.

Σκύλος παίζει με τον ιδιοκτήτη του σε εξωτερικό χώρο

Ποια είναι τα αίτια της νεφρικής νόσου στους σκύλους;

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες νεφροπάθειας στους σκύλους: η οξεία και η χρόνια. Τα σημάδια της οξείας νεφρικής νόσου εκδηλώνονται συνήθως σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ενός μήνα, ενώ η χρόνια νεφρική νόσος ορίζεται ως νεφρική βλάβη που έχει εκδηλωθεί για τουλάχιστον τρεις μήνες. Συνήθη αίτια της νεφρικής νόσου και της εξέλιξής της είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

εικονίδιο σκύλου και ρολογιού

Ηλικία

Η πιθανότητα εκδήλωσης νεφροπάθειας αυξάνεται καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν.2

 

Εικονίδιο διατροφής

Διατροφή

Ορισμένες τροφές για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, νάτριο και πρωτεΐνες συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εξέλιξής της.

 

Εικονίδιο γονιδίου

Γενετική

Ορισμένες φυλές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένες παθήσεις των νεφρών.

Εικονίδιο πινακίδας γραφής

Ασθένεια

Άλλες ασθένειες και προβλήματα υγείας μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση της ΧΝΝ στους σκύλους.

 

Εικονίδιο ενυδάτωσης

Αφυδάτωση

Κάθε πάθηση η οποία προκαλεί αφυδάτωση (π.χ. έμετος, διάρροια, σοκ) μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική λειτουργία και να συμβάλει στην εξέλιξη της ΧΝΝ.

 

Ηλικιωμένος σκύλος πάνω στα γόνατα του κηδεμόνα του

Έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας στον σκύλο σας

Τα σηµάδια σοβαρής δυσλειτουργίας εµφανίζονται µόνο όταν έχει ήδη χαθεί το 75% της νεφρικής λειτουργίας1. Έτσι, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η νεφρική νόσος, τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για να αντιµετωπιστεί η υποκείµενη αιτία ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου. Η ΧΝΝ είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη νόσος, ωστόσο με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας θα είστε σε θέση να της παρέχετε μακροχρόνια φροντίδα ενώ θα σας εξηγήσει πώς να εντοπίζετε τα σημάδια στους ηλικιωμένους σκύλους.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου στους σκύλους;

Τα σημάδια νεφροπάθειας δεν είναι ορατά όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Κατά τη διάγνωση, η ΧΝΝ έχει εκδηλωθεί ήδη για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί με τη βοήθεια εγκεκριμένης από κτηνίατρο τροφής για σκύλους με νεφρική νόσο. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφροπάθειας σε προχωρημένο στάδιο είναι παρόμοια, πλην όμως γίνονται πολύ πιο αντιληπτά από τους γονείς των κατοικιδίων.

Σημάδια νεφρικής νόσου

  • Αυξημένη δίψα 
  • Συχνοουρία ή καθόλου ούρηση
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Κακοσμία του στόματος ή ερεθισμένη στοματική κοιλότητα
  • Λήθαργος ή αδυναμία
  • Εμετός και διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
Σκύλος στον οποίο σερβίρεται μπολ με φαγητό

Διατροφή για σκύλους με νεφροπάθεια

Αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει νεφρικά προβλήματα, με την κατάλληλη διατροφή η ποιότητα ζωής του θα βελτιωθεί ενώ το προσδόκιμο ζωής του ενδέχεται να αυξηθεί. Οι ειδικά σχεδιασμένες τροφές για σκύλους με νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, καθώς περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες και φώσφορο από άλλες τροφές για κατοικίδια ζώα. Ο περιορισμός του φωσφόρου επιβραδύνει την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης, ενώ οι ελεγχόμενες πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας μετριάζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και συμβάλλουν στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων οξέων-βάσεων.

Θρέψτε το μικροβίωμα του κατοικιδίου σας

Νέα στοιχεία υποστηρίζουν πως υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και των νεφρών. Η διατροφή που έχει διαμορφωθεί με συστατικά που αποδεικνύεται ότι θρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους νεφρούς των ζώων.

Σχετικά με τη διατροφική μαγιά για σκύλους με νεφρική νόσο

Αν και έχει γίνει δημοφιλής στο διαδίκτυο, η μαγιά έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, η οποία αποτελεί κίνδυνο για σκύλους με ΧΝΝ. Επίσης, πολλές ιστοσελίδες προτείνουν τώρα τη χορήγηση ωμών τροφών σε σκύλους με νεφροπάθεια, παραλείποντας όμως να αναφέρουν τους διάφορους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι κίνδυνοι μόλυνσης, η παροχή της σωστής ισορροπίας θρεπτικών συστατικών και το συνολικό κόστος. Όταν αναζητάτε διατροφικές εναλλακτικές λύσεις για σκύλους με νεφρική νόσο, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις.

Σχετικά προϊόντα για σκύλους με προβλήματα στα νεφρά

Κέντρο φροντίδας κατοικίδιων ζώων Hill's

Επισκεφθείτε το Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων της Hill's για περισσότερες πληροφορίες και άρθρα σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να παραμείνει υγιής

Παραπομπές:
1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023