Υγεία του πεπτικού συστήματος των γατών

Ποια είναι τα πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες;

Ο όρος διαταραχή του πεπτικού συστήματος (ή γαστρεντερική διαταραχή) αναφέρεται σε οποιαδήποτε περίπτωση ασθένειας που εμποδίζει τη σωστή χώνεψη της τροφής ή επηρεάζει το ρυθμό διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα της γάτας σας. Μην αγνοείτε τα σημάδια! Αν ο γούνινος φιλαράκος σας εμφανίζει συμπτώματα πεπτικής διαταραχής, απευθυνθείτε επειγόντως στον κτηνίατρό σας.

Γάτα παίζει πάνω στον καναπέ


Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας ενδέχεται να αντιμετωπίζει πεπτικό πρόβλημα

Τα πιο κοινά σημάδια προβλήματος στο στομάχι ή διαταραχής του πεπτικού συστήματος στη γάτα είναι τα μαλακά κόπρανα ή η διάρροια. Ίσως παρατηρήσετε επίσης κάποια ή όλα τα ακόλουθα συμπτώματα.

 • Εμετός

 • παλινδρόμηση;

 • Φούσκωμα

 • Ασθένεια

Οι χρόνιες πεπτικές διαταραχές είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές για πολλές γάτες και απαιτούν εξετάσεις και ενδελεχή διάγνωση από τον κτηνίατρό σας.

Παραδείγματα κοινών πεπτικών διαταραχών

Μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και όλες μπορούν να προκαλέσουν στη γάτα σας δυσφορία. Να θυμάστε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθούν τα η διάρροια σε γάτες που κάνουν την ανάγκη τους εκτός σπιτιού. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει προβλήματα, δοκιμάστε να την ενθαρρύνετε να κάνει την ανάγκη της σε αμμοδόχο ώστε να έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε τι συμβαίνει. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες.

 

Γάτα πάνω σε κτηνιατρικό τραπέζι δίπλα σε κτηνίατρο
 • Οξεία γαστρεντερίτιδα

  Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του πονόκοιλου στις γάτες. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια. Μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως κατανάλωση ακατάλληλης τροφής (ή, όπως συμβαίνει συχνά, τρώνε το μισό ποντίκι και αφήνουν το υπόλοιπο μέχρι να το βρούμε εμείς!), παράσιτα, ιούς και τριχόμπαλες, ενδεικτικά.

 • Χρόνια εντεροπάθεια ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Σε αντίθεση με την ξαφνική εκδήλωση συμπτωμάτων που μόλις αναφέραμε, οι χρόνιες εντεροπάθειες αργούν να εκδηλωθούν και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάρροια και η απώλεια βάρους είναι κοινά συμπτώματα. Και εδώ, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως αρνητική αντίδραση σε τρόφιμα, αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και κληρονομικότητα.

 • Κολίτιδα

  Το κόλον είναι μέρος του παχέος εντέρου και όταν αυτό πάθει φλεγμονή τότε πρόκειται για κολίτιδα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ χαρακτηριστικά και οι περισσότερες γάτες παρουσιάζουν τα ίδια σημάδια: η ανάγκη για αφόδευση εκδηλώνεται ξαφνικά, μπορεί να ζοριστούν χωρίς όμως να βγάλουν πολλά, ενώ ένα από τα τυπικά σημάδια είναι η παρουσία φρέσκου αίματος και/ή γλοιώδους βλέννας στα κόπρανα.

 • Δυσκοιλιότητα

  Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όταν οι γάτες πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυσκολεύονται να αφοδεύσουν ενώ κάνουν την ανάγκη τους λιγότερο συχνά. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Η κατανάλωση οστών, φτερών και τριχώματος μπορεί να σκληρύνει τα κόπρανα και να δυσκολέψει την κένωση, ενώ η παρουσία πολλών τριχών, ειδικά σε γάτες με μακρύ τρίχωμα ή ένα υποτονικό έντερο συνεπάγονται επίσης ξηρά κόπρανα και δύσκολη αφόδευση. Ορισμένες φυλές, όπως η σιαμέζικη, είναι πιο επιρρεπείς σε υποτονική λειτουργία του εντέρου από άλλες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται μεγάκολο.

 • Παγκρεατίτιδα

  Πρόκειται για μια περίπλοκη πάθηση της οποίας η διάγνωση είναι δύσκολη λόγω ασαφών συμπτωμάτων. Τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν εμετό, λήθαργο και ανορεξία. Στις γάτες εκδηλώνεται παροδικά και συχνά συνοδεύεται από άλλα προβλήματα, όπως ανεπιθύμητες τροφικές αντιδράσεις και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

 • Τροφικές αλλεργίες

  Μιλάμε για ανεπιθύμητες τροφικές αντιδράσεις, όταν οι γάτες αντιδρούν αρνητικά σε ορισμένες τροφές, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες είναι σπανιότερες από ό,τι νομίζουμε και οφείλονται συνήθως σε πρωτεΐνες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και το γάλα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, καθώς και δερματικά προβλήματα όπως φαγούρα και υπερβολικό καλλωπισμό.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

Αρχικά, αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας πάσχει από κάποια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να βοηθήσετε περαιτέρω τη γάτα σας περιορίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στο περιβάλλον της. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

Γυναίκα με πορτοκαλί πουλόβερ με μια γάτα στην αγκαλιά της

Ακολουθήστε μια ρουτίνα

Τυχόν αλλαγές στο περιβάλλον ή τη ρουτίνα του γούνινου φιλαράκου σας μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές. Η δημιουργία ενός ήσυχου, ασφαλούς περιβάλλοντος για τη γάτα σας, καθώς και το τακτικό παιχνίδι μαζί της, μπορούν να ανακουφίσουν τη γάτα σας από το άγχος.

Δείτε τις συμβουλές

Γάτα με παιδί

Προσαρμογή

Παράσιτα όπως οι στρογγυλοσκώληκες και οι αγκυλοσκώληκες προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Επομένως, αν η γάτα σας συνηθίζει να βγαίνει έξω, φροντίστε να είναι προστατευμένη κατάλληλα.

Περισσότερες πληροφορίες

Γάτα τρώει φαγητό από το μπολ

Η διατροφή της

Οι τροφές που παρασκευάζονται με εύπεπτα συστατικά είναι πιο φιλικές προς τις αναστατωμένες κοιλίτσες. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας και πώς να το πράξετε χωρίς να αναστατώσετε περαιτέρω το στομάχι της.

Δείτε τις επιλογές

Συνιστώμενα προϊόντα για γάτες με πεπτικά προβλήματα

Συνιστώμενα προϊόντα για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος

Πηγές και συμβουλές

Η ομάδα κτηνιάτρων μας σας προτείνει αυτές τις χρήσιμες πηγές που θα σας βοηθήσουν να παρέχετε στη γάτα σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.