Ποιες είναι οι γαστρεντερικές και πεπτικές διαταραχές στις γάτες;

 

Πεπτική διαταραχή (γαστρεντερική διαταραχή) είναι οποιαδήποτε πάθηση εμποδίζει τη σωστή πέψη ή μεταβάλλει τον ρυθμό ροής της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια αναζήτησης βοήθειας από κτηνίατρο.

Οι πεπτικές διαταραχές μπορούν να επιφέρουν αφυδάτωση, υποσιτισμό ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας.

 

Ποιοι είναι οι τύποι και οι αιτίες των πεπτικών διαταραχών στις γάτες;

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πεπτικών διαταραχών. Τα αίτια των πεπτικών διαταραχών κυμαίνονται από την κατανάλωση μιας τροφής που είναι διαφορετική ή ακατάλληλη για γάτα έως τη φλεγμονή γαστρεντερικών οργάνων, δυσανεξία ή ευαισθησίες σε τροφές, λοιμώξεις ή έλλειψη πεπτικών ενζύμων. Ορισμένες φυλές γατών όπως η Σφιγξ, η Ρεξ και η Ράγκντολ, είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να υποβάλει τη γάτα σας σε εξετάσεις για να προσδιορίσει το ακριβές αίτιο του γαστρεντερικού (ΓΕ) προβλήματος της γάτας σας.

 

 

Οξεία γαστρεντερίτιδα

Φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού, συνήθως βραχυπρόθεσμη. Τα αίτια μπορεί να είναι η κατανάλωση ταγγισμένης ή αλλοιωμένης τροφής, η κατάποση ξένων αντικειμένων, η κατανάλωση τοξικών φυτών, εσωτερικά παράσιτα, στρες, τροφικές αλλεργίες και ορισμένες παθήσεις.

Κολίτιδα

Η κολίτιδα, που είναι πιο συνηθισμένη σε γάτες κατω των 5 ετών, προκαλεί ερεθισμό του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα συχνές, οδυνηρές κενώσεις του εντέρου. Αν η γάτα σας υποφέρει από κολίτιδα, τα κόπρανα μπορεί να περιέχουν βλέννα και αίμα. Πιο συχνά η κολίτιδα προκαλείται από όγκους ή πολύποδες, μια αλλαγή τροφής, αλλεργίες (περιλαμβανομένων των τροφικών), κατάποση ξένων αντικειμένων και ορισμένες άλλες ασθένειες.

Διάρροια

Προκαλείται από λοιμώξεις, εσωτερικά παράσιτα, στρες, αλλαγή τροφής της γάτας, κατανάλωση υπολειμμάτων ανθρώπινου φαγητού ή πλούσιων σνακ, κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών από τα σκουπίδια και δυσλειτουργία οργάνων του σώματος.

 

Δυσκοιλιότητα

Συνήθως προκαλείται από αφυδάτωση, ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, κατάποση τριχών ή άλλων ξένων αντικειμένων, γήρανση, όγκους, τραυματισμούς ή κατάγματα, ασθένεια του νωτιαίου μυελού, νευρικές διαταραχές του παχέος εντέρου, μεταβολικές ή ενδοκρινείς διαταραχές και εξασθένηση και έλλειψη άσκησης.

 

Παγκρεατίτιδα

Μια φλεγμονή ή λοίμωξη του παγκρέατος (ενός επιμήκους, σφηνοειδούς αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι). Τα αρχικά αίτια είναι συχνά άγνωστα. Οι ενδεχόμενες αιτίες είναι η μειωμένη ροή αίματος (λόγω αφυδάτωσης ή άλλες επιπτώσεις ασθενειών), λοιμώξεις, ασθένειες ή τραυματισμός.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συχνά συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και δυσφορία στα έντερα της γάτας, αλλά τυπικά δεν συνδέεται απευθείας με γαστρεντερικές παθήσεις. Ορισμένες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν δυσανεξίες σε τροφές και την ικανότητα της τροφής της γάτας να περάσει αποτελεσματικά μέσω της γαστρεντερικής οδού. Η διανοητική αγωνία μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε αυτή την πάθηση.

Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια

Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και μεγάλες ποσότητες μαλακών κοπράνων. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία.

Δυσαπορρόφηση στο λεπτό έντερο

Η δυσαπορρόφηση στο λεπτό έντερο σημαίνει ανεπαρκή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα διάρροια, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης της γάτας σας.

 

 

 

 

 

Έχει η γάτα μου κάποια γαστρεντερική ή πεπτική διαταραχή;

 

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα στομαχικών προβλημάτων και πεπτικών διαταραχών στις γάτες είναι τα μαλακά κόπρανα ή η διάρροια. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μερικά ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα στη γάτα σας.

 • Εμετός
 • Γαστρική παλινδρόμηση
 • Μετεωρισμός
 • Αδυναμία
 • Διάρροια/δυσκοιλιότητα

Οι χρόνιες πεπτικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που καταβάλλει πολλές γάτες και χρειάζεται ελέγχους και σχολαστική διάγνωση από τον κτηνίατρό σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν η γάτα σας έχει διάρροια ή εμετούς, μπορεί να υποστεί οξεία αφυδάτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

 

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει

 

Η σωστή τροφή φροντίδας του πεπτικού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κοιλιακών προβλημάτων, στην αποδρομή της διάρροιας και στη βελτίωση της πέψης. Αν η γάτα σας δείχνει συμπτώματα πεπτικών διαταραχών, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας μήπως πρέπει να αλλάξετε διατροφή στη γάτα σας.

anchor

Φροντίζοντας τη γάτα σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Γάτα | Νέος Κηδεμόνας Κατοικιδίου | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι πρέπει να περιμένετε & πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε μια γάτα στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και πώς να τα αποτρέψετε. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Γάτα | Διατροφή & Σίτιση | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε πώς να διαχειριστείτε την τροφή της γάτας σας, από τα βασικά συστατικά που χρειάζεται έως το πότε πρέπει να αλλάξετε τροφή. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα
 • Εργαλεία & Πόροι | Hill's Pet

  Ελέγξτε την πλούσια βιβλιοθήκη άρθρων και πηγών σχετικά με γάτες, ώστε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τα πολλά ταξίδια που μπορείτε να περάσετε με τη γάτα σας.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε μερικούς βασικούς τρόπους για να φροντίσετε κατάλληλα τη γάτα σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Γάτα | Φυλή - Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά διαφορετικών ρατσών γατών καθώς και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.