Ευαισθησίες Δέρματος & Τροφικές

 

Μήπως ο σκύλος σας ξύνεται;

 

 

Αν προσέξετε ότι ο σκύλος σας ξύνεται, έχει φαγούρα, γλείφεται ή τρίβεται περισσότερο από το κανονικό, τότε μπορεί να έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές στο σκύλο σας, τότε θα πρέπει να εξετάσετε τις περιοχές που φαίνονται να είναι οι πιο προβληματικές. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα δερματικών προβλημάτων σε σκύλους:

 • Κόκκινες κηλίδες, σημεία ή σπυράκια
 • Καύκαλα, πηγμένο αίμα ή σκληρυμένο δέρμα
 • Περιοχές με ξεφλούδισμα ή λέπια
 • Φαγούρα, ξύσιμο, τρίψιμο ή γλείψιμο
 • Απώλεια τριχώματος
 • Δυσοσμία του δέρματος

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια δερματικής πάθησης στο σκύλο σας, τότε θα πρέπει να τον πάτε σε κτηνίατρο για κανονική εξέταση.

 

Αιτίες των δερματοπαθειών σε σκύλους

 

Περιβαλλοντικές αλλεργίες


Τα δερματικά προβλήματα σε σκύλους μερικές φορές είναι αποτέλεσμα αλλεργιογόνων του περιβάλλοντος. Οι αλλεργίες του δέρματος σε σκύλους τείνουν να εμφανίζονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες περιλαμβάνονται: πρόσωπο, αυτιά, πέλματα, βάση ουράς, κάτω από τους αγκώνες και στη βουβωνική χώρα. Οι αλλεργίες τυπικά εμφανίζονται ανάμεσα στις ηλικίες των 3 μηνών και των 6 ετών. Μην παραλείψετε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας αν ένα τεστ αλλεργίας θα ήταν κατάλληλο για το σκύλο σας.

Στα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται γύρη, σπόροι μυκητών και ακάρεα σκόνης. Αυτά τα αλλεργιογόνα μεταφέρονται με τον αέρα και μπορεί να εμφανίζονται όλο το χρόνο, εκτός από τη γύρη, που απαντάται συχνότερα την άνοιξη. Το δέρμα του σκύλου σας είναι ένας κρίσιμης σημασίας φραγμός για τα αλλεργιογόνα, ώστε το κουτάβι σας να διατηρείται υγιές. Γι' αυτό η φροντίδα του δέρματος του σκύλου σας θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.

Οι δερματικές αλλεργίες στους σκύλους τείνουν να είναι χρόνιες και χρειάζονται διαχείριση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό σημαίνει πλύσιμο του σκύλου με σαμπουάν κατά της φαγούρας που θα βοηθήσει στην καταπράυνση του δέρματός του. Και η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος του σκύλου σας — η αλλαγή της τροφής σε μία με σύνθεση που θα υποστηρίζει την υγεία του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του ερεθισμού.

Παράσιτα και ψύλλοι

Ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Τα δαγκώματα ή τσιμπήματα των παρασίτων μπορεί να προκαλούν ερεθισμό, κάνοντας τους σκύλους να δαγκώνουν και να ξύνουν το δέρμα τους, προκαλώντας του βλάβες. Μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ή "υπερευαίσθητοι", σε τσιμπήματα παρασίτων, καθώς ένα και μόνο τσίμπημα ψύλλου μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο κουτάβι σας.

Λοιμώξεις

Όπως και στη γενική υγεία του σκύλου σας, οι λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στο σκύλο σας. Οι λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από έναν αριθμό αιτίων, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, αλλά οι ανοικτές πληγές ή αμυχές είναι οι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση και γενικά αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το δέρμα και την εν γένει υγεία του σκύλου σας. Φροντίστε οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει μια δερματική λοίμωξη.

Τροφικές αλλεργίες

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν ευαισθησίες σε τροφές λόγω αντίδρασης σε ορισμένα είδη πρωτεϊνών στην τροφή τους. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει στο σκύλο σας ένα τεστ αλλεργίας για να προσδιορίσει αν έχει κάποια τροφική αλλεργία και να σας προτείνει μια τροφή με σύνθεση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων για σκύλους με ευαισθησίες σε τροφές.

 

Υποστήριξη της υγείας του δέρματος του σκύλου σας

 

Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε αν υποψιάζεστε κάποιο είδος δερματικού προβλήματος στο σκύλο σας είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί η αιτία οποιουδήποτε ερεθισμού του δέρματος για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη πορεία προς τη θεραπεία. Οι προτάσεις του μπορεί να περιλαμβάνουν ένα από τα εξής ή και όλα:

 

Φαρμακευτική αγωγή

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δερματικών λοιμώξεων ή έντονης φαγούρας.

Διατροφή

Μπορεί να υποστηρίξει την καταπράυνση του ευαίσθητου δέρματος. Μπορεί επίσης να φθάσει στη ρίζα του προβλήματος βοηθώντας στην ταυτοποίηση της αιτίας (όπως μιας ευαισθησίας σε τροφή). Η τροφή με άφθονα απαραίτητα λιπαρά οξέα επίσης υποστηρίζει το υγιές δέρμα και το λαμπερό τρίχωμα στους σκύλους.

Συμπληρώματα

Μπορούν να βοηθήσουν το σκύλο σας να προσλάβει ορισμένα από τα λιπαρά οξέα ή άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για καλύτερη ίαση.

 

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας

 

Η υγεία του δέρματος του σκύλου σας έχει καθοριστική σημασία στην εν γένει υγεία του. Η σωστή ρουτίνα πλυσίματος, οι τακτικές εξετάσεις του τριχώματος και του δέρματος και οι ετήσιοι έλεγχοι στον κτηνίατρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε να αποτραπούν τα προβλήματα του δέρματος στο σκύλο σας για να τον διατηρήσετε ευτυχισμένο και υγιή. Επίσης, μην παραλείψετε να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τη σειρά προϊόντων διατροφής Food Sensitivity και Skin Care της Hill’s για να δείτε αν κάποιο από αυτά αποτελεί μια καλή επιλογή για τη δερματική υγεία του σκύλου σας.

 

Φροντίζοντας το σκύλο σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Μάθετε γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ο σκύλος σας και πώς η διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί της πρόληψης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα.
 • Συμπεριφορά & Εμφάνιση | Hill's Pet

  Μάθετε για την ψυχολογία πίσω από τις παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας καθώς και τι σημαίνουν οι εκφράσεις του. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα
 • Παιχνίδι & Άσκηση | Hill's Pet

  Μάθετε διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή & δραστήριο με παιχνίδια και άλλους τύπους άσκησης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Διατροφή & τάισμα: Σκύλοι | Hill's Pet

  Μάθετε πια συστατικά είναι σημαντικά για τις τροφές σκύλων καθώς και επιλέξτε την καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε ουσιαστικές πληροφορίες για τη βασική φροντίδα για σκύλους, όπως το χτένισμα και το ταξίδι με τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Νέοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων: Σκύλοι | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι υλικά πρέπει να αγοράσετε και πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε έναν υιοθετημένο σκύλο στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.