Τι είναι η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γάτας;

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γάτας (FLUTD) είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει,για παράδειγμα, τους ουρόλιθους και άλλες αιτίες ερεθισμού της ουροδόχου κύστης.

Η πιο συνηθισμένη διαταραχή είναι η ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας (FIC). Η FIC περιλαμβάνει φλεγμονή άγνωστης αιτιολογίας, ωστόσο το στρες θεωρείται ότι είναι ένας βασικός της παράγοντας.

Ενώ η FLUTD μπορεί να περιλαμβάνει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος της γάτας, αυτό συμβαίνει σπάνια. Αν δείτε αίμα στα ούρα της γάτας σας, πιθανότατα αυτό είναι σύμπτωμα FLUTD, ουρολίθων στην κύστη ή έμφραξης της ουρήθρας - όχι κάποιας λοίμωξης. Στους σκύλους, το αίμα στα ούρα συχνά σημαίνει την παρουσία λοίμωξης, αλλά σπάνια ισχύει το ίδιο σε νεαρές έως μεσήλικες γάτες.

Η FLUTD συνδέεται και με το σχηματισμό κρυστάλλων και λίθων στο ουροποιητικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει αρκετές και οδυνηρές παθήσεις στη γάτα σας. Οι λίθοι στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου είναι οι πλέον συχνοί τύποι.

Οι κρύσταλλοι στρουβίτη στα ούρα της γάτας σας μπορεί να συνδυαστούν με βλέννα και να δημιουργήσουν εμφράξεις της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα.

Αν η γάτα σας δεν ουρεί ελεύθερα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έμφραξη της ουρήθρας. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, καθώς η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της FLUTD στη γάτα σας;

 

 

Αν η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα FLUTD, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 • Ούρηση εκτός του δοχείου άμμου (ανάρμοστη ούρηση)
 • Προσπάθεια κατά την ούρηση
 • Απώλεια του ελέγχου της κύστης
 • Αυξημένη συχνότητα ούρησης, συνήθως με μικρές ποσότητες ούρων κάθε φορά
 • Ούρα με ροζ, σκούρο χρώμα ή αίμα
 • Σκούξιμο λόγω πόνου/παραγωγή κραυγών κατά τις προσπάθειες ούρησης
 • Γλείψιμο της περιοχής των γεννητικών οργάνων
 • Μειωμένη όρεξη
 • Έλλειψη ενέργειας ή ενδιαφέροντος για τις κανονικές δραστηριότητες

 

Διατροφικοί κίνδυνοι για FLUTD

 

Ήδη γνωρίζετε ότι η τροφή που χορηγείτε στη γάτα σας είναι εξαιρετικά σημαντική για την εν γένει υγεία της. Όμως, αν της παρέχετε λάθος τροφή, αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη FLUTD ή άλλης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

 

Η αφθονία ορισμένων ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, που συναντάται σε ορισμένες τροφές για γάτες μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό κρυστάλλων στα ούρα, κάτι που ορισμένες φορές οδηγεί στο σχηματισμό ουρολίθων.

Η τροφή επηρεάζει το pH, ή την οξύτητα των ούρων. Τα ούρα θα πρέπει να είναι μετρίως όξινα για ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα, επειδή είναι δυσκολότερη η ανάπτυξη κρυστάλλων στρουβίτη σε όξινο περιβάλλον.

Κίνδυνοι του περιβάλλοντος στο σπίτι και άλλες αιτίες

 

Στρες

Οι γάτες μπορεί να εσωτερικεύουν το στρες στο ουροποιητικό τους σύστημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρή φλεγμονή. Το στρες μπορεί να προκαλείται από παράγοντες όπως καλεσμένοι στο σπίτι, διαμάχες με άλλα κατοικίδια ή έλλειψη σημείων για ανάπαυση ή για κρυψώνες.

Υπερβολικό βάρος

Οι υπέρβαρες γάτες εμφανίζουν πιο εύκολα FLUTD.

Χαμηλή πρόσληψη νερού

Όταν τα κατοικίδια πίνουν λιγότερο, τα ούρα τους είναι πιο συγκεντρωμένα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού λίθων.

Δοχείο άμμου

Οι γάτες μπορεί να συσχετίσουν τον πόνο κατά την ούρηση με το δοχείο άμμου και έτσι να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν.

 

Φροντίδα για την FLUTD και επανεμφάνιση

 

 

Η FLUTD είναι μια σοβαρή πάθηση και χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Ευτυχώς, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της γάτας σας με αγωγή από τον κτηνίατρό σας και με την κατάλληλη διατροφή για FLUTD.


Σημειώστε, ωστόσο, ότι η νόσος του ουροποιητικού συστήματος θα υπάρχει ενδεχομένως στην υπόλοιπη ζωή του κατοικιδίου. Οποιαδήποτε γάτα έχει υποβληθεί σε θεραπεία για νόσο του ουροποιητικού συστήματος διατρέχει τον κίνδυνο να νοσήσει και πάλι. Ακόμα και με την καλύτερη αγωγή, ορισμένες γάτες εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα συμπτώματα ή περιοδικά επεισόδια. Παρακολουθείτε συχνά το κατοικίδιό σας για τυχόν επανεμφάνιση ενδείξεων και συμπτωμάτων, και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν δείτε επάνοδό τους.

anchor

Φροντίζοντας τη γάτα σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Γάτα | Νέος Κηδεμόνας Κατοικιδίου | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι πρέπει να περιμένετε & πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε μια γάτα στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε μερικούς βασικούς τρόπους για να φροντίσετε κατάλληλα τη γάτα σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Γάτα | Φυλή - Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά διαφορετικών ρατσών γατών καθώς και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και πώς να τα αποτρέψετε. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Συμπεριφορά & Εμφάνιση | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε γιατί η γάτα σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, καθώς και τι σημαίνουν οι εκφράσεις της & η γλώσσα του σώματός της. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Εκπαίδευση | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε ορισμένες χρήσιμες μεθόδους για την εκπαίδευση της γάτας σας, από την κοινωνικοποίηση της μέχρι τη χρήση της άμμου της. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.

 

Μην αφήνετε τη γάτα σας να υποφέρει από προβλήματα στο ουροποιητικό

 

Η FLUTD μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση για εσάς και τη γάτα σας. Δείτε τις λύσεις που διαθέτουμε για να σας βοηθήσουν.

 

Δείτε τις επιλογές καθημερινής διατροφής