Υποφέρει η γάτα σας από φαγούρα, ξύσιμο ή ξηρότητα του δέρματος;

 

Ιδανικά, το τρίχωμα της γάτας σας θα πρέπει να είναι καθαρό και αφράτο, και να έχει απαλή και λεία αίσθηση όταν τη χαϊδεύετε. Επομένως, αν όταν τη χαϊδεύετε εντοπίσετε ερυθρότητα, εξογκώματα, λέπια ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη ερεθισμού, μπορεί να έχει κάποια δερματική πάθηση που χρειάζεται θεραπεία. Ελέγχετε και για τυχόν αυξημένο ξύσιμο ή γλείψιμο ή φαγούρα στα σημεία που επιμένει περισσότερο.

 

 

Ποιες είναι οι αιτίες της φαγούρας σε γάτες;

 

Η φαγούρα και η ξηρότητα του δέρματος της γάτας σας μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Αν δείχνει σημάδια ερεθισμού, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαγνώσει την πάθηση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις για να εντοπιστεί η ακριβής αιτία για τη δερματοπάθεια της γάτας σας. Στις συνηθισμένες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνονται:

 

Δυσανεξίες σε τροφές

Αυτές μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αντίδρασης σε ορισμένα είδη πρωτεϊνών στην τροφή της γάτας σας.

Άλλες αλλεργίες

Η γάτα σας μπορεί να είναι αλλεργική σε "εισπνεόμενα" αλλεργιογόνα όπως σκόνη, γύρη, μούχλα κλπ. Ορισμένες θεραπείες για ψύλλους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες "εξ επαφής".

Παράσιτα

Ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Τα δαγκώματα ή τσιμπήματα των παρασίτων μπορεί να προκαλούν ερεθισμό, κάνοντας τις γάτες να δαγκώνουν και να ξύνουν το δέρμα τους, προκαλώντας του βλάβες.

Διαταραχές της ορμονικής ισορροπίας

Υπερβολικά μικρά ή μεγάλα επίπεδα ορισμένων ορμονών μπορεί να κάνουν τις γάτες ευπαθείς σε δερματικά προβλήματα. Αυτές οι διαταραχές της ισορροπίας μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα που χρειάζεται να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις από βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα.

 

Δερματικά προβλήματα που πρέπει να προσέχετε στη γάτα σας

 

 

Αν έχετε γάτα, βλέπετε πόση προσπάθεια κάνει για να διατηρεί το τρίχωμά της καθαρό. Όμως, η περιποιημένη της εξωτερική εμφάνιση, μπορεί να σας κάνει να καθυστερήσετε να εντοπίσετε δερματολογικά προβλήματα που ίσως την ταλαιπωρούν. Μάλιστα, μπορεί να μην προσέξετε καν οποιονδήποτε ερεθισμό, εκτός αν δείτε ένα από αυτά τα συμπτώματα:

 • Κόκκινες κηλίδες, σημεία ή σπυράκια
 • Καύκαλα, πηγμένο αίμα ή σκληρυμένο δέρμα
 • Περιοχές ξηρές, με ξεφλούδισμα ή λέπια
 • Απώλεια τριχώματος
 • Δυσοσμία του δέρματος
 • Φαγούρα, ξύσιμο, τρίψιμο ή αυξημένο γλείψιμο ή τρίψιμο

 

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω σχετικά με τη φαγούρα και το ξύσιμο της γάτας μου;

 

Ελέγξτε για παράσιτα

 

Εξετάστε σχολαστικά το τρίχωμα και το δέρμα της γάτας σας για την παρουσία τσιμπουριών, ψύλλων, ακάρεων, ψειρών ή άλλων παρασίτων. Αν εντοπίσετε κάποιο ζωύφιο, ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε την κατάλληλη θεραπεία.

Σκεφτείτε για αλλεργίες

 

Αν η γάτα σας είναι απαλλαγμένη από παράσιτα και είναι κατά τα άλλα υγιής, η δυσφορία της μπορεί να προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε κάτι στο περιβάλλον της, όπως γύρη,σκόνη ή μούχλα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα, δηλαδή έναν ερεθισμό του δέρματος που έχει σαν αποτέλεσμα γλείψιμο, ξύσιμο, απώλεια τριχώματος και δέρμα ξηρό και με λέπια.

Χορηγείτε καλή τροφή στη γάτα σας

 

Ακόμα και αν η αιτία της δερματοπάθειας της γάτας σας δεν σχετίζεται με τη διατροφή, η γάτα σας μπορεί να ωφεληθεί από μια τροφή υψηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για οποιαδήποτε τροφική ευαισθησία. Αναζητήστε μια τροφή που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά — όλα αυτά είναι σημαντικές θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν και να προστατέψουν το δέρμα της γάτας σας.

 

Μιλήστε στον κτηνίατρό σας

 

Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να έχουν ένα μεγάλο εύρος αιτίων—από παράσιτα σε αλλεργίες, από ορμονικές διαταραχές έως βακτήρια, λοιμώξεις, στρες και άλλα. Μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με επιλογές υγείας και θεραπείας ειδικά για τη γάτα σας, και να τον ρωτήσετε αν η αλλαγή τροφής θα μπορούσε να την ωφελήσει.

 

anchor

Φροντίζοντας τη γάτα σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Γάτα | Νέος Κηδεμόνας Κατοικιδίου | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι πρέπει να περιμένετε & πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε μια γάτα στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και πώς να τα αποτρέψετε. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Γάτα | Διατροφή & Σίτιση | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε πώς να διαχειριστείτε την τροφή της γάτας σας, από τα βασικά συστατικά που χρειάζεται έως το πότε πρέπει να αλλάξετε τροφή. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα
 • Εργαλεία & Πόροι | Hill's Pet

  Ελέγξτε την πλούσια βιβλιοθήκη άρθρων και πηγών σχετικά με γάτες, ώστε να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τα πολλά ταξίδια που μπορείτε να περάσετε με τη γάτα σας.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε μερικούς βασικούς τρόπους για να φροντίσετε κατάλληλα τη γάτα σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Γάτα | Φυλή - Hill's Pet

  Ανακαλύψτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά διαφορετικών ρατσών γατών καθώς και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.