Ξεκινήστε τη νέα σας φιλία με τη δεξιά... πατούσα

Είναι αυτή η πρώτη σας εμπειρία ως ιδιοκτήτης σκύλου; Ακολουθούν ορισμένες εξειδικευμένες συμβουλές και πηγές που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση μιας απόλυτα ομαλής προσαρμογής τόσο για εσάς όσο και για τον νέο σας φιλαράκο.

Τι να περιμένετε από το νέο σας σκύλο

Η ένταξη ενός νέου τριχωτού μέλους στην οικογένειά σας μπορεί να είναι συναρπαστική, μπορεί όμως επίσης να είναι αγχωτική αν δεν είστε σωστά προετοιμασμένοι. Έχετε αμφιβολίες για το τι θα χρειαστείτε την πρώτη εβδομάδα; Τον πρώτο μήνα; Επιλέξτε μια από τις ακόλουθες λύσεις για να αποκτήσετε μια ιδέα για το τι σας περιμένει.

 • Τι χρειάζομαι πριν υιοθετήσω έναν σκύλο;

  Προβλέψτε στον προϋπολογισμό σας τα ακόλουθα είδη πρώτης ανάγκης:

  • Λογαριασμοί κτηνιάτρου
  • Σπιτάκια σκύλου
  • Πόρτες
  • Κολάρο
  • Βούρτσα καλλωπισμού
  • Λουρί
  • Ταυτότητα σκύλου
  • Μπολ τροφής και νερού
  • Κρεβάτι
  • Νυχοκόπτες

  Θα χρειαστεί επίσης να αγοράζετε κάποια προϊόντα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα:

  • Σαμπουάν
  • Φάρμακα για τον καρδιοσκώληκα
  • Παιχνίδια
  • Σκυλοτροφή
  • Προϊόντα ελέγχου ψύλλων και τσιμπουριών
  • Λιχουδιές
 • Πώς να προετοιμάσω το σπίτι μου για την υποδοχή του νέου μου φίλου;

  Πριν ο σκύλος σας ενταχθεί στο σπιτικό σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μένουν μαζί σας έχουν κατανοήσει πώς θα καλωσορίσουν το νέο τους φιλαράκι, καθώς και ποιες θα είναι οι νέες τους ευθύνες.

  Μη ξεχνάτε πως τα κουτάβια έχουν ΠΟΛΛΗ ενέργεια και μασουλάνε έπιπλα, σκαρφαλώνουν όπου βρουν και κάνουν την ανάγκη τους σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να σηματοδοτήσουν την επικράτειά τους.

  Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν συνήθως λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους νεότερους. Συνεπώς, φροντίστε να ορίσετε τις προσδοκίες σας με τα παιδιά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, ώστε να μην εξαντληθεί ο νέο σας συγκάτοικος.

  Εξετάστε το ενδεχόμενο να τον εκπαιδεύσετε να χρησιμοποιεί το σπιτάκι του ώστε να καθιερώσετε μια τακτική ρουτίνα τουαλέτας, καθώς και για να έχει ένα μέρος όπου θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν είστε εκτός σπιτιού.

 • Μετά τον πρώτο χρόνο, πόσο συχνά θα πρέπει να πηγαίνω τον σκύλο μου στον κτηνίατρο;

  Ενάς υγιής σκύλος χρειάζεται τουλάχιστον μία πλήρη κτηνιατρική εξέταση το χρόνο. Οι σκύλοι κρύβουν συχνά τα συμπτώματα από τραυματισμούς και ασθένειες, επομένως θα πρέπει εσείς να γνωρίζετε ποια είναι η «φυσιολογική» συμπεριφορά του σκύλου σας και να είστε σε επιφυλακή για τυχόν ασυνήθιστες ενδείξεις.

  Λήψη της λίστας κτηνιατρικού ελέγχου

 • Τι πρέπει να ταΐζω τον νέο μου σκύλο;

  Θα πρέπει να προσαρμόσετε την τροφή του σκύλου σας ανάλογα με το στάδιο ζωής του.

  Κουτάβια (κάτω του 1 έτους)

  Είναι ζωτικής σημασίας τα κουτάβια να λαμβάνουν τη σωστή τροφή, ώστε να ενισχύεται η σωστή ανάπτυξη και εξέλιξή τους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προκειμένου να βρείτε μια τροφή για κουτάβια που να παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ηλικία του, με βάση το μέγεθος που ενδέχεται να έχει όταν ενηλικιωθεί.

  Αγοράστε τροφές για κουτάβι

  Ενήλικοι σκύλοι (1-7 ετών)

  Οι υγιείς σκύλοι στο τάδιο ακμής τους χρειάζονται τροφή για ενήλικους σκύλους με την κατάλληλη ποσότητα συστατικών υψηλής ποιότητας, καθώς και αντιοξειδωτικών και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

  Αγοράστε τροφές για ενήλικο σκύλο

  Ώριμοι ενήλικοι σκύλοι (7 ετών και άνω)

  Οι μεγαλύτερη σε ηλικία σκύλοι δεν έχουν ανάγκη από τα ίδια επίπεδα πρωτεΐνης και φωσφόρου, επομένως ο ηλικιωμένος φιλαράκος σας πιθανώς θα χρειάζεται ενίσχυση συγκεκριμένων αναγκών που αφορούν την κινητικότητα και την εγκεφαλική λειτουργία, όπως τα φυτοθρεπτικά συστατικά και η L-καρνιτίνη. Αναζητήστε μια τροφή για ηλικιωμένους σκύλους που υποστηρίζει τις ανάγκες του φιλαράκου σας που διανύει τα χρυσά του χρόνια.

  Αγοράστε τροφές για ηλικιωμένο σκύλο

 • Μπορώ να ταΐζω τον σκύλο μου με τροφή για ανθρώπους;

  Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η τακτική χορήγηση ανθρώπινης τροφής στο νέα σας σκύλο μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, οδοντικά προβλήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και ιδιότροπες διατροφικές συνήθειες. Πρέπει να γνωρίζετε ποια είδη τροφών πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σας προκειμένου να περιορίσετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του.

  Αντί να τον ταΐζετε με ανθρώπινες τροφές, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους.

  Ανακαλύψτε ποιες τροφές επιτρέπεται να τρώνε οι σκύλοι και ποιες όχι 

 • Πόσο κοστίζει η φροντίδα του σκύλου μου;

  Ανεξάρτητα από την ηλικία του σκύλου σας, η εξασφάλιση μιας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής έχει σίγουρα κάποιο κόστος. Η ASPCA εκτιμά ότι το ετήσιο κόστος φροντίδας ενός σκύλου στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 420 και 780 δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν έκτατες επισκέψεις στον κτηνίατρο ή στιγμές όπου λυγίζετε και του αγοράζετε ένα παιχνίδι που πρέπει «ντε και καλά» να αποκτήσει. Φροντίστε να είστε πάντοτε σε θέση να φροντίσετε τον σκύλο σας τόσο σε θέματα υγείας, όσο και συναισθηματικά ή οικονομικά, προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν παντοτινό φιλαράκο.

  Κερδίστε ως προς τις αγορές σκυλοτροφών

 • Και αν ο σκύλος μου αρχίσει να μασουλάει τα πάντα;

  Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο τους μέσω του στόματός τους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που λατρεύουν να μασάνε διάφορα αντικείμενα για να ανακουφίζονται από το άγχος ή όταν νιώθουν νευρικότητα. Είναι κάτι που κάνουν επίσης όταν βαριούνται! Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί με διάφορους τρόπους σε βάθος χρόνου, γι' αυτό κάντε υπομονή και φροντίστε να εξετάσετε όλες τις εναλλακτικές που σας προσφέρονται.

   

 • Γιατί ο σκύλος μου έχει συνέχεια ατυχήματα ή κάνει εμετό;

  Οι άνθρωποι υποθέτουν συχνά ότι όταν ένας σκύλος κάνει την ανάγκη του οπουδήποτε το κάνει από δόλο ή από πρόθεση, όμως αυτές οι συμπεριφορές δεν οφείλονται απαραίτητα σε τόσο κακόβουλους λόγους. Ο σκύλος ουρεί πάνω σε αντικείμενα συχνά λόγω άγχους ή ακόμη και ιατρικής πάθησης που την ταλαιπωρεί.

  Το άγχος στον σκύλο εκδηλώνεται επίσης με τη μορφή πεπτικών προβλημάτων. Επομένως, ενώ η εύκολη εξήγηση είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την τροφή που ταΐζετε, το να την αλλάξετε αμέσως, χωρίς σκέψη, είναι ίσως η χειρότερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε.

  Να θυμάστε πάνω από όλα ότι δεν πρέπει να απελπίζεστε. Μόλις ο σκύλος σας ξεπεράσει το άγχος, και ο κτηνίατρός σας αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, μπορείτε να τον ενθαρρύνετε να αποκτήσει ξανά τις σωστές συνήθειες επαινόντας τον.

 • Πού θα βρω σκυλοτροφές της Hill's;

σκυλοτροφή

Αναζήτηση της κατάλληλης τροφής για τον νέο σας σκύλο

Βοηθάει να γνωρίζετε τι χρειάζεται ο σκύλος σας και τι όχι. Ανακαλύψτε την επιστήμη πίσω από τη διατροφή του σκύλου σας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρθρα για τη φροντίδα του σκύλου

Φροντίστε ο νέος σας καλύτερος φίλος να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής για πολλά χρόνια χάρη στα παρακάτω χρήσιμα εργαλεία, πηγές και άρθρα.