Ξεκινήστε τη νέα σας φιλία με τη δεξιά... πατούσα

Είναι αυτή η πρώτη σας εμπειρία ως ιδιοκτήτης γάτας; Ακολουθούν ορισμένες εξειδικευμένες συμβουλές και πηγές που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση μιας απόλυτα ομαλής προσαρμογής τόσο για εσάς όσο και για τον νέο σας φιλαράκο.

Τι να περιμένετε από τη νέα σας γάτα

Η απόκτηση μιας νέας γάτας είναι πολύ διασκεδαστική εμπειρία - ταυτόχρονα όμως και πολύ απαιτητική! Έχετε αμφιβολίες για το τι θα χρειαστείτε την πρώτη εβδομάδα; Τον πρώτο μήνα; Επιλέξτε μια από τις ακόλουθες επιλογές για να αποκτήσετε μια ιδέα για το τι σας περιμένει.

 • Τι χρειάζομαι πριν υιοθετήσω μια γάτα;

  Προβλέψτε στον προϋπολογισμό σας τα ακόλουθα είδη πρώτης ανάγκης:

  • Κολάρο
  • Ταυτότητα
  • Μπολ τροφής και νερού
  • Άμμος, φτυαράκι και αμμοδόχος
  • Καλάθι μεταφοράς
  • Κρεβάτι
  • Βούρτσα καλλωπισμού
  • Νυχοκόπτες
  • Παιχνίδια
  • Λογαριασμοί κτηνιάτρου

  Θα χρειαστεί επίσης να αγοράζετε κάποια προϊόντα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα:

  • Σαμπουάν
  • Προϊόντα ελέγχου ψύλλων και τσιμπουριών
  • Γατοτροφή
  • Φάρμακα για τον καρδιοσκώληκα
 • Πώς να προετοιμάσω το σπίτι μου για την υποδοχή του νέου μου φίλου;

  Πριν η γάτα σας ενταχθεί στο σπιτικό σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μένουν μαζί σας έχουν κατανοήσει πώς θα καλωσορίσουν το νέο τους φιλαράκι, καθώς και ποιες θα είναι οι νέες τους ευθύνες.

  Να θυμάστε ότι τα γατάκια έχουν ΠΟΛΛΗ ενέργεια και μπορεί να θέλουν να ξύνουν τα έπιπλα, να σκαρφαλώνουν όπου βρουν και να ουρούν εκτός αμμοδόχου.

  Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένες γάτες έχουν συνήθως λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις νεότερες. Συνεπώς, φροντίστε να ορίσετε τις προσδοκίες σας με τα παιδιά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, ώστε να μην εξαντληθεί ο νέο σας συγκάτοικος.

 • Μετά τον πρώτο χρόνο, πόσο συχνά θα πρέπει να πηγαίνω τη γάτα μου στον κτηνίατρο;

  Μια υγιής γάτα χρειάζεται τουλάχιστον μία πλήρη κτηνιατρική εξέταση το χρόνο. Οι γάτες κρύβουν συχνά τα συμπτώματα από τραυματισμούς και ασθένειες, επομένως θα πρέπει εσείς να γνωρίζετε ποια είναι η «φυσιολογική» συμπεριφορά της γάτας σας και να είστε σε επιφυλακή για τυχόν ασυνήθιστες ενδείξεις.

  Λήψη της λίστας κτηνιατρικού ελέγχου

 • Τι πρέπει να ταΐζω τη νέα μου γάτα;

  Θα πρέπει να προσαρμόσετε την τροφή της γάτας σας ανάλογα με το στάδιο ζωής της.

  Γατάκια (κάτω του 1 έτους)

  Ειδικά σχεδιασμένη για τον παιχνιδιάρικο τρόπο ζωής των μικρών γατών με αστείρευτη ενέργεια, παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ενισχύει την υγιή ανάπτυξή τους.

  Αγοράστε τροφές για γατάκια

  Ενήλικες γάτες (1-7 ετών)

  Οι τροφές για ενήλικες γάτες πρέπει να διαθέτουν τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών - ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα - για την υποστήριξη των καθημερινών διατροφικών αναγκών τους.

  Αγοράστε τροφές για ενήλικες γάτες

  Ώριμες ενήλικες γάτες (7 ετών και άνω)

  Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, θα χρειαστεί ειδική φροντίδα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στους νεφρούς, προβλημάτων κινητικότητας και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

  Αγοράστε τροφές για ηλικιωμένες γάτες

 • Μπορώ να ταΐζω τη γάτα μου με τροφή για ανθρώπους;

  Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η τακτική χορήγηση ανθρώπινης τροφής στη νέα σας γάτα μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, οδοντικά προβλήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και ιδιότροπες διατροφικές συνήθειες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ποια είδη διατροφής είναι τοξικά για τις γάτες πριν τις ταΐσετε με φαγητό από το τραπέζι.

  Αντί να την ταΐζετε με ανθρώπινες τροφές, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, ειδικά σχεδιασμένη για γάτες.

  Ανακαλύψτε ποιες τροφές επιτρέπεται να τρώνε οι γάτες και ποιες όχι 

 • Πόσο κοστίζει η φροντίδα της γάτας μου;

  Ανεξάρτητα από την ηλικία της γάτας σας, η εξασφάλιση μιας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής έχει σίγουρα κάποιο κόστος. Σε γενικές γραμμές, το ετήσιο κόστος φροντίδας μιας γάτας στις ΗΠΑ κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 809 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pet Coach, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν έκτατες επισκέψεις στον κτηνίατρο ή στιγμές όπου λυγίζετε και της αγοράζετε ένα παιχνίδι που πρέπει «ντε και καλά» να αποκτήσει. Φροντίστε να είστε πάντοτε σε θέση να φροντίσετε τη γάτα σας τόσο σε θέματα υγείας, όσο και συναισθηματικά ή οικονομικά, προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε έναν παντοτινό φιλαράκο.

  Κάντε οικονομίες ως προς τις αγορές γατοτροφών

 • Τι θα κάνω αν η γάτα μου αρχίσει να ξύνει τα πάντα;

  Τα νύχια μιας γάτας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής της και της αλληλεπίδρασής της με τον κόσμο της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που λατρεύουν να ξύνουν έπιπλα και άλλα αντικείμενα για να ανακουφίζονται από το άγχος ή όταν νιώθουν νευρικότητα. Είναι κάτι που κάνουν επίσης όταν βαριούνται! Επενδύστε σε ένα ονυχοδρόμιο και να είστε υπομονετικοί.

  Γιατί αρέσει στις γάτες να ξύνουν αντικείμενα

 • Γιατί η γάτα μου έχει συνέχεια ατυχήματα ή κάνει εμετό;

  Οι άνθρωποι υποθέτουν συχνά ότι όταν μια γάτα ουρεί έξω από την αμμοδόχο της το κάνει από δόλο ή από πρόθεση, όμως αυτές οι συμπεριφορές δεν οφείλονται απαραίτητα σε τόσο κακόβουλους λόγους. Η γάτα ουρεί πάνω σε αντικείμενα συχνά λόγω άγχους ή ακόμη και ιατρικής πάθησης που την ταλαιπωρεί.

  Το άγχος στη γάτα εκδηλώνεται επίσης με τη μορφή πεπτικών προβλημάτων. Επομένως, ενώ η εύκολη εξήγηση είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την τροφή που την ταΐζετε, το να την αλλάξετε αμέσως, χωρίς σκέψη, είναι ίσως η χειρότερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε.

  Να θυμάστε πάνω από όλα ότι δεν πρέπει να απελπίζεστε. Μόλις η γάτα σας ξεπεράσει το άγχος, και ο κτηνίατρός σας αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, τότε θα αρχίσει πάλι να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο της κανονικά.

  Γιατί οι γάτες ουρούν εκτός αμμοδόχου

 • Πού θα βρω γατοτροφές της Hill's;

γατοτροφή

Αναζήτηση της κατάλληλης τροφής για τη νέα σας γάτα

Βοηθάει να γνωρίζετε τι χρειάζεται η γάτα σας και τι όχι. Ανακαλύψτε την επιστήμη πίσω από τη διατροφή της γάτας σας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Άρθρα για τη φροντίδα της γάτας

Φροντίστε ο νέος σας καλύτερος φίλος να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής για πολλά χρόνια χάρη στα παρακάτω χρήσιμα εργαλεία, πηγές και άρθρα.