Φροντίδα Πεπτικού

 

 

Τι είναι οι πεπτικές διαταραχές σε σκύλους;

 

Πεπτική διαταραχή είναι οποιαδήποτε πάθηση εμποδίζει τη σωστή πέψη ή μεταβάλλει το ρυθμό ροής της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου. Οι πεπτικές διαταραχές των σκύλων είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια αναζήτησης βοήθειας από κτηνίατρο.

 

 

 

 

Μάθετε τα συμπτώματα της πάθησης

 

 

Ορισμένα συμπτώματα πεπτικών προβλημάτων του σκύλου σας είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Βεβαιωθείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εμετό
 • Διάρροια ή μαλακά κόπρανα
 • Αλλαγή όρεξης
 • Μετεωρισμό
 • Γουργούρισμα του στομαχιού
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ξαφνική αδράνεια ή κατάθλιψη

Έχετε επίσης υπόψη σας ότι κάποιες φορές τα κατοικίδια εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα στο δέρμα ή στα αυτιά.

Τι προκαλεί τα πεπτικά προβλήματα στους σκύλους;

 

Οι πεπτικές διαταραχές μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, και οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να κάνει το σκύλο σας να μην αισθάνεται τόσο καλά. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια πεπτικών διαταραχών ή προβλημάτων του στομαχιού σε σκύλους.

 

Ευαισθησίες σε τροφές

 

Η ευαισθησία σε τροφή αποτελεί μια αντίδραση ως προς τα συστατικά της, τα οποία ο οργανισμός του σκύλου σας δεν ανέχεται πλήρως. Είναι γνωστή και ως τροφική δυσανεξία instead of Δυσανεξία σε τροφές ή AFT. Το σύνηθες αυτό πρόβλημα μπορεί να είναι μία αντίδραση που βασίζεται στην ανοσία ή όχι.

Οι ευαισθησίες σε τροφές είναι ένα πρόβλημα διαφορετικό για κάθε σκύλο, ωστόσο οι περισσότερες ευαισθησίες σε τροφές οφείλονται σε ορισμένα κοινά συστατικά στα οποία έχει εκτεθεί ο σκύλος σας προηγουμένως, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά ή σιτάρι. Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει τακτικά διάρροιες ή εμετούς, ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα, ενδέχεται να έχει ευαισθησία σε κάποια τροφή.

 

Στρες στους σκύλους

 

Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, ορισμένοι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές από άλλους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να τους προκαλέσουν στρες. Το χρόνιο στρες ή οι συχνές εξάρσεις βραχυπρόθεσμου στρες μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος αρνητικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένων πεπτικών διαταραχών. Στις συνήθεις αιτίες που προκαλούν στρες σε σκύλους συμπεριλαμβάνονται:

 • Αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα (έκθεση σε νέους ανθρώπους, μέρη ή πράγματα, νέο μωρό, φιλοξενούμενοι, αλλαγή προγράμματος στο σπίτι)
 • Δυνατοί θόρυβοι (όπως πυροτεχνήματα ή καταιγίδες με μπουμπουνητά)
 • Αλλαγή περιβάλλοντος (μετακόμιση σε νέο σπίτι ή ταξίδι στις διακοπές)
 • Παραβίαση του προσωπικού τους χώρου (διακοπή της ανάπαυσής τους ή υπερβολικά χάδια και φιλιά)
 • Χωρισμός από τα μέλη της οικογένειας (που δημιουργεί άγχος αποχωρισμού)

 

 

 

Άλλες Αιτίες

Φλεγμονή και ερεθισμός του στομάχου του σκύλου σας (γαστρίτιδα)
Φλεγμονή του λεπτού ή παχέος εντέρου του σκύλου σας (εντερίτιδα, κολίτιδα)
Υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στα έντερα του σκύλου σας
Φλεγμονή του παγκρέατος του σκύλου σας (παγκρεατίτιδα) ή ανεπαρκή πεπτικά ένζυμα

 

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

 

Πρώτα, αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας υποφέρει από μια πεπτική διαταραχή, μιλήστε στον κτηνίατρό σας ως προς τη διατροφή που ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει. Ο κτηνίατρός σας ίσως μπορέσει να σας προτείνει και άλλες θεραπείες.

 

Μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο το σκύλο σας συμβάλλοντας στη μείωση των πηγών του στρες στο περιβάλλον του, με βάση τις παρακάτω προτάσεις.

Διατηρήστε μία ρουτίνα

 

Οι σκύλοι λατρεύουν την προβλεψιμότητα. Αν γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει όταν επιστρέψετε στο σπίτι, πότε θα εμφανιστούν τα γεύματά του και πότε είναι η ώρα για βόλτα, θα τον βοηθήσετε να έχει μια τάξη και ηρεμία στην καθημερινότητά του.

Κοινωνικοποίηση, κοινωνικοποίηση, κοινωνικοποίηση!

 

Όταν τα οι σκύλοι έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά, όχι μόνο έχουν εκτεθεί σε ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων, ζώων, εικόνων, ήχων και καταστάσεων αλλά έχουν δημιουργήσει και θετικούς συσχετισμούς με αυτά τα γεγονότα. Βεβαιωθείτε ότι οι έξοδοι σας είναι ευχάριστες εμπειρίες για το σκύλο σας ώστε να παραμένει ήρεμος.

Χρήση αξεσουάρ

 

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που στοχεύουν στη μείωση του στρες στους σκύλους - από ρούχα με σημεία πίεσης, γνωστά ως "γιλέκα άγχους", έως ηλεκτρικά μηχανήματα, προσφέροντας πολλούς τρόπους να βοηθήσετε το σκύλο σας να ηρεμήσει σε καταστάσεις που προκαλούν στρες. Αυτά τα προϊόντα δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άμεσο στρες ή την αντίδραση του σκύλου σας σε αυτό.

 

Αντιμετωπίστε το στρες στο πεδίο του σκύλου σας!

 

Όταν χτυπάει το στρες, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη εσωτερική αναστάτωση στο σκύλο σας. Ο εγκέφαλος παράγει χημικά που στέλνουν σήμα "Στρες!" στο υπόλοιπο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, η διατροφή που προσλαμβάνει ο σκύλος σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Καταπραϋντικά συστατικά όπως πρωτεΐνη γάλακτος, μπορούν να βοηθήσουν τους στρεσαρισμένους σκύλους να ηρεμήσουν. Οι τροφές που έχουν παρασκευαστεί με πολύ εύπεπτα συστατικά μπορεί να είναι ήπιες για τις κοιλίτσες που πονάνε. Και αυτή η ανακούφιση μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η αλλαγή τροφής του σκύλου σας – μιλήστε για αυτό με τον κτηνίατρό σας.

anchor

Φροντίζοντας το σκύλο σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Μάθετε γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ο σκύλος σας και πώς η διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί της πρόληψης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα.
 • Συμπεριφορά & Εμφάνιση | Hill's Pet

  Μάθετε για την ψυχολογία πίσω από τις παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας καθώς και τι σημαίνουν οι εκφράσεις του. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα
 • Παιχνίδι & Άσκηση | Hill's Pet

  Μάθετε διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή & δραστήριο με παιχνίδια και άλλους τύπους άσκησης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Διατροφή & τάισμα: Σκύλοι | Hill's Pet

  Μάθετε πια συστατικά είναι σημαντικά για τις τροφές σκύλων καθώς και επιλέξτε την καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε ουσιαστικές πληροφορίες για τη βασική φροντίδα για σκύλους, όπως το χτένισμα και το ταξίδι με τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Νέοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων: Σκύλοι | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι υλικά πρέπει να αγοράσετε και πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε έναν υιοθετημένο σκύλο στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.