Υγεία του πεπτικού συστήματος των σκύλων

Ποια είναι τα πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι;

Ο όρος διαταραχή του πεπτικού συστήματος αναφέρεται σε οποιαδήποτε περίπτωση ασθένειας που εμποδίζει τη σωστή χώνεψη της τροφής ή επηρεάζει το ρυθμό διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα του σκύλου σας. Μην αγνοείτε τα σημάδια! Αν ο γούνινος φιλαράκος σας εμφανίζει συμπτώματα πεπτικής διαταραχής, απευθυνθείτε επειγόντως στον κτηνίατρό σας.

Γυναίκα με κίτρινη κουβέρτα και ένα μικρό σκυλάκι στην αγκαλιά της πάνω στον καναπέ


Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια κινδύνου

Ορισμένα σημάδια που σχετίζονται με τα πεπτικά προβλήματα του σκύλου εντοπίζονται εύκολα. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα σημάδια:

 • Εμετός
 • Διάρροια ή μαλακά κόπρανα
 • Αλλαγή στην όρεξη
 • Φούσκωμα
 • Γουργουρητό στο στομάχι
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ξαφνική αδράνεια ή κατάθλιψη
 • Κνησμός στο δέρμα / στα αυτιά

Τι προκαλεί πεπτικά προβλήματα στον σκύλο;

Μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και όλες μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο σας δυσφορία. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι.

 

Γκόλντεν Ριτρίβερ πάνω σε κτηνιατρικό τραπέζι δίπλα σε κτηνίατρο
 • Οξεία γαστρεντερίτιδα

  Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη αιτία του πονόκοιλου στους σκύλους. Συνήθως περιλαμβάνει διάρροια και, συχνά, εμετό που εκδηλώνονται ξαφνικά. Οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η κατανάλωση ακατάλληλης τροφής (όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σκύλοι συνηθίζουν να τρώνε ό,τι να΄ναι!), παράσιτα, ιοί και ξένα σώματα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά.

 • Χρόνια εντεροπάθεια ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

  Σε αντίθεση με την ξαφνική εκδήλωση συμπτωμάτων που μόλις αναφέραμε, οι χρόνιες εντεροπάθειες αργούν να εκδηλωθούν και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάρροια και η απώλεια βάρους είναι κοινά συμπτώματα. Και εδώ, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως αρνητική αντίδραση σε τρόφιμα και κληρονομικότητα.

 • Κολίτιδα

  Το κόλον είναι μέρος του παχέος εντέρου και όταν αυτό πάθει φλεγμονή τότε πρόκειται για κολίτιδα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ χαρακτηριστικά και οι περισσότεροι σκύλοι παρουσιάζουν τα ίδια σημάδια: η ανάγκη για αφόδευση εκδηλώνεται ξαφνικά, μπορεί να ζοριστούν χωρίς όμως να βγάλουν πολλά, ενώ ένα από τα τυπικά σημάδια είναι η παρουσία φρέσκου αίματος και/ή γλοιώδους βλέννας στα κόπρανα.

 • Παγκρεατίτιδα

  Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή στους σκύλους η οποία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.. Συνήθη συμπτώματα της παγκρεατίτιδας είναι ο ξαφνικός εμετός, η κατάθλιψη και η έλλειψη όρεξης. Πρόκειται επίσης για μια πολύ οδυνηρή πάθηση, οπότε ο σκύλος σας μπορεί να είναι ανήσυχος και να κάνει συνεχώς «υπόκλιση για παιχνίδι» σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τον πόνο. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από παγκρεατίτιδα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

 • EPI - εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια

  Το περίπλοκο αυτό όνομα αναφέρεται σε μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ορισμένων ενζύμων που είναι απαραίτητα για την πέψη. Το πάγκρεας παράγει μερικά από αυτά και ελλείψει αυτών, η τροφή περνάει κατευθείαν μέσα από το πάγκρεας χωρίς ο οργανισμός του σκύλου να μπορεί να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά. Οι σκύλοι με EPI είναι συνήθως πολύ πεινασμένοι, αλλά εξακολουθούν να χάνουν βάρος ενώ η φυσική τους κατάσταση είναι ορατά υποβαθμισμένη. Η χώνεψη του λίπους δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα τα κόπρανά τους να έχουν γκριζωπό χρώμα. Ορισμένες φυλές, όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί, είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση από άλλες. Η συμπλήρωση της διατροφής με τα ένζυμα που λείπουν έχει συνήθως καλό αποτέλεσμα.

 • Τροφικές αλλεργίες

  Μιλάμε για ανεπιθύμητες τροφικές αντιδράσεις, όταν οι σκύλοι αντιδρούν αρνητικά σε ορισμένες τροφές, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες είναι σπανιότερες από ό,τι νομίζουμε και οφείλονται συνήθως σε πρωτεΐνες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, καθώς και δερματικά προβλήματα όπως φαγούρα.

 • Δυσκοιλιότητα

  Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όταν οι σκύλοι πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυσκολεύονται να αφοδεύσουν ενώ κάνουν την ανάγκη τους λιγότερο συχνά. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Η κατανάλωση οστών μπορεί να σκληρύνει τα κόπρανα και να δυσκολέψει την κένωση ενώ ένα υποτονικό έντερο συνεπάγεται επίσης ξηρά κόπρανα και δύσκολη αφόδευση.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

Αρχικά, αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πάσχει από κάποια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να βοηθήσετε περαιτέρω τον σκύλο σας περιορίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν άγχος στο περιβάλλον του. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

 

Χαρούμενος μικρός σκύλος δέχεται χάδια στην αυλή

Ακολουθήστε μια ρουτίνα

Οι σκύλοι λατρεύουν την προβλεψιμότητα. Όταν γνωρίζει ότι μπορεί να προβλέψει πότε θα φτάσετε στο σπίτι, πότε θα εμφανιστούν τα γεύματα και πότε είναι ώρα για βόλτα, το άγχος του σκύλου μειώνεται στο ελάχιστο.

Δείτε τις συμβουλές

Ντάτσχουντ με κόκκινο λουρί

Προσαρμογή

Στην αγορά διατίθενται πολλά προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συμβάλλουν στην καταπράυνση του σκύλου σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μια λύση η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανταπόκρισης του σκύλου σας σε συνθήκες άγχους.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκύλος απλωμένος στο πάτωμα της κουζίνας κοιτάζει το μπολ

Η διατροφή της

Οι τροφές που παρασκευάζονται με εύπεπτα συστατικά είναι πιο φιλικές προς τις αναστατωμένες κοιλίτσες. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου σας και πώς να το πράξετε χωρίς να αναστατώσετε περαιτέρω το στομάχι του.

Δείτε τις επιλογές

Συνιστώμενα προϊόντα για σκύλους με πεπτικά προβλήματα

Συνιστώμενα προϊόντα για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος

Πηγές και συμβουλές

Η ομάδα κτηνιάτρων μας σας προτείνει αυτές τις χρήσιμες πηγές που θα σας βοηθήσουν να παρέχετε στον σκύλο σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.