ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ο σκύλος σας δυσκαμψία ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ;

 

Ο όρος "δυσκαμψία των αρθρώσεων" είναι ένας γενικός όρος για μεταβολές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από φυσιολογική ή μη φυσιολογική φθορά. Επειδή ο πόνος των αρθρώσεων του σκύλου σας έχει άμεσες επιπτώσεις στην κινητικότητά του και στο πόσο καλά μπορεί να μετακινείται, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής του σκύλου σας.

Σε σκύλους που έχουν δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ο χόνδρος (οι ιστοί που "προστατεύει" την άρθρωση μεταξύ των οστών) έχει φθαρεί ταχύτερα από την ταχύτητα αντικατάστασής του. Για παράδειγμα, όταν φθαρεί ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου ενός σκύλου, η κινητικότητα μειώνεται, ενώ αυξάνεται ο πόνος και η αδυναμία μετακίνησης του ζώου. Παρόλο που η δυσκαμψία των αρθρώσεων δεν μπορεί να θεραπευτεί, η υγεία των αρθρώσεων του σκύλου σας μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια διατροφής και άσκησης.

 

Τι προκαλεί τη δυσκαμψία των αρθρώσεων;

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο σκύλος σας θα μπορούσε να νιώθει πόνους στις αρθρώσεις όταν παρατηρείται δυσκαμψία.

 

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουν οι σκύλοι, ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται σταδιακά. Παρόλο που είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο σε μεγάλης ηλικίας σκύλους, και οι μικρότεροι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από δυσκαμψία των αρθρώσεων.

ΦΥΛΗ

Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Στις φυλές που βρίσκονται "σε κίνδυνο" περιλαμβάνονται τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και τα Ροτβάιλερ.

Υπερβολικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος σημαίνει υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων και του χόνδρου των σκύλων, και αυξημένο κίνδυνο για δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Συγγενείς ή κληρονομικές βλάβες

Ορισμένες φυλές μπορεί να έχουν συγγενείς ή κληρονομικές παθήσεις που τους κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη δυσκαμψίας των αρθρώσεων αργότερα στη ζωή τους.

Ατυχήματα ή τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί του χόνδρου μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία των αρθρώσεων αργότερα στη ζωή του κατοικιδίου και να επηρεάσουν αρνητικά την κινητικότητά του.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκαμψίας των αρθρώσεων;

 

 

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παρακάτω προειδοποιητικά συμπτώματα στο σκύλο σας, τότε μπορεί να υποφέρει από δυσκαμψία των αρθρώσεων, και θα πρέπει να σκεφτείτε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

 • Δυσκαμψία, ειδικά μετά από ανάπαυση
 • Διστακτικότητα να ανέβει και να κατέβει σκάλες
 • Μένει πίσω στους περιπάτους ή κουράζεται εύκολα
 • Προτιμά να είναι ξαπλωμένος παρά να είναι καθιστός ή όρθιος
 • Κλαψούρισμα, γρύλισμα ή δάγκωμα όταν αγγίζετε τις αρθρώσεις του

Αρθρώσεις και άσκηση

 

Η ήπια άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική για το σκύλο σας. Δεν θα τον βοηθήσει μόνο να διατηρήσει την ευκινησία των αρθρώσεών του, αλλά θα τον βοηθήσει και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να απαλλάξει τις αρθρώσεις του από την υπερβολική καταπόνηση, κάτι πολύ σημαντικό για την εν γένει υγεία τους.

Το βασικό είναι ο έλεγχος της ποσότητας της άσκησης, ώστε ο σκύλος σας να μην κουράσει υπερβολικά τις αρθρώσεις του. Εφόσον υπάρχει ανοικτός χώρος,ο σκύλος σας συνήθως θα συνεχίζει να τρέχει ευτυχισμένος έως ότου δεν μπορεί άλλο, λόγω της ενέργειας ή του τρόπου που αισθάνεται της αρθρώσεις του και τότε θα πληρώσει το τίμημα, αφού πλέον θα πονά και θα κουτσαίνει. Όμως επιτρέποντάς του λίγο τρέξιμο και κατόπιν κρατώντας τον δεμένο με το λουρί για λίγο και πηγαίνοντάς τον μια ήρεμη βόλτα, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα της άσκησής του διασφαλίζοντας ότι αφενός θα κάψει ενέργεια και αφετέρου θα διατηρήσει την κινητικότητα των αρθρώσεών του χωρίς να προκληθεί ζημιά.

Πάντα να θυμάστε, αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται περισσότερο από όσο χρειάζεται, ο κτηνίατρός σας θα χαρεί να σας συμβουλέψει σχετικά με ένα λογικό πλάνο άσκησης.

 

Η αλλαγή διατροφής μπορεί να βοηθήσει

 

Η τροφή που τρώει ο σκύλος σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία και την κινητικότητα των αρθρώσεών του. Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί απαραίτητο μέρος ενός ενεργητικού, υγιούς τρόπου ζωής για σκύλους. Αν ανησυχείτε για την υγεία των αρθρώσεων του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και συζητήστε μαζί του για την καλύτερη δυνατή διατροφή.

 

anchor

Φροντίζοντας το σκύλο σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 • Φροντίδα Υγείας | Hill's Pet

  Μάθετε γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ο σκύλος σας και πώς η διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί της πρόληψης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα.
 • Συμπεριφορά & Εμφάνιση | Hill's Pet

  Μάθετε για την ψυχολογία πίσω από τις παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας καθώς και τι σημαίνουν οι εκφράσεις του. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να ανακαλύψετε περισσότερα
 • Παιχνίδι & Άσκηση | Hill's Pet

  Μάθετε διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή & δραστήριο με παιχνίδια και άλλους τύπους άσκησης. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Διατροφή & τάισμα: Σκύλοι | Hill's Pet

  Μάθετε πια συστατικά είναι σημαντικά για τις τροφές σκύλων καθώς και επιλέξτε την καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Τυπική Φροντίδα | Hill's Pet

  Ανακαλύψτε ουσιαστικές πληροφορίες για τη βασική φροντίδα για σκύλους, όπως το χτένισμα και το ταξίδι με τον σκύλο σας. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.
 • Νέοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων: Σκύλοι | Hill's Pet

  Αναζητήστε τι υλικά πρέπει να αγοράσετε και πώς πρέπει να προετοιμαστείτε εάν φέρνετε έναν υιοθετημένο σκύλο στο σπίτι σας για πρώτη φορά. Διερευνήστε τη βιβλιοθήκη με άρθρα ώστε να μάθετε περισσότερα.