Η ανάπτυξη ενός κουταβιού: Πώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα κουτάβια για να γίνουν σκύλοι

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η ανάπτυξη ενός κουταβιού περιλαμβάνει πολλά στάδια και σημεία αναφοράς καθώς αυτό μεγαλώνει πλησιάζοντας σιγά σιγά την ενηλικίωση. Το παρακάτω χρονοδιάγραμμα προσφέρει τις απαντήσεις που αναζητάτε, είτε αναρωτιέστε πότε το κουτάβι σας θα ηρεμήσει και θα σταματήσει να μασάει ό,τι βρει μπροστά του, είτε είστε απλά περίεργοι να μάθετε τι έχει να αντιμετωπίσει καθώς μεγαλώνει.

1. Όταν τα κουτάβια ανοίγουν τα μάτια και τα αυτιά τους

Τα κουτάβια γεννιούνται με τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά, βιώνοντας τον κόσμο αποκλειστικά μέσω της αφής και της όσφρησης για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την PDSA, τα μάτια των κουταβιών ανοίγουν περίπου μετά από 10 με 12 ημέρες, ενώ τα ωτικά τους κανάλια ύστερα από 14 με 16 ημέρες, με αποτέλεσμα τα μικροσκοπικά σκυλάκια να βιώνουν τη ζωή με εντελώς νέο τρόπο.

2. Όταν τα κουτάβια μαθαίνουν να γαβγίζουν

Μόλις τα κουτάβια αρχίζουν να ακούνε, ξεκινούν να μιμούνται τους ήχους που βγάζει η μητέρα τους. Αφού ανοίξουν τα αυτιά τους, τα κουτάβια δεν αργούν να περάσουν από τα ήπια γρυλίσματα σε κανονικά κλαψουρίσματα και γαβγίσματα.Golden retriever puppy with smile on face runs outside.

3. Όταν τα κουτάβια μαθαίνουν να περπατάνε

Τα κουτάβια αρχίζουν να στέκονται όρθια την ίδια περίπου περίοδο που αναπτύσσονται οι αισθήσεις τους. Κατά την τρίτη εβδομάδα, αρχίζουν να πραγματοποιούν τα πρώτα αδέξια βήματά τους, γεγονός που τους δίνει μια νέα αίσθηση ανεξαρτησίας.

4. Όταν τα κουτάβια μαθαίνουν να παίζουν

Μόλις τα κουτάβια αρχίσουν να κινούνται, δεν αργούν να αρχίσουν να τρέχουν τριγύρω και να παίζουν με τους συντρόφους τους. Η ηλικία των τριών εβδομάδων σηματοδοτεί την έναρξη ενός κρίσιμου σταδίου: αυτού της κοινωνικοποίησης. Τότε είναι που τα κουτάβια μαθαίνουν από τη μαμά και τα αδέρφια τους τι σημαίνει να είσαι σκύλος.

5. Όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια του κουταβιού

Η τρίτη εβδομάδα είναι καθοριστική στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των κουταβιών. Πέραν των προαναφερθέντων ορόσημων, τότε είναι που αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και τα κοφτερά δοντάκια του κουταβιού. Μέχρι την όγδοη εβδομάδα συνήθως έχουν αποκτήσει το σύνολο των νεογιλών δοντιών τους (δόντια κουταβιού).

6. Όταν τα κουτάβια αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή

Μολονότι τα κουτάβια δοκιμάζουν στερεά τροφή από τη μητέρα τους αρκετά νωρίς, η παραγωγή μητρικού γάλακτος αρχίζει να επιβραδύνεται μόλις την τέταρτη εβδομάδα. Τότε είναι που ξεκινάει η οριστική μετάβαση στη στερεά τροφή. Η διαδικασία απογαλακτισμού κρατάει συνήθως άλλες τέσσερις εβδομάδες και τα κουτάβια απογαλακτίζονται πλήρως την όγδοη εβδομάδα.

7. Όταν τα κουτάβια αρχίζουν να συμπαθούν τους ανθρώπους

Η τέταρτη εβδομάδα στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των κουταβιών είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία τα κουτάβια αρχίζουν να σχηματίζουν συναισθηματικές προσκολλήσεις και δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω τους. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να χωρίσετε ένα κουτάβι από τη μητέρα του και τους συντρόφους του, πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε να εξοικειώνεστε με το κουτάβι που σκοπεύετε να υιοθετήσετε.

8. Όταν ξεκινά η κοινωνικοποίηση των κουταβιών

Παρόλο που τα κουτάβια αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και την κοινωνική δομή ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα έως και την τρίτη εβδομάδα, το διάστημα από την τέταρτη έως και τη δωδέκατη εβδομάδα είναι καθοριστικής σημασίας για την κοινωνικοποίησή τους. Όσα μάθουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα καθορίσουν κατά πόσο το κουτάβι θα εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο σκύλο ή έναν με συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Όσο νωρίτερα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης τα κουτάβια αρχίσουν να γνωρίζουν νέους ανθρώπους, να αλληλεπιδρούν με άλλα κατοικίδια, να εξερευνούν τον κόσμο και να αποκτούν νέες και θετικές εμπειρίες, τόσο το καλύτερο. (Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φιλαράκια του κουταβιού είναι επίσης εμβολιασμένα και έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο, ώστε να μην εκθέσετε το κουτάβι σας σε οποιονδήποτε κίνδυνο.)

9. Όταν πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός των κουταβιών

Σύμφωνα με τον οργανισμό RSPCA, τα κουτάβια συνήθως πρέπει να εμβολιάζονται όταν είναι μεταξύ οκτώ και δέκα εβδομάδων. Μέχρι τη στιγμή της υιοθεσίας του, ένα κουτάβι θα πρέπει να έχει ήδη εμβολιαστεί κατά της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας, τη μόρβα, τον παρβοϊό, τη λεπτοσπείρωση και την παραγρίπη. Το κουτάβι θα είναι έτοιμο για τον επόμενο κύκλο εμβολιασμών δύο έως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, ενώ απαιτούνται και ορισμένα επαναληπτικά εμβόλια στους έξι με δώδεκα μήνες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για το κουτάβι σας.

10. Όταν ξεκινάει η εκπαίδευση των κουταβιών

Στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες, τα κουτάβια αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο της κύστης και του εντέρου τους και μαθαίνουν να απομακρύνονται από το μέρος όπου κοιμούνται για να ανακουφιστούν. Σύμφωνα με το Dogtime, μέχρι την έβδομη εβδομάδα, το κουτάβι έχει αναπτύξει τον απαραίτητο σωματικό συντονισμό και μυϊκό έλεγχο για να ξεκινήσει την εκπαίδευση στο σπίτι.

Το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος δεν παύει να υπάρχει, όμως καθώς οι μύες τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται και αποκτούν νέες νευρικές οδούς, αντιλαμβάνονται καλύτερα πώς και πού θα πρέπει να κάνουν την ανάγκη τους.

11. Όταν τα κουτάβια είναι έτοιμα προς υιοθεσία

Μόλις τα κουτάβια απογαλακτιστούν πλήρως την όγδοη εβδομάδα, είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους και να πάνε στο νέο τους σπίτι. Αυτή η περίοδος ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη. Αν και ένα κουτάβι αυτής της ηλικίας είναι σε θέση να δεχθεί τη νέα του οικογένεια και να βιώσει νέες εμπειρίες, περνάει παράλληλα από μια φάση φόβου που μπορεί να διαρκέσει περίπου μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα. Τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία χρειάζονται πολλή επιβεβαίωση και θετικότητα για να μην εξελιχθούν σε ανήσυχα ενήλικα σκυλιά.

Cute brown and white puppy on a leash looking up.12. Πότε τα κουτάβια είναι έτοιμα για εκπαίδευση υπακοής

Κατά την ένατη εβδομάδα, αφού έχουν προλάβει να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι και να δημιουργήσουν δεσμό με τη νέα τους οικογένεια, τα κουτάβια είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τη βασική εκπαίδευση υπακοής. Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιδίων διστάζουν να στείλουν το κουτάβι τους στα μαθήματα προτού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του. Είναι όμως σημαντικό να εκμεταλλευτείτε αυτή την κρίσιμο για την κοινωνικοποίησή του περίοδο. Η Blue Cross συνιστά να περιορίσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο έκθεσης του κουταβιού σας, επιλέγοντας ένα μάθημα εκπαίδευσης με λίγα σκυλάκια, όπου η αλληλεπίδραση μεταξύ τους γίνεται υπό στενό έλεγχο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πρώτα για να πάρετε τη γνώμη του.

13. Όταν τα κουτάβια μαθαίνουν ποια είναι η θέση τους στο νοικοκυριό

Στη δωδέκατη εβδομάδα, τα ένστικτα κυριαρχίας και υποταγής του κουταβιού αρχίζουν να εκδηλώνονται. Τότε είναι που αρχίζουν να διαπιστώνουν πού εντάσσονται στην κοινωνική δομή του νοικοκυριού. Τη δωδέκατη εβδομάδα, ο φόβος αφήνει τη θέση του στην περιέργεια, καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητα και διεκδικητικά. Ωστόσο, χρειάζονται εφησυχασμό από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συνήθως, τα κουτάβια αισθάνονται ασφάλεια σχετικά με τη θέση τους στην οικογένεια σε ηλικία περίπου έξι μηνών.

14. Όταν αρχίζει η οδοντοφυΐα και το μάσημα

Τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται μεταξύ τριών και έξι μηνών, οπότε και ξεκινάει δυστυχώς το μάσημα. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να προχωρήσετε σε αναδιαμόρφωση του χώρου ώστε να προσαρμοστεό στο κουτάβι. Θα πρέπει να κρύψετε ή να τοποθετήσετε σε μη προσβάσιμο σημείο οτιδήποτε θέλετε να προστατέψετε από το μάσημα, καθώς και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού ή να βλάψει το κουτάβι, όπως καλώδια ρεύματος ή τοξικά φυτά. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε παιχνίδια για μάσημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να μην την πληρώσουν στο τέλος το χαλί του σαλονιού ή τα αγαπημένα σας παπούτσια.

14. Όταν τα κουτάβια είναι έτοιμα για στείρωση

Η στείρωση μπορεί να γίνει όταν το κουτάβι σας είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών.  Είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας ώστε να ενημερωθείτε σχετικά με τα οφέλη για το κουτάβι σας και την καταλληλότερη στιγμή.

14. Όταν τα κουτάβια αρχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια

Καθώς τα έφηβα κουτάβια ανεξαρτητοποιούνται, αρχίζουν να προσπαθούν να επιβληθούν, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να οριοθετήσουν την επικράτειά τους. Τα κουτάβια μεταξύ έξι και δεκαοκτώ μηνών ξεπερνούν συχνά τα όρια και αμφισβητούν την εξουσία του ανθρώπου τους, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κατοικίδιου στην «αγέλη» τους.

17. Όταν τα κουτάβια ωριμάζουν και κατασταλάζουν

Τα κουτάβια αναπτύσσουν συνήθως τη συναισθηματική ωριμότητα και την ιδιοσυγκρασία ενός ενήλικου σκύλου μεταξύ δώδεκα και δεκαοκτώ μηνών. Ενδέχεται βέβαια να συνεχίσουν περιστασιακά να επιδεικνύουν συμπεριφορά κουταβιού, όπως μάσημα και δαγκώματα, μέχρι περίπου δύο ετών.

Κατά κανόνα, όταν ένα κουτάβι φτάσει τους δεκαοκτώ μήνες, η ενήλικη προσωπικότητά του έχει ήδη διαμορφωθεί, ενώ έχει δεχθεί πλήρως τη θέση του εντός του νοικοκυριού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτο ενέργεια! Αυτό συνεχίζεται για μερικά χρόνια, ανάλογα και με τον σκύλο. Γι' αυτό και η τακτική άσκηση και εκπαίδευση είναι σημαντικές για την εκμάθηση της επιθυμητής συμπεριφοράς.

Η φυσιολογική ανάπτυξη του κουταβιού συνοδεύεται σίγουρα από προκλήσεις οι οποίες, τις περισσότερες φορές, δοκιμάζουν την υπομονή των νέων κηδεμόνων του. Ωστόσο, το να παρακολουθεί κανείς ένα κουτάβι να αναπτύσσεται, από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, είναι μια εμπειρία που συνοδεύεται από μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Σχετικά άρθρα

 • Τα κουτάβια μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση

  Εάν νομίζετε ότι το σύνδρομο ‘του ανήσυχου έφηβου’ αφορά μόνο στους ανθρώπους, ξανασκεφτείτε το!
 • Ταΐζοντας το κουτάβι σας

  Βρείτε το ιδανικό πλάνο σίτισης για το κουτάβι σας με τις τροφές Hill's Pet για κουτάβια
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Οι πρώτοι τρεις μήνες

  Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα.

Σχετικά προϊόντα