Αρχικά Στάδια Εκπαίδευσης

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Πώς μαθαίνει το κουτάβι σαςPuppy


Ο καθένας θέλει ένα κουτάβι που να συμπεριφέρεται καλά, να είναι χαρούμενο και κοινωνικό, αλλά θα πάρετε από αυτό μόνο ότι του δίνετε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του νωρίς. Στην πραγματικότητα, η εκπαίδευσή του πιθανότατα θα έχει ξεκινήσει πριν τον πάρετε εσείς· το κουτάβι σας μπορεί ήδη να έχει λάβει μια βασική εκπαίδευση υπακοής και τουαλέτας. Αλλά πλέον εξαρτάται από εσάς.

Το κουτάβι σας θα μάθει πολύ γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να μάθει πως να συμπεριφέρεται από την αρχή. Μπορεί να δηλώνουμε το προφανές, αλλά το κουτάβι σας δεν μπορεί να μάθει χωρίς να το διδάξετε, οπότε από την πρώτη μέρα, θα πρέπει να του μάθετε πως να συμπεριφέρεται.

Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία για το αντικείμενο και θα βρείτε διαθέσιμα μαθήματα εκπαίδευσης κουταβιών στις περισσότερες περιοχές. Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλέψει για το τι είναι καλύτερο για το κατοικίδιό σας ενώ μπορεί να δίνει μαθήματα και ο ίδιος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της εκπαίδευσης, αλλά υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθεί ο καθένας:

 

Καλό αγόρι: Οι σκύλοι μαθαίνουν μέσω συσχέτισης, οπότε όταν το κουτάβι σας κάνει κάτι καλό, ανταμείψτε το. Στη συνέχεια η ενέργεια αυτή είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί. Αλλά η ανταμοιβή θα πρέπει να συνδέεται με την ενέργεια, οπότε θα πρέπει να ανταμειφθεί γρήγορα, μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι φαγητό ή έπαινος ή και τα δύο· μπορεί να είναι ακόμα και ένα παιχνίδι.

 

Διατηρείστε την εκπαιδευτική συνεδρία μικρή, δύο λεπτά περίπου, αλλά κάντε πέντε με έξι συνεδρίες σε μια μέρα. Και εκπαιδεύστε το κατοικίδιό σας σε διαφορετικά περιβάλλοντα· μέσα και έξω από το σπίτι και στις βόλτες, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περισπασμοί, ώστε να δώστε στο κουτάβι σας τη δυνατότητα να καταλάβει τι του ζητάτε.

 

Δεν είναι πολύ καλό αγόρι: Το κουτάβι σας πρέπει να διδαχθεί τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Το μάσημα, για παράδειγμα, είναι μέρος της εξερευνητικής συμπεριφοράς του και δεν θα ξέρει τι μπορεί να μασήσει και τι όχι. Θα πρέπει να αγνοήσετε μια τέτοια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να του φωνάξετε ή να το χτυπήσετε ή να το κοιτάξετε άγρια. Απλά θα πρέπει να προσποιηθείτε ότι δεν είναι εκεί.

Ωστόσο, κάποιοι τύποι συμπεριφοράς μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι για να αγνοηθούν, όπως το μάσημα ενός ηλεκτρικού καλωδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, το να φωνάξετε ή να το χτυπήσετε δεν αποτελούν απάντηση· θα πρέπει να το διακόψετε με την λέξη "Όχι", τραβήξτε την προσοχή του και ανταμείψτε το όταν σταματήσει και σας δώσει την προσοχή του.

 

Απλά πείτε ΟΧΙ

Εάν υπάρχει μία λέξη που θέλετε να μάθει το κουτάβι σας, αυτή είναι το "όχι". Εάν το κουτάβι σας κάνει κάτι δυνητικά επικίνδυνο ή εξαιρετικά καταστροφικό, θα πρέπει να διακόψετε τη συμπεριφορά με ένα αυστηρό "όχι". Δεν υπάρχει λόγος να φωνάξετε, απλά χρησιμοποιείστε έναν χαμηλό, αποφασιστικό τόνο. Όταν σταματήσει τη συμπεριφορά, ανταμείψτε τον με αρκετούς επαίνους.

Σχετικά Άρθρα

 • Πώς να κάνω τον σκύλο μου να σταματήσει να γαβγίζει;

  Ο έλεγχος του ηχητικού επιπέδου του σκύλου σας είναι ένα σημαντικό μέρος του να είσαι ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης. Έτσι κι αλλιώς, το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό και όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους γείτονές σας.
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Αντιμετωπίζοντας την επιθετική συμπεριφορά  

  Πολλοί πιστεύουν ότι οι σκύλοι δαγκώνουν απλά «επειδή αυτό είναι που ξέρουν να κάνουν». Αλλά οι σκύλοι δε γίνονται επιθετικοί χωρίς λόγο και οι περισσότεροι σκύλοι γίνονται επιθετικοί επειδή βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς;

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>