H γαστρεντερίτιδα στο σκύλο: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

$authorText
λεπτά

Αν ο σκύλος σας ταλαιπωρείται από εμετούς, διάρροια ή από ένα συνδυασμό και των δύο, ενδέχεται να έχει γαστρεντερίτιδα. Η γαστρεντερίτιδα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση στους σκύλους. Πρόκειται για φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων που συνεπάγεται εμετό, διάρροια ή και τα δύο. Αν και κοινή πάθηση, η γαστρεντερίτιδα είναι συχνά δυσάρεστη, τρομακτική και - ανάλογα με την αιτία της και τις επιπτώσεις της - δύσκολη στη διαχείρισή της.

Τύποι γαστρεντερίτιδας που εμφανίζουν οι σκύλοι

Η γαστρεντερίτιδα διακρίνεται σε δύο τύπους: οξεία και χρόνια. Η οξεία γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται απότομα. Τα συμπτώματα της χρόνιας γαστρεντερίτιδας κρατούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η οξεία γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις, επιδεινώνεται σταδιακά μέχρι να χορηγηθεί κτηνιατρική θεραπεία.

Τεριέ Staffordshire τυλιγμένο σε κουβέρτα.

Αιτίες γαστρεντερίτιδας στους σκύλους

Οι πιθανές αιτίες της γαστρεντερίτιδας στους σκύλους είναι πολλές. Ακολουθεί ένας κατάλογος πιθανών αιτιών:

 • Κατάποση χαλασμένων ή ωμών τροφίμων ή μη επισιτιστικών ειδών
 • Ιοί (παρβοϊός, αδιαθεσία κ.λπ.)
 • Εντερικά παράσιτα
 • Αλλαγές στη χλωρίδα ή το μικροβίωμα του εντέρου
 • Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία
 • Γαστρεντερικά έλκη
 • Καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος
 • Ξένα σώματα
 • Εντερική απόφραξη
 • Γενετική ασθένεια ή προδιάθεση

Δυστυχώς, είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία της πάθησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η θεραπεία του σκύλου σας. Μάλιστα, οι περισσότερες κτηνιατρικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές.

Σημάδια γαστρεντερίτιδας στο σκύλο

Η γαστρεντερίτιδα στους σκύλους συνήθως εκδηλώνεται με μαλακές κενώσεις που γίνονται σταδιακά πιο υγρές. Αργότερα, μπορεί να εντοπίσετε βλέννα στα περιττώματα, ή ότι ο σκύλος σας ζορίζεται όταν προσπαθεί να κάνει την ανάγκη του. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ένα συνδυασμό διάρροιας και εμετού. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με εμετό, σπανιότερα όμως. Αν η ασθένεια περιορίζεται στην περιοχή του στομάχου, ο κτηνίατρος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον όρο γαστρίτιδα.

Ορίστε κάποια άλλα κοινά σημάδια:

 • Εκρηκτικές ή/και συχνές κενώσεις
 • Πυώδη κόπρανα
 • Μεγάλες ποσότητες υδαρών κοπράνων
 • Αίμα στα περιττώματα
 • Λήθαργος
 • Ακαθησία
 • Κοιλιακό άλγος
 • Ναυτία (σιελόρροια, συχνή κατάποση)
 • Εμετός

Πότε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο

Ασπρόμαυρος σκύλος ξαπλωμένος πάνω σε χαλί, τυλιγμένος σε πουλόβερ.
Παραδόξως, πολλοί σκύλοι με γαστρεντερίτιδα δείχνουν φυσιολογικοί. Μπορεί να μην παρουσιάζουν άλλα σημάδια εκτός από μια αλλαγή στην ποιότητα, την ποσότητα ή τη συχνότητα των κενώσεων, ή την περιοχή όπου επιλέγουν να κάνουν την ανάγκη τους.

Σύμφωνα με την Blue Cross, αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πάχει από γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, είναι σημαντικό να ζητάτε επαγγελματική συμβουλή, ειδικά αν έχετε κουτάβι, σκύλο μεγάλης ηλικίας ή μικρόσωμης φυλής που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Η κτηνιατρική περίθαλψη είναι απολύτως απαραίτητη αν ο σκύλος σας παρουσιάζει συμπτώματα εμετού, ναυτίας, αιμορραγίας, πόνου ή λήθαργου.

Διαχείριση της γαστρεντερίτιδας στο σκύλο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε τον κτηνίατρό σας, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα με το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας. Θα σας δώσει τις απαραίτητες συστάσεις ενώ θα σας πει αν το κατοικίδιό σας χρειάζεται άμεση εξέταση. Ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις, όπως ανάλυση κοπράνων και αιματολογικές εξετάσεις, ή να πραγματοποιήσει ακτινογραφία για να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων. Πέρα από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας για τη γαστρεντερίτιδα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μέτρα συμπληρωματικής φροντίδας, όπως:

 • Χορήγηση ιδιαίτερα εύπεπτης διαιτητικής τροφής, που διευκολύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Προσθήκη ενός συμπληρώματος ηλεκτρολυτών στο νερό που πίνει προς ενίσχυση της ενυδάτωσης
 • Αποφυγή της έντονης φυσικής δραστηριότητας για λίγες ημέρες

Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση/πρόληψη της γαστρεντερίτιδας

Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση/πρόληψη της γαστρεντερίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Άλλωστε, οι ακατάλληλες διατροφικές επιλογές ευθύνονται για πολλές από τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Θα πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με γεύματα που αποτελούνται από συστατικά τα οποία δεν διαταράσσουν το στομάχι του. Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές στη διατροφή του ή την προσθήκη νέων συστατικών ξαφνικά ή σε μεγάλες ποσότητες.

Οι κτηνίατροι συνιστούν συνήθως τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με πρεβιοτικές ίνες για τη θεραπεία (και την πρόληψη) των περισσότερων περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας. Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει τροφική ευαισθησία ή αλλεργία, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια δίαιτα με υδρολυμένες ή καινοτόμες πρωτεΐνες.

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί βάσανο για όλους, ειδικά για το σκύλο σας. Ευτυχώς, η κτηνιατρική περίθαλψη είναι συνήθως αποτελεσματική στη θεραπεία της πάθησης.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ Patty Khuly

Η Δρ Patty Khuly είναι αριστούχος απόφοιτος του Wellesley College και της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της στο The Wharton School of Business στο πλαίσιο του διάσημου προγράμματος διπλού πτυχίου VMD/MBA. Πλέον είναι ιδιοκτήτρια της κτηνιατρικής κλινικής Sunset Animal Clinic, στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Όμως αυτά είναι μόνο τα διαπιστευτήριά της. H Δρ Κ διαβάζει ασταμάτητα και λατρεύει το πλέξιμο. Είναι φανατική της καυτής γιόγκα και παθιασμένη με τη μουσική. Μετά βίας τα καταφέρνει στο τρέξιμο ενώ στην καλοφαγία είναι ακούραστη. Ζει στο Νότιο Μαϊάμι με τρεις σκύλους, αμέτρητες γάτες, δύο διασωθείσες κατσίκες και ένα ξεκαρδιστικό κοπάδι κότες.

Θα βρείτε τα κείμενά της στις ιστοσελίδες DrPattyKhuly.com και SunsetVets.com.

Σχετικά άρθρα

 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Προσέχοντας το βάρος του κουταβιού σας

  Γνωρίζετε ότι ένα παχύσαρκο κατοικίδιο ορίζεται ως αυτό που είναι κατά 15% ή περισσότερο πάνω από το ιδανικό του βάρος; Αυτό μεταφράζετε σε μόλις 330 γραμμάρια για ένα μικροσκοπικό σκύλο όπως ένα Chihuahua, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα Rottweiler.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Small & Mini Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Small & Mini Τροφή για Σκύλους με Αρνί & Ρύζι

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin  έχει επιστημονικά αναπτυχθεί για την υποστήριξη του υγιούς δέρματος και της ήπιας πέψης.</p><p><br><b> 
  Buy Now »