«Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα» και άλλες ερωτήσεις για το γαστρεντερικό

Δημοσιεύθηκε από Mindy Cohan, VMD
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Το γαστρεντερικό φάσμα του σκύλου - από τη διάρροια στη δυσκοιλιότητα.

Είτε τα αποκαλούμε περιττώματα σκύλου, είτε κακά είτε κουτσουλιές, οι ιδιοκτήτες έχουμε όλοι μια μικρή εμμονή με το χρώμα, τη σύσταση και τη συχνότητα των κενώσεων του σκύλου μας. Ως οφείλουμε, καθώς πρέπει να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Το φάσμα που αναφέρεται στον τίτλο μπορεί επίσης να αποδειχθεί ένα πραγματικό ουράνιο τόξο με τα πάντα, από κίτρινα μέχρι πράσινα ή ακόμη και κόκκινα, αιματηρά περιττώματα σκύλου. Όσον αφορά τη σύσταση και τη συχνότητα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια βρίσκονται στο αντίθετο άκρο.

«Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;» και «Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;», αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα των σκύλων μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που η παροχή στο σκύλο σας ισορροπημένης διατροφής και η αποφυγή επισφαλών διατροφικών συμπεριφορών (όπως το μάζεμα σκουπιδιών, η κατάποση παιχνιδιών και αποφάγιων) μπορούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις γαστρεντερικές διαταραχές, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι κοινές καταστάσεις που οι κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν ενώ θα πρέπει να καταλαβαίνουν πότε χρειάζεται να επισκεφθούν τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας του σκύλου σας και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής της.

Σκύλος τσιουάουα με μακρύ τρίχωμα που κάθεται κάτω από τον ήλιο δεμένος με λουρί.

Δυσκοιλιότητα: περί τίνος πρόκειται;

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν συνήθως μια τυπική καθημερινή ρουτίνα κενώσεων. Πιθανότατα να το γνωρίζετε ήδη καλά αυτό από τον αριθμό σακουλών που παίρνετε μαζί σας όταν τον βγάζετε βόλτα. Η παρακολούθηση των τυπικών συνηθειών του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πότε κάτι δεν πάει καλά.

Προτού ρωτήσετε «Γιατί έχει δυσκοιλιότητα ο σκύλος μου;», θα πρέπει να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Ως δυσκοιλιότητα νοείται η σπάνια ή δύσκολη διέλευση των κοπράνων. Τα κόπρανα είναι συχνά σκληρά και ξηρά και μπορεί να περιέχουν αίμα. Αν κατά καιρούς ο σκύλος σας κάνει την ανάγκη του μία ή δύο φορές λιγότερο από το συνηθισμένο, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, ωστόσο, έχει περάσει πάνω από μία ημέρα από την τελευταία φορά και εμφανίζει σημάδια καταπόνησης ή κακής όρεξης, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Γιατί έχει δυσκοιλιότητα ο σκύλος μου;

Στο ερώτημα γιατί ο σκύλος σας έχει δυσκοιλιότητα μπορεί να υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Μια φυσική εξέταση από τον κτηνίατρό σας και μερικά τεστ, όπως ακτινογραφίες, θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ή να αποκλείσετε τα ακόλουθα πιθανά προβλήματα:

 • Κατάποση ξένων σωμάτων (ρούχα, παιχνίδια, κόκαλα, πέτρες, χόρτο, γούνα, ανθρώπινες τρίχες)
 • Υποτονικές συσπάσεις του εντέρου
 • Αφυδάτωση
 • Μπερδεμένες τρίχες που φράζουν τον πρωκτό
 • Διευρυμένος προστάτης σε αρσενικούς σκύλους
 • κήλες (όταν ένα μικρό τμήμα ενός εσωτερικού οργάνου προβάλλει από τον μυ που το περιβάλλει λόγω τραυματισμού ή καταπόνησης)
 • Όγκος ή μάζα εντός του εντερικού σωλήνα
 • Μολυσμένοι ή προσβεβλημένοι πρωκτικοί σάκοι
 • Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής
 • Ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, που εμποδίζουν την ικανότητα ενός σκύλου να καθίσει

Πώς θα διαχειριστώ τη δυσκοιλιότητα του σκύλου μου;

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Οι σκύλοι που δυσκολεύονται να κάνουν την ανάγκη τους λόγω της ύπαρξης τριχών, χόρτων ή θραυσμάτων οστών μπορεί να χρειαστούν τη βοήθεια του κτηνιάτρου ο οποίος, αφού βέβαια πρώτα φορέσει γάντι, θα αφαιρέσει με το χέρι τα κόπρανα που δημιουργούν πρόβλημα. Οι σκύλοι που δυσκολεύονται να αφοδεύσουν λόγω διευρυμένων προστατικών αδένων, μαζών εντός του εντερικού σωλήνα ή κήλης θα χρειαστούν χειρουργική ή ιατρική παρέμβαση.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας με ορθοπεδικά ή νευρολογικά προβλήματα να διατηρήσει τη ρουτίνα των κενώσεών του, τοποθετώντας πάνω του έναν ειδικό ιμάντα κατά την αφόδευση. Σκύλοι με παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφροπάθεια, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και δυσκοιλιότητας, χρειάζονται επιπλέον νερό ο οποίο τους χορηγείται είτε μέσω της τροφής τους είτε μέσω υποδόριας (κάτω από το δέρμα) ή ενδοφλέβιας (έγχυση σε φλέβα) χορήγησης υγρών. Αν οι ακτινογραφίες δείξουν μεγάλη ποσότητα κοπράνων στο παχύ έντερο του σκύλου σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει κλύσμα για να του προσφέρει άμεση και αισθητή ανακούφιση.

Προκειμένου να αποφύγετε να έρθετε αντιμέτωποι με το εκνευριστικό και δυσάρεστο σενάριο της διαχείρισης της δυσκοιλιότητας του σκύλου σας, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δώσετε στο σκύλο σας μαλακή τροφή υψηλής υγρασίας, μαλακτικά κοπράνων, μια θεραπευτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ορισμένων θεραπευτικών τροφών για σκύλους επιτρέπει τη μεγαλύτερη απορρόφηση νερού, το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και ευνοεί την εντερική κινητικότητα (την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος). Να συμβουλεύεστε πάντα έναν κτηνίατρο πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε μη συνταγογραφούμενο φάρμακο στο σκύλο σας, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα ή να αποβούν μοιραία σε περίπτωση που δεν χορηγηθούν σωστά.

Σκύλος φυλής Σίμπα Ίνου παίρνει έναν υπνάκο πάνω σε πορτοκαλί και γκρι δάπεδο με πλακάκια

Διάρροια: περί τίνος πρόκειται;

Σε αντίθεση με τη δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να σας προβληματίσει για το πότε ο σκύλος σας θα ξανακάνει την ανάγκη του, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει στον κηδεμόνα ενός κατοικιδίου αμφιβολίες για το αν ο σκύλος του θα σταματήσει ποτέ Η διάρροια, δηλαδή η συχνή παραγωγή χαλαρών κενώσεων, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του γαστρεντερικού στους σκύλους. Όπως η δυσκοιλιότητα, έτσι και η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες:

 • Κατανάλωση πλούσιας ή δύσπεπτης τροφής (αποφάγια από το τραπέζι, ξυλάκια, παιχνίδια, σκουπίδια)
 • Ξαφνική αλλαγή τροφής ή λιχουδιών
 • Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία
 • Άγχος (διαμονή σε κυνοκομείο, ταξίδι ή άγχος αποχωρισμού)
 • Παράσιτα
 • Ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Καρκίνος
 • Φαρμακευτική αγωγή (τα αντιβιοτικά είναι συχνά η αιτία)
 • Μη γαστρεντερικές παθήσεις, όπως νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές ή παγκρεατίτιδα

Πώς μπορώ θα διαχειριστώ το πρόβλημα διάρροιας του σκύλου μου;

Τα γαστρεντερικά προβλήματα των σκύλων βρίσκονται σταθερά στη λίστα με τα δέκα συνηθέστερα ιατρικά προβλήματα που απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο. Παρότι οι αιτίες της διάρροιας είναι συχνά σοβαρές και απαιτούν ιατρική φροντίδα, τα λιγότερο σοβαρά επεισόδια μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι αφού συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Πριν απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα στοιχεία, ώστε να μπορέσετε να δώσετε μια πιο πλήρη περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζει το κατοικίδιό σας:

 • Πόσο καιρό διαρκεί η διάρροια;
 • Ποια άλλα ιατρικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο σκύλος σας;
 • Τι χρώμα έχουν τα κόπρανα του σκύλου σας;
 • Τρώει και πίνει ο σκύλος σας κανονικά;
 • Έχει κάνει εμετό;
 • Είναι ο σκύλος σας ληθαργικός;

Το σημαντικότερο όμως είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν έχετε ανησυχίες σχετικά με οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα.

Ουαλικό κόργκι κουτάβι στην παραλία

Ποιες συμβουλές φροντίδας στο σπίτι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γαστρεντερικής διαταραχής του σκύλου μου;

Όσον αφορά τη διαχείριση της διάρροιας στο σπίτι, είναι καλύτερο να ακολουθείτε προσεκτικά τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. Είναι ζωτικής σημασίας να παρέχετε στο σκύλο σας φρέσκο νερό και να τον ενθαρρύνετε να πίνει για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εφόσον δεν σας το ζητήσει ο κτηνίατρός σας, καλύτερα να αποφύγετε την παρακράτηση τροφής αν ο σκύλος σας έχει διάρροια. Η τροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της θρέψης των κυττάρων του εντέρου και για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρρωσης. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν η καθημερινή τροφή του σκύλου σας είναι κατάλληλη ή αν θα προτιμούσε να του δώσετε κάτι πιο εύπεπτο.

Ακόμη και αν η περίπτωση διάρροιας του σκύλου σας μοιάζει να είναι ήπια, είναι πάντα προτιμότερο να απευθύνεστε σε κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στη γρήγορη αντιμετώπιση της διάρροιας και μπορεί να σας προτείνει μια διαφορετική θεραπευτική τροφή από αυτή που θα συνιστούσε για τη δυσκοιλιότητα, η οποία θα είναι πιο εύπεπτη ενώ θα συμβάλλει στην αναπλήρωση των εξαντλημένων βασικών θρεπτικών συστατικών.

Τέτοιου είδους προβλήματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, είτε πρόκειται για δυσκοιλιότητα είτε για διάρροια. Αν και καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν συνιστά συνήθως κατάσταση επείγουσας ανάγκης, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και η κατάσταση του σκύλου σας επιδεινώνεται, μην καθυστερήσετε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Η εξοικείωση με τη φυσιολογική συχνότητα αφόδευσης και τη σύσταση των κενώσεων του σκύλου σας θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε άμεσα τυχόν προβλήματα και να παρέχετε τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στον καλύτερο φίλο σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Mindy Cohan, Διδάκτωρ Κτηνιατρικής

Η Mindy Cohan είναι κτηνίατρος στην περιοχή της Φιλαδέλφειας και απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο σκύλος της ονομάζεται Jem. Η Mindy απολαμβάνει την πεζοπορία παρέα με τον Jem ενώ ακούει podcasts για τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και τον Αβραάμ Λίνκολν.

Σχετικά άρθρα

 • H γαστρεντερίτιδα στο σκύλο: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

  564777592 Ενημερωθείτε σχετικά με τους διάφορους τύπους γαστρεντερίτιδας που εκδηλώνονται στους σκύλους, τα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, τις επιλογές θεραπείας και πότε η επίσκεψη σε κτηνίατρο κρίνεται απαραίτητη.
 • Διαχείριση των προβλημάτων αερίων του σκύλου σας

  Μάθετε ποια είναι τα υποκείμενα αίτια που προκαλούν υπερβολικά αέρια στον σκύλο, τα σημάδια που δείχνουν ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνιστούν λόγο μεγαλύτερης ανησυχίας σχετικά με την υγεία του, και πώς θα τον βοηθήσετε να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Small & Mini Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin  έχει επιστημονικά αναπτυχθεί για την υποστήριξη του υγιούς δέρματος και της ήπιας πέψης.</p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Small & Mini Τροφή για Σκύλους με Αρνί & Ρύζι

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>