"Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

Published by
20 min read

"Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.

Long-haried Chihuahua dog frowns in the bright sun while on a leash.

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν ένα τυπικό ημερήσιο μοτίβο κινητικότητας του εντέρου. Αυτό πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη καλά, από το πόσα σακουλάκια μαζεύετε σε μια βόλτα, ή από τον αριθμό πρωινών διαλειμμάτων τουαλέτας που σας ζητάει το σκυλάκι σας. Αν καταγράφετε τις καθημερινές συνήθειες του σκύλου σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αν κάτι δεν πάει καλά.

Πριν ρωτήσετε "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", πρέπει να γνωρίζετε πώς να καταλαβαίνετε τις σχετικές ενδείξεις. Η δυσκοιλιότητα συνήθως ορίζεται σαν αργή ή δύσκολη διέλευση των κοπράνων στο έντερο. Τα κόπρανα είναι συνήθως σκληρά και ξηρά και μπορεί να περιέχουν αίμα. Ένας σκύλος με μία ή δύο λιγότερες κενώσεις την ημέρα λιγότερο από το συνηθισμένο δεν πρέπει γενικά να μας ανησυχεί, ενώ αν ο σκύλος σας δεν είχε κένωση για περισσότερο από μία ημέρα και δείχνει σημάδια μεγάλης προσπάθειας ή κακής όρεξης, καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;

Το ερώτημα γιατί έχει ο σκύλος σας δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις. Μια κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο και εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, θα βοηθήσουν να ανακαλύψετε ή να αποκλείσετε τα παρακάτω προβλήματα:

 • Κατάποση ξένων υλικών (ειδών ρουχισμού, παιχνιδιών, οστών, χαλικιών, χόρτων, τριχώματος, ανθρώπινων τριχών
 • Χαμηλή κινητικότητα των εντέρων
 • Αφυδάτωση
 • Απόφραξη του πρωκτού από συμπιεσμένο τρίχωμα
 • Διόγκωση του προστάτη σε αρσενικούς σκύλους
 • Κοίλες (όταν ένας τραυματισμός ή καταπόνηση πιέσει ένα μικρό τμήμα του οργάνου να περάσει έξω από την περιβάλλουσα μυική μάζα)
 • Όγκος ή μάζα μέσα στην εντερική οδό
 • Λοίμωξη ή υπερπλήρεις πρωκτικοί αδένες
 • Παρενέργεια φαρμακευτικών αγωγών
 • Ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, που εμποδίζουν την ικανότητα του σκύλου να λάβει τη στάση κένωσης

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη δυσκοιλιότητα του σκύλου μου;

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε περιπτώσεις που ο σκύλος σας έχει πρόβλημα απλά λόγω συμπιεσμένου τριχώματος που φράζει την έξοδο, μπορείτε να παρέχετε άμεση ανακούφιση με μια μηχανή κουρέματος. Οι σκύλοι που δυσκολεύονται στην κένωση κοπράνων που περιέχουν τρίχωμα, χόρτα ή θραύσματα οστών μπορεί να χρειαστούν την απαλή βοήθεια από έναν κτηνίατρο για την αφαίρεση με το γάντι των κοπράνων που έχουν συμπιεστεί. Οι σκύλοι που έχουν δυσκολία στην κένωση λόγω διογκωμένου προστάτη, μάζας μέσα στην εντερική οδό ή κοίλης, θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας που έχει ορθοπεδικές ή νευρολογικές δυσκολίες να παραμείνει τακτικός στις κενώσεις του υποστηρίζοντάς τον με ένα σαμαράκι κατά την κένωσή του. Οι σκύλοι με παθήσεις όπως σακχαροδιαβήτης και νεφροπάθεια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και δυσκοιλιότητας, μπορεί να χρειαστούν την προσθήκη επιπλέον νερού στην τροφή ή τη χορήγηση υγρών υποδόρια (κάτω από το δέρμα) ή ενδοφλέβια (με έγχυση σε φλέβα). Αν οι ακτινογραφίες δείξουν μεγάλη ποσότητα κοπράνων στο παχύ έντερο του σκύλου σας, ο κτηνίατρος θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποκλυσμό για να του προσφέρει σημαντική και άμεση ανακούφιση.

Για να αποφύγετε το δυσάρεστο και αγχωτικό σενάριο να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα του σκύλου σας, μιλήστε με τον κτηνίατρο σχετικά με τρόπους διαχείρισης και αποτροπής της δυσκοιλιότητας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει να δίνετε στο σκυλάκι σας κολοκύθα σε κονσέρβα, αγωγή για μαλάκωμα των κοπράνων, μια θεραπευτική τροφή όπως κάποιες Hill's® Prescription Diet® ή μια θεραπευτική τροφή χαμηλού υπολείμματος. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ορισμένων θεραπευτικών τροφών για σκύλους επιτρέπει μεγαλύτερη απορρόφηση νερού, ώστε να μαλακώνουν τα κόπρανα και να προάγεται η εντερική κινητικότητα (η ικανότητα του σώματος να διακινεί την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος). Παρόλο που ορισμένα φάρμακα για ανθρώπους μπορεί να παρέχουν ανακούφιση για τα κατοικίδια που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, πάντα να συμβουλεύεστε κτηνίατρο πριν χορηγήσετε μη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή στο σκύλο σας, επειδή πολλά φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα ή και θανατηφόρα για σκύλους αν δεν χορηγηθούν σωστά.

Shiba Inu snoozing on orange and gray tile floor

Τι είναι η διάρροια;

Σε αντίθεση με τη δυσκοιλιότητα, που μπορεί να σας κάνει να απορείτε πότε θα έχει πάλι κένωση το σκυλάκι σας, η διάρροια θα κάνει τον κηδεμόνα του κατοικίδιου να αναρωτιέται αν θα σταματήσει ποτέ. Η διάρροια, δηλαδή η παραγωγή υδαρών και συχνών κενώσεων, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ΓΕ προβλήματα σε σκύλους. Όπως και η δυσκοιλιότητα, η διάρροια μπορεί να προκύψει από πολλές αιτίες:

 • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή που δεν μπορούν να αφομοιωθούν (υπολειμμάτων ανθρώπινου φαγητού, ξύλων, παιχνιδιών, σκουπιδιών)
 • Απότομη αλλαγή σε φαγητό ή λιχουδιές
 • Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία
 • Στρες (φιλοξενία σε κυνοκομείο, ταξίδι ή στρες αποχωρισμού)
 • Παράσιτα
 • Λοίμωξη από ιό ή βακτήρια
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Καρκίνος
 • Φαρμακευτικές αγωγές (τα αντιβιοτικά συχνά μπορεί αν είναι η αιτία)
 • Μη γαστρεντερικές ασθένειες, όπως διαταραχές στα νεφρά ή στο συκώτι, ή παγκρεατίτιδα

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη διάρροια του σκύλου μου;

Τα ΓΕ προβλήματα σε σκύλους βρίσκονται σταθερά στις λίστες με τα δέκα πιο συχνά ΓΕ προβλήματα που χρειάζονται επίσκεψη στον κτηνίατρο. Αν και πολλές από τις αιτίες της διάρροιας είναι σοβαρές και χρειάζονται ιατρική φροντίδα, για τα λιγότερα σοβαρά επεισόδια είναι εφικτή η διαχείριση στο σπίτι. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι μπορείτε να προχωρήσετε σε οικιακή περίθαλψη αν η περίπτωση του σκύλου σας πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

 • Η διάρροια διαρκεί λιγότερο από δύο ημέρες..
 • Ο σκύλος σας δεν είναι υπερβολικά μικρής ή μεγάλης ηλικίας και δεν είναι ήδη σε ιατρικά υποβαθμισμένη κατάσταση..
 • Η διάρροια δεν περιέχει αίμα.
 • Το χρώμα των κοπράνων δεν είναι μαύρο.
 • Ο σκύλος σας τρώει και πίνει κανονικά.
 • Ο σκύλος σας δεν έχει κάνει περισσότερους από έναν εμετούς.
 • Ο σκύλος σας δεν δείχνει να κινείται σαν σε λήθαργο.

Και το πιο σημαντικό, βεβαιωθείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο που συνεργάζεστε, σε περίπτωση που ανησυχείτε με κάποιο από αυτά τα προβλήματα.

Welsh corgi pembroke puppy on the beach

Πώς οι συμβουλές σπιτικής φροντίδας θα βοηθήσουν τη ΓΕ καταπόνηση του σκύλου μου;

Αν η διάρροια πρόκειται να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, το καλύτερο είναι να γίνεται με αργά και προσεκτικά βήματα. Περιμένοντας δώδεκα έως είκοσι τέσσερις ώρες για να δώσετε στον σκύλο σας οτιδήποτε να φάει, αφήνετε χρόνο στα ερεθισμένα έντερα να αναπαυθούν και να επανέλθουν, και έτσι ελαχιστοποιείται και η απώλεια νερού από το σώμα. Είναι καίριας σημασίας να παρέχετε στον σκύλο σας φρέσκο νερό και να τον ενθαρρύνετε να πίνει νερό, για την αποτροπή αφυδάτωσης.

Αν ταΐζετε τον σκύλο σας ήπια μαγειρεμένο φαγητό, όπως βραστό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και λευκό ρύζι, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κανονικών κινήσεων του εντέρου. Το καλύτερο είναι να αποφεύγετε λιπαρές τροφές, και οπωσδήποτε να μην του δίνετε λιχουδιές ή αποφάγια στη φάση ανάρρωσης. Ακόμα και αν η περίπτωση διάρροιας του σκύλου σας φαίνεται ήπια, η αναζήτηση της φροντίδας από έναν κτηνίατρο παραμένει πάντα μια ασφαλής επιλογή. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αγωγή για γρήγορη αποδρομή της διάρροιας και μπορεί να προτείνει μια διαφορετική, θεραπευτική τροφή που θα δινόταν για δυσκοιλιότητα. Αυτή η τροφή για σκύλους θα είναι μια πιο εύπεπτη τροφή που θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των θρεπτικών ουσιών που χάθηκαν.

Τα ΓΕ προβλήματα σε σκύλους, είτε πρόκειται για δυσκοιλιότητα είτε για διάρροια, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Παρόλο που κανένα από τα δύο συνήθως δεν είναι επείγουσας φύσης, αν τα συμπτώματα επιμείνουν και η κατάσταση του σκύλου σας επιδεινωθεί, μην καθυστερήσετε καθόλου την κτηνιατρική περίθαλψη. Αν έχετε εξοικειωθεί με την κανονική συχνότητα κενώσεων και την υφή των κοπράνων του σκύλου σας, αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τυχόν πρόβλημα και να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα στον καλύτερό σας φίλο.

Contributor Bio

Μίντι Κόχαν, Δρ. Κτηνίατρος

Η Μίντι Κόχαν είναι κτηνίατρος στην περιοχή της Φιλαδέλφεια και έχει αποφοιτήσει από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πενσυλβάνια (University of Pennsylvania). Έχει ένα σκύλο διάσωσης που λέγεται Τζεμ. Η Μίντι απολαμβάνει το περπάτημα με τον Τζεμ ενώ ακούει διαδικτυακές εκπομπές σχετικά με τον Αμερικανικό Εμφύλιο και τον Αβραάμ Λίνκολν.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Small & Mini Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Small & Mini Τροφή για Σκύλους με Αρνί & Ρύζι

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin  έχει επιστημονικά αναπτυχθεί για την υποστήριξη του υγιούς δέρματος και της ήπιας πέψης.</p><p><br><b>