Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός σκύλου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά μόλις κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται πόσο υπέρβαρα έχουν γίνει τα σκυλιά τους, επειδή η αλλαγή γίνεται σταδιακά. Πολλοί ιδιοκτήτες επίσης δεν το βλέπουν ως ιατρικό πρόβλημα και έτσι συνήθως δεν απευθύνονται στον κτηνίατρό τους για βοήθεια.

Η πρόσληψη λίπους από τα κουτάβια είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από ό,τι ίσως φαντάζονται πολλοί. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει ένα κουταβάκι για όλη του τη ζωή. Τα υπέρβαρα κουτάβια τείνουν να εξελίσσονται σε υπέρβαρους ενήλικους σκύλους και η προσπάθεια αδυνατίσματος καθίσταται δυσκολότερη. Επομένως, φροντίστε να κρατάτε το κουτάβι σας λεπτό και αδύνατο από την αρχή για μια δια βίου καλή υγεία.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για σκύλους

Το κουτάβι σας χρειάζεται περισσότερη τροφή όσο αναπτύσσεται απ' ό,τι όταν θα είναι πια ένας ενήλικος σκύλος. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να το ταΐζετε κατά απαίτηση. Ξεκινήστε με τέσσερα γεύματα την ημέρα σε καθορισμένες ώρες. Αφήστε το φαγητό έξω για περίπου 15 λεπτά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε ό,τι έχει απομείνει μετά από αυτό το διάστημα. Η ρουτίνα είναι για τους σκύλους ευεργετική και προσφέρει ένα δομημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες σίτισης που αναγράφονται στη συσκευασία ώστε να χορηγείτε την κατάλληλη ποσότητα. Να θυμάστε πάντα ότι πρόκειται για την ενδεικνυόμενη ποσότητα σίτισης για όλη την ημέρα και όχι για κάθε γεύμα. Πρέπει να γνωρίζετε το βάρος του κουταβιού σας προκειμένου να υπολογίσετε την ποσότητα τροφής που θα πρέπει να χορηγήσετε. Αυτό προφανώς θα αλλάζει όσο μεγαλώνει, γι' αυτό πρέπει να το ζυγίζετε κάθε δύο εβδομάδες. Μπορείτε να το πηγαίνετε στον κτηνίατρο για ζύγιση ώστε να εξοικειωθεί καλύτερα με το ιατρείο.

Να θυμάστε ότι οι οδηγίες σίτισης είναι απλά ένας οδηγός. Το κουτάβι σας έχει τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να το φροντίζετε αναλόγως. Αν ανησυχείτε για το βάρος του, μπορείτε να κάνετε έναν απλό έλεγχο βάρους ψηλαφώντας απαλά το θώρακα του κουταβιού σας ώστε να εκτιμήσετε αν η ποσότητα λίπους κάτω από το δέρμα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι. Θα πρέπει να αισθάνεστε τα πλευρά του με τα δάχτυλά σας. Αν είναι υπέρβαρο, θα δυσκολευτείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του.

Αν ανησυχείτε για το βάρος του κουταβιού σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας (ορισμένοι προσφέρουν δωρεάν ελέγχους βάρους). Η γενική άποψη είναι ότι το βάρος ενός κουταβιού πρέπει να ελέγχεται κάθε δύο εβδομάδες για τους πρώτους δύο μήνες και στη συνέχεια μία φορά το μήνα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να καταγράφεται σε μια ειδική καμπύλη ανάπτυξης του κουταβιού προκειμένου να είστε βέβαιοι ότι αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό.

Λίγα λόγια για την επιλεκτικότητα στη διατροφή

Τα κουτάβια που γίνονται επιλεκτικά στο φαγητό, σχεδόν ανεξαιρέτως, είναι εκείνα που έχουν κακομάθει από τους ιδιοκτήτες τους. Θα πρέπει να του χορηγείται αποκλειστικά και μόνο τροφές που είναι σχεδιασμένες για κουτάβια σε ανάπτυξη. Άντε και μια λιχουδιά, πού και πού όμως. Φροντίστε να μην αποκτήσετε τη συνήθεια να του δίνετε αποφάγια από το τραπέζι. Υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει ιδιοτροπίες στο φαγητό, αλλά και να καταλήξει να γίνει ένας μόνιμος μπελάς κατά τη διάρκεια των γευμάτων!

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>