Διαχείριση των προβλημάτων αερίων του σκύλου σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Μπορείτε να κάνετε εκατομμύρια αστεία σχετικά με τα αέρια των σκύλων, αλλά αν έχετε ένα κατοικίδιο που αερίζεται υπερβολικά, η μυρωδιά ή ο ήχος ίσως προκαλέσουν προβλήματα στην προσωπική σας ζωή. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκύλοι αποβάλλουν εξαιρετικά δύσοσμα αέρια για λόγους που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα δύσοσμα αέρια είναι το αντικείμενο πολλών αστείων. Ωστόσο, αν δεν είναι φυσιολογικές για το σκύλο σας ή αν συνοδεύονται από εμετό, διάρροια ή άλλα περίεργα συμπτώματα, όπως κίτρινα κόπρανα, ίσως να μην είναι και τόσο αστείες.

Μπορεί βέβαια ο σκύλος σας να είναι ένας τόσο αμετανόητος που δεν τον νοιάζει αν βρωμίζει την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Όλοι έχουμε κάποια ξεχωριστά ταλέντα. Ίσως αυτό να είναι το δικό του.

Αν έχετε διαπιστώσει ότι ο σκύλος σας αερίζεται συνεχώς, ή αν έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση μπροστά σε καλεσμένους σας, τότε αυτός ο οδηγός είναι για εσάς. Δείτε πώς θα προσδιορίσετε την αιτία των δυσάρεστων οσμών και αν τα αέρια δικαιολογούν ή όχι μια άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τι κάνει τα σκυλιά να αερίζονται;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν υπερβολικό μετεωρισμό στο σκύλο σας. Ορισμένες από τις συνήθεις αιτίες είναι οι αλλαγές στη σίτιση, οι παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η τροφική δυσανεξία.

Ο μετεωρισμός μπορεί επίσης να οφείλεται στον τύπο, την ποιότητα και την ποσότητα των συστατικών της τροφής του σκύλου σας, καθώς επηρεάζουν την ποσότητα των αερίων που σχηματίζονται στο έντερο. Όταν γίνεται η ζύμωση από τα βακτήρια του παχέος εντέρου των ινών ή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που δεν έχουν χωνευτεί σωστά, παράγονται αέρια. Οι τροφές για κατοικίδια ζώα που περιέχουν ορισμένους ολιγοσακχαρίτες (που βρίσκονται σε συστατικά όπως η σόγια, τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές) τείνουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες αερίων στο έντερο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να μετατρέψει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας σε... Τσερνόμπιλ. Ο σκύλος σας τρώει πολύ γρήγορα; Η λέσχη American Kennel Club αναφέρει: «Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι ότι η αεροφαγία, ή η αυξημένη κατάποση αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε αέρια στους σκύλους. Οι φαταούλες που καταβροχθίζουν το φαγητό τους και οι βραχυκεφαλικές φυλές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυξημένης κατάποσης αέρα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό.»Ξανθό παγκ με το πρόσωπο θαμμένο σε ένα μεταλλικό μπολ φαγητού.

Σοβαρά όμως. Ο σκύλος μου αερίζεται ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ.

Η αποβολή αερίων είναι όσο φυσιολογική για τους σκύλους όσο και για τον άνθρωπο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε αν παρατηρήσετε σημαντική αύξηση στα αέρια του σκύλου σας.

Τα πολλά αέδρια ίσως είναι μια ένδειξη ότι το κατοικίδιο ζώο σας αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, ο αερισμός μπορεί να είναι σημάδι προσβολής από εντερικά παράσιτα ή προβλημάτων με το πάγκρεας, σύμφωνα με την AKC.

Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο κατοικίδιο ζώο, ακόμη και αν μοιάζει αστεία, όπως τα αέρια, δικαιολογεί μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν το πρόβλημα συνοδεύεται από μειωμένη όρεξη, διάρροια, εμετό, απώλεια βάρους ή αλλαγές στη συμπεριφορά, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

Πώς να σταματήσετε τα αέρια

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας αερίζεται υπερβολικά και αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να περιορίσετε την ποσότητα, είστε τυχεροί. Αν ο κτηνίατρός σας καταφέρει να εντοπίσει την αιτία των υπερβολικών αερίων, ίσως καταφέρετε να περιορίσετε την «ατμοσφαιρική ρύπανση». Για παράδειγμα, αν δίνετε στο σκύλο σας τυρί ως λιχουδιά, αλλά ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι δυσανεκτικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αρκεί να το εξαλείψετε από τη διατροφή του και θα περιορίσετε δραστικά την ποσότητα αερίων που αποβάλλει.

Είναι αδύνατον να ελέγξουμε τα συμπτώματα του μετεωρισμού στους άλλους ανθρώπους και το ίδιο ισχύει και για το κατοικίδιο ζώο σας. Ωστόσο, ο έλεγχος της διατροφής του μπορεί να προσφέρει λίγη ανακούφιση στη μύτη σας. Οι τροφές για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή δύσπεπτες πηγές πρωτεϊνών συχνά παράγουν πιο δύσοσμα αέρια. Συστατικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν επίσης να υποστούν ζύμωση και να παράγουν αέρια που περιέχουν θείο και οδηγούν σε δύσοσμες πορδές.

Η σημασία της διατροφής και ο ρόλος της στον μετεωρισμό του σκύλου

Μιλώντας για το τι τρώει ο σκύλος σας, η καθημερινή του διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του πεπτικού του συστήματος, η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει το πόσα αέρια μπορεί να αποβάλλει. Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να ζυμώσουν τις αχώνευτες πρωτεΐνες και να παράγουν αέρια που περιέχουν θείο. Συνεπώς, μια σωστά ισορροπημένη τροφή για σκύλους με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει σε μια υγιέστερη πέψη. Φροντίστε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μια υγιεινή τροφή για σκύλους. Επιπλέον, οι ασθένειες που σχετίζονται με δυσπεψία ή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών προκαλούν συχνά φούσκωμα και μετεωρισμό. Για σκύλους με τέτοια προβλήματα, οι κτηνίατροι μπορούν να συστήσουν τροφές ειδικά σχεδιασμένες για την υποστήριξη της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα του σκύλου. Φροντίστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας αν μία από αυτές τις θεραπευτικές τροφές για κατοικίδια ζώα θα ήταν μια καλή επιλογή.

Τώρα που ξέρετε τι προκαλεί αέρια στους σκύλους, ελπίζουμε ότι θα καταφέρετε να βάλετε ένα τέλος στην ατμοσφαιρική ρύπανση του σπιτιού σας, ή έστω να τη μειώσετε! Εξετάστε προσεκτικά την τροφή του σκύλου σας και δείτε αν περιέχει οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο πεπτικό του σύστημα. Και μην ξεχνάτε, μια γρήγορη επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι πάντα χρήσιμη ώστε να καταλάβετε τί είναι καλύτερο για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Erin Ollila

Η Erin Ollila πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στη δυνατότητα που έχει ένα μήνυμα να πληροφορήσει, ακόμη και να μεταμορφώσει, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορείτε να βρείτε τα γραπτά της παντού στο Διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή, μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις, ανώνυμη συγγραφή, αναρτήσεις σε ιστολόγια και δημιουργική μη μυθοπλαστική γραφή. Η Erin είναι λάτρης του SEO και των social media. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fairfield με μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Επικοινωνήστε μαζί της μέσω Twitter, @ReinventingErin, ή μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο http://erinollila.com.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Small & Mini Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Small & Mini Τροφή για Σκύλους με Αρνί & Ρύζι

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της στοματικής υγιεινής, της υγείας του δέρματος και της υγιούς πέψης στις μικρόσωμες φυλές σκύλων. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και φυσικών συστατικών, με προστιθέμενες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin  έχει επιστημονικά αναπτυχθεί για την υποστήριξη του υγιούς δέρματος και της ήπιας πέψης.</p><p><br><b> 
  Buy Now »