Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) στις γάτες: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Μια γκρίζα γάτα σε μια ασυνήθιστη στάση πάνω στο μπράτσο ενός καναπέ. Διαθέτει έντονα μπλε μάτια ενώ από το στόμα της ξεπροβάλλει η γλωσσίτσα της.

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Υποφέρει η γάτα σας από περιστασιακές κρίσεις διάρροιας που εκδηλώνονται ξαφνικά ή από πόνους κατά τη διάρκεια των κενώσεων; Αν ναι, ενδέχεται η γάτα σας να πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή αλλιώς ΣΕΕ. Μερικές φορές συγχέεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΦΝΕ), ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις. Το ΣΕΕ στις γάτες συνήθως προκαλείται από το άγχος και παρουσιάζει οξέα συμπτώματα, ενώ η ΦΝΕ αφορά μια πληθώρα προβλημάτων που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή του εντέρου, ή χρόνιες εντεροπάθειες, όπως ονομάζονται πλέον.

Τι είναι αυτό που προκαλεί το ΣΕΕ στις γάτες και ποια είναι τα σημάδια;

Το ΣΕΕ στις γάτες συνήθως εκδηλώνεται κατόπιν στρεσογόνων γεγονότων, όπως επισκέψεις, μια νέα γάτα, ένα νέο μωρό ή μια επίσκεψη στο γατοτροφείο. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εμπειρία δεδομένου ότι προκαλεί αναταραχή στα έντερα. Ίσως η γάτα σας να φαίνεται καταθλιπτική ή ληθαργική, ακόμη και να πονάει όταν προσπαθεί να κάνει την ανάγκη της. Ενδέχεται επίσης να κάνει και εμετό. Πιθανόν να παρατηρήσετε βλέννα ή αίμα στα κόπρανά της. Ισως να πηγαινοέρχεται στην αμμοδόχο της πολύ πιο συχνά από ό,τι συνήθως. Αν κάνει την ανάγκη της έξω, ενδέχεται να αντιληφθείτε μόνο ότι μπαινοβγαίνει στο σπίτι σε μεγαλύτερη συχνότητα από το κανονικό. Ενδέχεται ακόμη και να σταματήσει να τρώει το φαγητό της.

Ποια είναι η θεραπεία για το ΣΕΕ και τι να ταΐζετε τη γάτα σας αν πάσχει από αυτό το σύνδρομο;

Ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να χορηγήσει στη γάτα σας φαρμακευτική αγωγή για τυχόν ναυτία και για την αντιμετώπιση του κολικού και των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Η γάτα σας θα πρέπει να συνεχίζει να τρώει, εφόσον αυτό είναι εφικτό, καθώς το έντερο επουλώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν συνεχίζεται η σίτιση. Ο κτηνίατρος είναι πιθανό να βάλει τη γάτα σας σε μια δίαιτα για την υποστήριξη του γαστρεντερικού συστήματος, ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, ακόμη και αν τρώει λιγότερο από ό,τι συνηθίζει. Αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα εύπεπτες και περιέχουν συστατικά υψηλής ποιότητας, ενώ συχνά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για τη μείωση της φλεγμονής. Διαθέτουν επίσης ένα καλό μείγμα πρεβιοτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν στη συντήρηση του μικροβιώματος και τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Μόλις καταλαγιάσουν τα συμπτώματα, η γάτα σας μπορεί να επιστρέψει στην κανονική της διατροφή. Ο κτηνίατρος θα σας υποδείξει την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επί της ουσίας όμως, η αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν άγχος είναι η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση του ΣΕΕ στις γάτες. Αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπως ο θόρυβος από κάποιους επισκέπτες ή μια βόλτα στο γατοτροφείο, μάλλον δεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο. Αν όμως υπάρξει ένταση ανάμεσα σε δύο γάτες στο σπίτι, το πρόβλημα ίσως επανεμφανιστεί.

Οι γάτες δίνουν την εντύπωση ότι είναι τα πιο χαλαρά και άνετα πλάσματα στη γη, ωστόσο στην πραγματικότητα υποφέρουν συχνά από άγχος δίχως όμως να εκδηλώνουν πολλά εμφανή σημάδια. Πρόκειται τόσο για θηρευτές όσο και για θηράματα μεγαλύτερων ζώων, γι' αυτό και είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε κάθε κίνδυνο και φροντίζουν να έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα διαφυγής. Ζουν σε τρεις διαστάσεις, έτσι αναζητούν ψηλά σημεία όπως βιβλιοθήκες και πάγκους για να αισθανθούν ασφαλείς. 

Οι γάτες είναι από τη φύση τους μοναχικά ζώα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να συμβιώσουν με άλλες γάτες, ωστόσο πολλές από αυτές καταλήγουν να μοιράζονται το σπίτι ή τον κήπο τους με μία ή περισσότερες γάτες τις οποίες δεν συμπαθούν με αποτέλεσμα αυτό να τους προκαλεί πολύ άγχος. Οι άλλες γάτες αποτελούν απειλή για τους πολύτιμους πόρους τους: τροφή, νερό, αμμοδόχος και... εσείς! Η διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί επίσης πηγή άγχους για πολλές γάτες λόγω της απογοήτευσης που προκαλεί η στέρηση της δυνατότητας εξερεύνησης.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια άγχους είναι τα εξής:

  • Υπερβολικός καλλωπισμός και τριχόπτωση, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς και γύρω από τα πίσω άκρα (αφού πρώτα αποκλείσετε τους ψύλλους!).

     

  • Προβλήματα με το ουροποιητικό. Η κυστίτιδα που συνδέεται με το στρες είναι ένα κοινό πρόβλημα στις γάτες. Ίσως παρατηρήσετε ότι ενώ η γάτα σας κάνει την ανάγκη της, καταφέρνει να αποβάλλει μονάχα λίγες σταγόνες κάθε φορά. Θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που πιστεύετε ότι η γάτα σας πάσχει από αυτή την ασθένεια, καθώς ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρή. 

  • Κάνει την ανάγκη της σε περίεργα σημεία; Αν μία από τις γάτες σας δέχεται τραμπουκισμό και δεν έχει πρόσβαση στον κήπο ή την αμμοδόχο, ενδεχομένως να αρχίσει να κάνει την ανάγκη της σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Ανακούφιση από το άγχος στο σπίτι

Υπάρχουν ορισμένες σχετικά απλές αλλαγές τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο σπίτι με στόχο να βοηθήσετε τη γάτα σας, ειδικά αν έχετε περισσότερες από μία:

  • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ιδανική διατροφή σε μακροπρόθεσμη βάση. Ορισμένες τροφές περιέχουν φυσικές πρόσθετες ουσίες οι οποίες, αποδεδειγμένα, μειώνουν το άγχος και βοηθούν τις γάτες που αντιμετωπίζουν άγχος. Η χορήγηση υγρής τροφής είναι επίσης πάντα μια καλή ιδέα (αν και όχι απαραίτητη), καθώς η πρόσληψη νερού είναι εξαιρετικά σημαντική αν αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στην ουροδόχο κύστη που σχετίζονται με το άγχος.

  • Να έχετε πάντοτε μία επιπλέον αμμοδόχο απ' όσες είναι οι γάτες σας. Αυτές θα πρέπει να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να έχουν πάντα πρόσβαση σε μία, όπου και αν βρίσκονται.

  • Το ίδιο ισχύει και για τα μπολ με φαγητό και νερό. Ξανά, αυτά θα πρέπει να υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ίσως αυτό να είναι λίγο άβολο για εσάς, όμως θα βοηθήσει πολύ τις γάτες σας. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι γάτες σας μπορούν να τρώνε και να πίνουν, χωρίς να χρειάζεται να συγκρουστούν με άλλη γάτα.

  • Οι διαχύτες φερομόνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά.

  • Κάντε έναν έλεγχο των χώρων του σπιτιού σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε τα σημεία στα οποία οι γάτες σας μπορεί να συναντηθούν. Αν υπάρχουν ράφια και έπιπλα πάνω στα οποία μπορεί να κινηθεί ώστε να αποφύγει τους στενούς διαδρόμους, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά.

Όπως πάντα, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή ερώτηση, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας ενώ όσο πιο γρήγορα επικοινωνήσετε τόσο το καλύτερο.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA