Εντερικό μικροβίωμα της γάτας: περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι σημαντικό;

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γκρίζα γάτα με λευκό στήθος ξαπλωμένη με τα μάτια κλειστά δέχεται χάδια στο πηγούνι από έναν στοργικό κηδεμόνα

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο όρος 'μικροβίωμα του εντέρου' ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, το μικροβίωμα του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις γάτες. Γνωρίζουμε για αυτό το οικοσύστημα και την τεράστια σημασία του εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε την πραγματική του σύνθεση. Και απ' ό,τι φαίνεται, μένουν ακόμη πολλά να μάθουμε. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία. Αν κάτι πάει στραβά, είναι αναμενόμενο να παρατηρήσουμε πεπτικές διαταραχές, όπως μαλακά περιττώματα ή διάρροια, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση.

Μικροβίωμα του εντέρου: περί τίνος πρόκειται;

Το μικροβίωμα ορίζεται ως το σύνολο του 'γενετικού υλικού των μικροοργανισμών που συνυπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον'. Στην περίπτωση του μικροβιώματος του εντέρου, πρόκειται για τα εκατομμύρια μικροσκοπικών οργανισμών που ζουν στο έντερο της γάτας σας. Πρόκειται κυρίως για βακτήρια, αλλά δεν λείπουν και πρωτόζωα και άλλα περίεργα και θαυμάσια είδη. Μικροβίωμα διαθέτουν και άλλα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα και το στόμα, που επίσης καλύπτονται από βακτήρια και άλλους οργανισμούς. Το μικροβίωμα του εντέρου όμως είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής.

Κάθε τύπος οργανισμού χρειάζεται συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία. Επομένως, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μικροβιώματος της γάτας. Και επειδή το κρέας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των γατών, το μικροβίωμά τους διαφέρει από εκείνο των σκύλων και των ανθρώπων.

Γιατί έχει τόση σημασία το μικροβίωμα του εντέρου της γάτας;

Πολλά από τα βακτήρια και τους άλλους οργανισμούς του μικροβιώματος, και ιδιαίτερα ο συνδυασμός αυτών, παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευεξία της γάτας σας. Ορίστε μερικές από τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελούν:

  • Πραγματοποιούν τη διάσπαση ορισμένων τροφικών στοιχείων εκεί όπου ο οργανισμός της γάτας σας αδυνατεί να το κάνει. 

  • Θρέφουν τα κύτταρα του εντέρου ενώ διατηρούν την επένδυση του εντέρου υγιή και ισχυρή.

  • Περιορίζουν την ανάπτυξη των αρνητικών βακτηρίων.

  • Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το διατηρούν υγιές.

  • Συμβάλλουν στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών.

Η ισορροπία του μικροβιώματος συμβάλλει ακόμη και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους για τη γάτα σας. Επίσης, η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι ισχυρή. Συνεπώς, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου βοηθά τη γάτα σας να παραμένει ευτυχισμένη και σε καλή ψυχική κατάσταση!

Όπως συμβαίνει συχνά, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα ενός πράγματος μόνο όταν παρουσιαστεί πρόβλημα! Στην περίπτωση του μικροβιώματος του εντέρου, μιλάμε για δυσβίωση ή για ανισορροπία μεταξύ όλων αυτών των διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Οι οργανισμοί που σε μικρότερους αριθμούς είναι αβλαβείς διατηρούνται υπό έλεγχο από τα 'υγιή' βακτήρια. Αν όμως αρχίσουν να κερδίζουν τη μάχη για την επικράτηση, τότε το οικοσύστημα αρχίζει να χάνει αυτή την τέλεια ισορροπία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως η αλλαγή της διατροφής, η χρήση αντιβιοτικών ή το χρόνιο άγχος.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, σε περίπτωση δυσβίωσης, η γάτα σας θα χάσει όλα τα σπουδαία οφέλη που προσφέρει το υγιές μικροβίωμά της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών, βλάβη και φλεγμονή στο έντερο, λοιμώξεις, ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τρόφιμα και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γάτα σας ενδέχεται να μην χωνεύει σωστά την τροφή της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να χάνει βάρος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την ισορροπία του μικροβιώματος της γάτας σας;

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη από το μικροβίωμα του εντέρου της γάτας σας και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια φιλική προς το μικροβίωμα τροφή για γάτες. Αυτό θα ενισχύσει το μικροβίωμά της και θα της παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ώστε να μεγιστοποιηθούν αυτά τα οφέλη.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά εκτός αν είναι απαραίτητο. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Γνωρίζουμε ότι αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα θετικά βακτήρια, γι' αυτό φροντίστε να ακούτε τον κτηνίατρό σας και να αποφεύγετε τα αντιβιοτικά, εφόσον είναι δυνατόν.

Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για τις συνθήκες διαβίωσης της γάτας σας στο σπίτι. Οι γάτες είναι ευαίσθητα πλάσματα, επιρρεπή στο άγχος, ιδίως όταν βρίσκονται κοντά σε άλλες γάτες. Ίσως να αρκούν λίγες απλές αλλαγές στο σπίτι για να εξασφαλίσετε συνθήκες που θα ευνοούν την ευεξία της γάτας σας και την υγεία του εντέρου της.

Σε περίπτωση που η γάτα σας παρουσιάσει δυσβίωση, ανεξαρτήτως αιτίας, μην ανησυχείτε. Ο κτηνίατρός σας ενδεχομένως να σας προτείνει μια ειδική τροφή που θα συμβάλει στη θρέψη των καλών βακτηρίων. Μπορεί επίσης να σας συστήσει τη λήψη προβιοτικών. Πρόκειται για συμπληρώματα που περιέχουν τεράστιους αριθμούς ορισμένων ευεργετικών βακτηρίων για την προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Όπως πάντα, σε περίπτωση οποιασδήποτε ανησυχίας, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας και προτιμούμε να βλέπουμε εσάς και τη γάτα σας νωρίτερα παρά αργότερα.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA