Πρεβιοτικά για γάτες: Περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος της γάτας;

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γάτα τρώει από ένα μπολ με ξηρά τροφή στη μέση της κουζίνας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η φύση είναι υπέροχη και συναρπαστική. Όπως όλα τα θηλαστικά και οι άνθρωποι, οι γάτες διαθέτουν δισεκατομμύρια οργανισμούς, όπως τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία αποτελούν συλλογικά το μικροβίωμα του εντέρου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα πλήθος φυσικών διεργασιών. Η σχέση της γάτας με αυτούς τους οργανισμούς είναι συμβιωτική, πράγμα που σημαίνει ότι ζουν μαζί και ωφελούν ο ένας τον άλλον με διάφορους τρόπους. 

Το σώμα της γάτας σας διαθέτει πολλά και διάφορα μικροβιώματα, όπως αυτά του δέρματος και του στόματος, όμως εκείνο του εντέρου είναι το πιο σημαντικό. Πράγματι, πολλοί επιστήμονες βρίσκουν το μικροβίωμα του εντέρου συναρπαστικό, καθώς οι έρευνες ανακαλύπτουν καθημερινά όλο και περισσότερους από τους εκπληκτικούς και σημαντικούς τρόπους με τους οποίους επιδρά στην υγεία. 

Και εδώ είναι που τα πρεβιοτικά μπαίνουν στο παιχνίδι… 

Τι είναι τα πρεβιοτικά και σε τι χρησιμεύουν;

Τα πρεβιοτικά είναι τύποι φυτικών ινών που θρέφουν τους οργανισμούς του μικροβιώματος (ακόμη και οι μικροοργανισμοί πρέπει να φάνε, σωστά;).

Οι φυτικές ίνες στα τρόφιμα διακρίνονται γενικά σε διαλυτές (διαλύονται στο νερό) και αδιάλυτες (εκείνες που δεν διαλύονται). Τα πρεβιοτικά είναι διαλυτές ίνες που βρίσκονται σε συστατικά όπως ο πολτός τεύτλων, ο λιναρόσπορος και η κολοκύθα. Θρέφουν τα 'καλά βακτήρια' του μικροβιώματος, επομένως είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η φύση.

Τα καλά βακτήρια πραγματοποιούν τη διάσπαση ορισμένων συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, εκεί όπου ο οργανισμός της γάτας σας αδυνατεί να το πράξει. Αυτή η διάσπαση παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, που θρέφουν τα κύτταρα του εντέρου και διατηρούν το έντερο υγιές. Αυτή η διαδικασία, με τη σειρά της, συμβάλλει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων ενισχύοντας τον εντερικό φραγμό. Τα καλά βακτήρια συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή σημαντικών βιταμινών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την ανάπτυξη των 'ανθυγιεινών' βακτηρίων.

Ίσως να έχετε επίσης ακούσει τον όρο 'προβιοτικά'. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Προβιοτικά ονομάζονται τα καλά βακτήρια. Ένα συμπλήρωμα προβιοτικών στοχεύει στην ενίσχυση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων, αυξάνοντας απλώς τον πληθυσμό τους. Πρόκειται ασφαλώς για κάτι θετικό, καθώς προάγουν την υγεία του εντέρου και προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, τα προβιοτικά έχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε σύγκριση με τα πρεβιοτικά.

Το στομάχι είναι ένα άγριο, όξινο περιβάλλον. Πολλά από τα βακτήρια στα προβιοτικά συμπληρώματα δεν επιβιώνουν μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να φτάσουν στο τμήμα του εντέρου όπου είναι απαραίτητα. Επιπλέον, σε σύγκριση με τα τρισεκατομμύρια βακτήρια του μικροβιώματος του εντέρου, ακόμη και τα εκατομμύρια βακτήρια που επιβιώνουν στο περιβάλλον του στομάχου αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου. Επομένως, τα αποτελέσματα των προβιοτικών είναι συχνά βραχύβια.

Τα πρεβιοτικά, ωστόσο, μένουν ανέγγιχτα από το γαστρικό οξύ και επομένως καταλήγουν πάντα στο σημείο όπου είναι απαραίτητα. Και επειδή πρόκειται για φυτικές ίνες, τα πρεβιοτικά προσφέρουν και επιπλέον οφέλη.

Τα πολλά οφέλη των πρεβιοτικών για τη γάτα σας

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κυκλοφορίας της τροφής μέσω του εντέρου, οπότε μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις διάρροιας. Από την άλλη όμως, συμβάλλουν στο σχηματισμό μαλακών κοπράνων, οπότε μπορούν να βοηθήσουν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Καθόλου άσχημα, έτσι; 

Με τις φυτικές ίνες η γάτα αισθάνεται πιο χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρηθεί αδύνατη και σε καλή φυσική κατάσταση ή να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα βάρους πιο εύκολα. 

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι επίσης πολύ σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Η διατήρηση του περιβάλλοντος αυτού και των καλών βακτηρίων που ζουν μέσα σ' αυτό, συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος ισχυρού και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλες οι δίαιτες πρέπει να είναι πλήρεις και ισορροπημένες, γι' αυτό να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε ένα νέο συστατικό στη διατροφή της ή αλλάξετε τροφή.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA