Αίμα στα κόπρανα της γάτας: Πρέπει να ανησυχείτε;

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γκρίζα γάτα με λευκό στήθος κάθεται στα γόνατα ενός ανθρώπου και παρακολουθεί με προσοχή κάτι που βρίσκεται εκτός του πλαισίου της φωτογραφίας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Το αίμα στα κόπρανα της γάτας προκαλεί πάντα ανησυχία στους κηδεμόνες της. Εξάλλου, το αίμα πρέπει να διατηρείται εντός του σώματος, σωστά; Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα κόπρανα της γάτας σας μπορεί να εμφανίζουν αίμα. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι ανησυχητικοί, άλλοι όμως ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί. Πώς θα καταλάβετε λοιπόν αν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αν πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες, καθώς και σε μερικά σημάδια που αφορούν πιο σοβαρά προβλήματα.

Αίμα στα κόπρανα της γάτας: αιτίες

Το αίμα στα περιττώματα δεν εντοπίζεται πάντα εύκολα, όπως ίσως νομίζετε. Το φρέσκο αίμα ανιχνεύεται εύκολα, ωστόσο όταν πρόκειται για αιμορραγία που εμφανίζεται ψηλά στο έντερο, το χρώμα της είναι πολύ πιο σκούρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα έχει εν μέρει χωνευτεί, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα του. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλές γάτες, προς μεγάλη χαρά των ιδιοκτητών τους, κάνουν την ανάγκη τους σε εξωτερικό χώρο και όχι σε αμμοδόχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αν πάσχουν από διαταραχή του πεπτικού συστήματος, εκτός αν εμφανίσουν προφανή συμπτώματα κάποιας ασθένειας.

Γενικά, οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή ή βλάβη στην ευαίσθητη επένδυση του εντέρου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Οι πιο συχνές αιτίες παρουσίας αίματος στα κόπρανα της γάτας είναι οι εξής:

 • Παράσιτα. Η προληπτική αποπαρασίτωση είναι μια πολύ καλή ιδέα. Οι γάτες που κυνηγούν συχνά και τρώνε το θήραμά τους χρειάζονται συστηματική θεραπεία. Ακόμη και εκείνες που δεν κυνηγούν μπορούν να προσβληθούν από σκουλήκια.

 • Διάρροια. Σε πολλές περιπτώσεις, η διάρροια υποχωρεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Αν όμως επιμείνει, ενδέχεται να προκληθεί αιμορραγία.

 • Κολίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του παχέος εντέρου όπου συχνά εμφανίζεται έντονο κόκκινο φρέσκο αίμα και βλέννα.

 • Χρόνιες εντεροπάθειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται διάφορες παθήσεις, όπως η εντεροπάθεια ανταποκρινόμενη στις τροφές, η εντεροπάθεια ανταποκρινόμενη στα αντιβιοτικά και η εντεροπάθεια ανταποκρινόμενη στα στεροειδή.

 • Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.

 • Καρκίνοι ή πολύποδες στο έντερο.

 • Δηλητήρια. Ορισμένα δηλητήρια, όπως τα τρωκτικοκτόνα, προκαλούν αιμορραγία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των εντέρων.

   

 • Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.

 • Άγχος. Η συμβίωση με άλλες γάτες, ή ακόμη και με εκείνες των γειτόνων, μπορεί να προκαλέσει άγχος στη γάτα. Παρόλο που δεν το δείχνουν, οι γάτες είναι λεπτεπίλεπτα πλάσματα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Γνωρίζετε τη γάτα σας καλύτερα από τον καθένα. Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τη φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας σας, ώστε να είστε σε θέση να αντιληφθείτε οποιαδήποτε μεταβολή έγκαιρα. Οι καλύτεροι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι με την περισσότερη παρατηρητικότητα. 

Προφανώς, αν η γάτα σας χρησιμοποιεί αμμοδόχο, θα είναι εύκολο να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στα περιττώματά της ή να προσέξετε αν πιέζεται ή κλαίει. Αν κάνει την ανάγκη της έξω, προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι η φυσιολογική της ρουτίνα. Πόσο συχνά βγαίνει έξω; Βγαίνει πάντα μετά το φαγητό; Τρώει και πίνει κανονικά;

Πολλές πεπτικές διαταραχές υποχωρούν από μόνες τους ή περνούν ακόμη και απαρατήρητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

 • Είναι η συμπεριφορά της παράξενη; Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει ή καταναλώνει μικρότερες ποσότητες τροφής, έχει χάσει βάρος, είναι ληθαργική ή πίνει περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτά είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια διαφόρων ασθενειών, όπως οι σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

 • Αν διαπιστώσετε σοβαρή, υδαρή διάρροια, με ή χωρίς αίμα, ειδικά αν η γάτα σας κάνει και εμετό, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Η απώλεια υγρών από εμετό και διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απώλεια σημαντικών μετάλλων.

 • Η γάτα σας ζορίζεται για να κάνει την ανάγκη της. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας, κολίτιδας ή παρουσίας ξένου σώματος στο έντερο. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη απόφραξης της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Αν λοιπόν η γάτα σας ζορίζεται, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 • Μεγάλη διάρκεια. Ακόμα και αν η γάτα σας φαίνεται ευδιάθετη και τρώει, αν η διαταραχή του πεπτικού συστήματος κρατήσει περισσότερο από 48 ώρες, φροντίστε να πάτε για εξέταση, εφόσον έχετε τη δυνατότητα.

Αν αποφασίσετε να πάτε στον κτηνίατρό σας, προσπαθήστε να πάρετε ένα δείγμα κοπράνων αν μπορείτε. Ο κτηνίατρός σας θα το εξετάσει για τυχόν παράσιτα, λοιμώξεις και αίμα. Πιθανώς ο κτηνίατρός σας να προτείνει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ενδεχομένως να ακτινογραφίες ή υπερηχογράφημα. 

Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί μια θεραπεία λίγων ημερών με εύπεπτη τροφή (και ορισμένες φορές με φάρμακα) για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού. Αλλά όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος, τόσο το καλύτερο. Και να θυμάστε, οι κτηνίατροι είναι εδώ για να βοηθήσουν εσάς και το ζώο σας. Μην ανησυχείτε μήπως η αντίδρασή σας είναι υπερβολική, καθώς η ασφάλεια είναι η προτιμότερη από τη μεταμέλεια.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA