Κατανόηση των μαστοκυτταρικών όγκων στους σκύλους: Αιτίες, εμφάνιση, θεραπεία & άλλες πληροφορίες

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι μαστοκυτταρικοί όγκοι στους σκύλους είναι οι πιο συνήθεις δερματικοί όγκοι που παρουσιάζουν οι σκύλοι, σύμφωνα με την Animal Trust. Όμως περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ποια είναι τα σημάδια εμφάνισης των μαστοκυτταρικών όγκων στους σκύλους και πώς αντιμετωπίζονται;

Αιτίες εμφάνισης μαστοκυτταρικών όγκων στον σκύλο

Νεαρή γυναίκα παίζει με το σκύλο της στο σπίτι

Τα ίδια τα μαστοκύτταρα δεν είναι καρκινικά κύτταρα. Όπως εξηγεί η Animal Trust, πρόκειται για έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Προέρχονται από το μυελό των οστών και βρίσκονται σε όλους τους διάφορους ιστούς του σώματος, όπου διαδραματίζουν διάφορους ρόλους. Μεταξύ αυτών είναι οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι αλλεργικές αντιδράσεις, οι αντιδράσεις που οφείλονται στην παρουσία παρασίτων, ακόμη και η διάσπαση νεκρών ιστών.

Δυστυχώς, καμιά φορά τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα. Για λόγους που οι επιστήμονες της κτηνιατρικής δεν έχουν ακόμη εξηγήσει, τα μαστοκύτταρα μερικές φορές μεταλλάσσονται και πολλαπλασιάζονται μαζικά, πηγαίνοντας ενάντια στον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων που κρατά τον αριθμό τους υπό έλεγχο. Αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη οδηγεί στην εμφάνιοση όγκου των μαστοκυττάρων. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να εμφανιστούν σε σκύλους όλων των φυλών και ηλικιών, αν και η PDSA σημειώνει ότι είναι πιο συνηθισμένοι σε σκύλους μέσης ηλικίας και σε ορισμένες φυλές, όπως τα μπόξερ ή τα μπιγκλ.

Κλινικά σημεία των μαστοκυτταρικών όγκων στους σκύλους

Σύμφωνα με την Animal Trust, τα ακόλουθα συμπτώματα συνδέονται με την εμφάνιση μαστοκυτταρικών όγκων:

  • Ψάξτε για μία ή περισσότερες μάζες οπουδήποτε στο σώμα του σκύλου σας. Μπορεί να είναι ορατές στο δέρμα (ή ακριβώς κάτω από αυτό), στη μουσούδα, στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα.

  • Οι όγκοι των μαστοκυττάρων στους σκύλους εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή εξογκώματος, ωστόσο μοιάζουν με οζίδια, μπαλώματα, πρηξίματα ή έλκη. Συνήθως έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστά. 

  • Η μάζα αυτή μπορεί να στάζει ή να αιμορραγεί ενώ η πληγείσα περιοχή μπορεί να παρουσιάζει ερυθρότητα, φλεγμονή, οίδημα, οζίδια ή κνίδωση. 

  • Ο σκύλος σας μπορεί να έχει απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. έμετος, διάρροια) ή μαύρες/αιματηρές κενώσεις. 

Όταν χαϊδεύετε ή εξετάζετε το σκύλο σας, ψάξτε να δείτε αν κάποιες περιοχές του δέρματος φαίνονται διαφορετικές ή έχουν διαφορετική αίσθηση. Να θυμάστε ότι μια καρκινική μάζα μπορεί να φαίνεται σταθερή και σφιχτά προσκολλημένη στο σώμα του σκύλου σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι μαλακή και να μετακινείται κάτω από το δέρμα. Μπορεί να μεγαλώσει γρήγορα ή να παραμείνει στο ίδιο μέγεθος, μπορεί όμως και να μοιάζει να υποχωρεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, γι' αυτό φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να σιγουρευτείτε.

Διάγνωση των μαστοκυτταρικών όγκων στους σκύλους

Κάθε εξόγκωμα που εμφανίζει ο σκύλος σας θα πρέπει να αξιολογείται από κτηνίατρο, είτε είναι ανώμαλο, ανομοιογενές, ανυψωμένο, επίπεδο, χαλαρό, μαλακό, σταθερό, μεγάλο ή μικρό.

Ίσως χρειαστεί ο κτηνίατρός σας να πραγματοποιήσει μια διαγνωστική εξέταση που ονομάζεται αναρρόφηση με λεπτή βελόνα για να συλλέξει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από το εξόγκωμα. Ευτυχώς, η εξέταση αυτή γίνεται γρήγορα και με ελάχιστη επεμβατικότητα, και συνήθως πραγματοποιείται μετά την αρχική εξέταση. Ωστόσο, ενδέχεται να μην αποβάλλονται πολλά κύτταρα από τον όγκο κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης ή το δείγμα να μην είναι αντιπροσωπευτικό ολόκληρης της βλάβης. Έτσι, αν και πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια διατρητική βιοψία, καθώς αυτή επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη εξέταση της δομής της μάζας. Η βιοψία επιτρέπει την εξέταση του ιστού σε μικροσκόπιο και αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο ιστοπαθολογίας για να αξιολογηθεί από κτηνίατρο παθολόγο.

Μετά τη διάγνωση μαστοκυτταρικού όγκου, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ακτίνες Χ, αξονική τομογραφία και υπέρηχο για να διαπιστωθεί αν ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές (μετάσταση). Ίσως επίσης χρειαστεί να γίνει αναρρόφηση με λεπτή βελόνα από λεμφαδένα που βρίσκεται κοντά στον όγκο.

Λαμπραντόρ ριτρίβερ ξαπλωμένο στο πάτωμα στο σπίτι.

Θεραπεία μαστοκυτταρικών όγκων

Η θεραπεία του καρκίνου στους σκύλους αποφασίζεται από έναν κτηνιατρικό ογκολόγο, με τη συμβολή ενός κτηνιατρικού παθολόγου, ο οποίος θα επανεξετάσει τα ευρήματα των διαγνωστικών εξετάσεων και θα αξιολογήσει τον βαθμό ή την έκταση του καρκίνου. Οι μαστοκυτταρικοί όγκοι διακρίνονται σε "χαμηλού" ή "υψηλού" βαθμού κακοήθειας, ανάλογα με το πόσο προχωρημένοι είναι και αν έχουν εξαπλωθεί. Ανάλογα με τα ευρήματά του, ο παθολόγος θα είναι στη συνέχεια σε θέση να καταρτίσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Ο παθολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της καρκινικής μάζας. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί όλος ο καρκινικός ιστός, μαζί με ένα τμήμα υγιούς ιστού γύρω από τις άκρες, ώστε να διασφαλιστεί η αφαίρεση όλων των καρκινικών κυττάρων. Αυτό ονομάζεται επίτευξη «καθαρών περιθωρίων». Ο παθολόγος θα εξετάσει τον χειρουργικά αφαιρεθέντα ιστό στη συνέχεια για να βεβαιωθεί ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Η χειρουργική επέμβαση από μόνη της αρκεί συχνά για την αντιμετώπιση ενός μαστοκυτταρικού όγκου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Η Animal Trust επισημαίνει ότι, σε περιπτώσεις ανεπιτυχούς έκβασης ή σε προχωρημένες μορφές, συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα για τη μείωση του μεγέθους ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν στεροειδή για τον περιορισμό των φλεγμονωδών επιδράσεων που προκαλούνται από τον όγκο.

Παρόλο που αυτές είναι οι πιο ενδεδειγμένες προσεγγίσεις, ειδικά σε πιο προχωρημένα στάδια, να θυμάστε ότι μπορείτε επίσης να επιλέξετε να επικεντρωθείτε σε πιο ήπιες λύσεις ή σε φροντίδα ανακούφισης σε οποιοδήποτε στάδιο. Ο κτηνίατρός σας ή/και ο κτηνιατρικός ογκολόγος θα χαρεί να συζητήσει μαζί σας αυτές τις επιλογές.

Προσδόκιμο ζωής για σκύλους με μαστοκυτταρικούς όγκους

Η πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής για τους σκύλους που αναπτύσσουν μαστοκυτταρικούς όγκους είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν ο όγκος περιορίζεται στο δέρμα χωρίς ενδείξεις μετάστασης και αφαιρείται με καθαρά περιθώρια, η πρόγνωση μπορεί να είναι αρκετά θετική. Ωστόσο, για όγκους υψηλότερου βαθμού σοβαρότητας ή σε περιοχές όπως το στόμα ή τα γεννητικά όργανα, η πρόγνωση μπορεί να μην είναι τόσο καλή.

Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία βελτιώνουν την πρόγνωση, οπότε είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τον σκύλο σας στο σπίτι. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά χαϊδεύοντας τον σκύλο σας με σκοπό τον έλεγχο για τυχόν ανωμαλίες και εξετάσεις στο σπίτι. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε νέες μάζες στο σκύλο σας, φροντίστε να προγραμματίσετε μια κτηνιατρική επίσκεψη.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ Laci Schaible

Δρ Laci Schaible

Η Δρ Laci Schaible είναι κτηνίατρος μικρών ζώων, επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλήτρια. Απόφοιτος του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Texas A&M και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest, η Δρ Schaible είναι παθιασμένη με την προοδευτική αλλαγή στον κτηνιατρικό κλάδο και είναι σύμβουλος σε διάφορες επιτροπές του κλάδου.