Καρκίνος του δέρματος στους σκύλους: Συμπτώματα, διάγνωση & έγκαιρη ανίχνευση

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Γνωρίζετε για τον καρκίνο του δέρματος στους ανθρώπους. Μπορούν όμως και οι σκύλοι να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος; Πώς μοιάζει ο καρκίνος του δέρματος στον σκύλο; Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος και, όπως και στους ανθρώπους, ο καθένας παρουσιάζει διαφορετικά σημάδια. Ευτυχώς, οι περισσότεροι όγκοι του δέρματος στους σκύλους είναι καλοήθεις, από λιπώδεις όγκους (λιπώματα) έως σμηγματογόνες κύστεις.

Μπορούν οι σκύλοι να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος;

Ναι. Σύμφωνα με τη σχολή Royal Veterinary College, οι σκύλοι μπορούν να προσβληθούν από διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Μαστοκυτταρικοί όγκοι. Οι μαστοκυτταρικοί όγκοι είναι οι όγκοι που εμφανίζονται συχνότερα στους σκύλους και προσβάλλουν έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται μαστοκύτταρο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκίνου πάνω ή κάτω από το δέρμα.
  • Καρκίνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να προσβάλει διάφορα κύτταρα του δέρματος και διακρίνεται από τον τύπο του κυττάρου που έχει προσβληθεί. Ενδεικτικά αναφέρονται το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
  • Μελάνωμα. Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα χρωστικά κύτταρα που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος του σκύλου σας. 
  • Λέμφωμα. Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από το λεμφικό σύστημα και είναι γνωστός ως δερματικό λέμφωμα όταν προσβάλλει το δέρμα.

Αν και δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο του δέρματος σε ορισμένους σκύλους, σύμφωνα με την Blue Cross, οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

  • Έκθεση στον ήλιο και ηλιακό έγκαυμα. 
  • Ψυχαναγκαστικό γλείψιμο μιας συγκεκριμένης περιοχής του δέρματος. 
  • Γονίδια και φυλή.

Όπως διευκρινίζει η Blue Cross, οι σκύλοι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, λεπτό τρίχωμα ή λίγη γούνα διατρέχουν συνολικά τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ορισμένες φυλές έχουν μάλιστα περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα, τα μπιγκλ, τα μπόξερ και τα μπουλντόγκ είναι μεταξύ των φυλών που κινδυνεύουν περισσότερο από μαστοκυτταρικούς όγκους σύμφωνα με την PDSA

Ομοίως, οι καλοήθεις όγκοι είναι πιο συνηθισμένοι σε ορισμένες φυλές. Τα λαμπραντόρ είναι πιο επιρρεπή σε λιπώματα, ενώ τα κανίς είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη κύστεων. Ωστόσο, ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε φυλή σκύλου, ενώ ορισμένοι όγκοι μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως καλοήθεις. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συζητάτε τυχόν αλλαγές στο δέρμα του σκύλου σας με τον κτηνίατρό σας.

Πώς μοιάζει ο καρκίνος του δέρματος στους σκύλους;

Μπορούν οι σκύλοι να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος; Ναι. Πώς μοιάζει λοιπόν ο καρκίνος του δέρματος στον σκύλο; Η Blue Cross αναφέρει ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, από εξογκώματα και δερματικές ανωμαλίες μέχρι κρούστες και κονδυλώματα. Το χρώμα των σημαδιών ή του όγκου ποικίλλει. 

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος έχουν τη μορφή εξογκώματος που εμφανίζεται στο δέρμα και μπορεί να καλύπτεται ή όχι από τρίχωμα. Ωστόσο, το κακοήθες μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως μαύρο ή καφέ σημάδι ενώ μπορεί να είναι ανασηκωμένο, όπως μία ελιά, ή επίπεδο. Το δερματικό λέμφωμα, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει κατά τόπους βλάβες όπου το δέρμα είναι ερυθρό και ξεφλουδισμένο ενώ θυμίζει δακτυλιοσκώληκα. Τόσο το δερματικό λέμφωμα όσο και το κακοήθες μελάνωμα μπορούν να αποβούν γρήγορα μοιραία και απαιτούν άμεση διάγνωση και θεραπεία. 

Αν εντοπίσετε ένα εξόγκωμα στο σκύλο σας, πόσο πρέπει να ανησυχείτε; Ως γενικός κανόνας, οποιοδήποτε εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου σας μπορεί να αποτελέσει λόγο ανησυχίας, ειδικά αν είναι νέο ή γρήγορα αναπτυσσόμενο. Ας πούμε ότι χαϊδεύετε το σκύλο σας στο αγαπημένο σας σημείο. Μια μέρα, παρατηρείτε ένα μικρό εξόγκωμα. Αργότερα, παρατηρείτε ότι το μέγεθος του έχει αυξηθεί. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να είναι ένδειξη ότι υπάρχει κίνδυνος. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ορισμένοι καρκίνοι είναι σκληροί και άλλοι μαλακοί, οπότε η αίσθηση του όγκου δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο. 

Ένα ακόμη σημάδι το οποίο πρέπει να προσέχετε είναι οποιαδήποτε μάζα που μοιάζει να αιμορραγεί ή να στάζει χωρίς λόγο. Το αν προκαλεί ενοχλήσεις στον σκύλο σας ή όχι δεν αποτελεί γενικά αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου.

Διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στον σκύλο

Όταν πηγαίνετε το σκύλο σας για εξέταση λόγω ανησυχητικών δερματικών συμπτωμάτων, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει πιθανότατα αναρρόφηση με βελόνα. Κατά τη διαδικασία αυτή πραγματοποιείται παρακέντηση της μάζας με μια βελόνα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τους εμβολιασμούς, ώστε να εξαχθεί δείγμα των κυττάρων. Ο κτηνίατρός σας στη συνέχεια θα εξετάσει τα κύτταρα στο μικροσκόπιο ή ενδεχομένως να στείλει το δείγμα σε ειδικό παθολογοανατόμο. Ορισμένες φορές λίγα κύτταρα πάνω σε ένα αντικειμενοφόρο πλακίδιο δεν αρκούν για τη διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει βιοψία στο σκύλο σας ή να αφαιρέσει χειρουργικά ολόκληρη τη μάζα ώστε να την στείλει για έλεγχο. Αυτός είναι ο πιο ακριβής τρόπος διάγνωσης.

Περικομμένο πορτρέτο μη αναγνωρίσιμου κτηνιάτρου που εξετάζει λευκό λαμπραντόρ σε κτηνιατρική κλινική

Θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος στους σκύλους

Η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί σοκ για τον κηδεμόνα ενός σκύλου. Μαζί με όλα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε, πιθανότατα να αναρωτηθείτε για το τι θα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τον σκύλο σας; 

Ευτυχώς, πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος στους σκύλους μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική αφαίρεση. Αν ο καρκίνος είναι επιθετικός ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος («μετάσταση»), ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Θα πρέπει να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον κτηνίατρό σας, ώστε να κατανοήσετε πλήρως όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για εσάς και τον σκύλο σας.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι καθοριστικός παράγοντας

Αν και δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί πλήρως ο καρκίνος του δέρματος στον σκύλο, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά και να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση του σκύλου σας - και ενδεχομένως στην παράταση της ζωής του. Για να παρακολουθείτε την υγεία του σκύλου σας, φροντίστε να τον χαϊδεύετε σχολαστικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάχνοντας για τυχόν ύποπτα εξογκώματα, ανωμαλίες ή σημάδια. Αντιμετωπίστε το σαν ένα μασάζ για τον σκύλο σας! Για μεγαλύτερους σκύλους που εμφανίζουν πολλά εξογκώματα, κρατήστε έναν πίνακα ή ένα διάγραμμα με τα σημεία στα οποία εντοπίζονται και το μέγεθος τους. Έτσι, αν ένα από αυτά αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα, θα είστε σε θέση να το αντιληφθείτε γρήγορα.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που εντοπίσετε νέα εξογκώματα ή σημάδια. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ξαναβρείτε το ακριβές σημείο όπου εντοπίσατε το μικροσκοπικό εξόγκωμα όταν είστε στον κτηνίατρο. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να κουρέψετε τη γούνα που το περιβάλλει ή ακόμα και να κυκλώσετε το εξόγκωμα με ένα στυλό.

Μπορούν οι σκύλοι να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος; Παρόλο που η απάντηση είναι ναι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αφού οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος στους σκύλους είναι θεραπεύσιμοι. Το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τακτικά τον σκύλο σας και να αναφέρετε αμέσως τυχόν ανησυχίες στον κτηνίατρό σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Η Δρ Karen Louis έκανε το διδακτορικό της στη Μοριακή Κυτταρική Βιολογία όταν αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στην κτηνιατρική. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και ασκεί το επάγγελμα σχεδόν 20 χρόνια. Είναι ιδιοκτήτρια ενός ιατρείου για μικρά ζώα κοντά στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι. Κάνει επισκέψεις κατ' οίκον ενώ παράλληλα διευθύνει τη μοναδική χαμηλού άγχους κλινική της. Πρόκειται για μια συγγραφέα με πολλές δημοσιεύσεις και βραβευμένη φωτογράφο της φύσης, η οποία διασώζει ηλικιωμένους σκύλους από τοπικά καταφύγια και αναλαμβάνει τη φροντίδα τους στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.