Εκπαίδευση γατών

Δείτε αυτά τα άρθρα για να μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε μια γάτα. 

0 Τα αποτελέσματα ταξινομούνται από

Συνάφεια

Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας 

Ενώ οι σκύλοι θέλουν να ευχαριστήσουν τον "αρχηγό" τους, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γάτες είναι διαφορετικές. Ενδιαφέρονται πιο πολύ να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους! Έτσι αν θέλετε να σταματήσει η γάτα σας να γρατζουνάει τα έπιπλα, να πηδάει πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή να μη δαγκώνει πια στο παιχνίδι, θα χρειαστείτε πολύ υπομονή, σεβασμό, ενίσχυση συμπεριφοράς και ανταμοιβές.  

Βασικές αρχές εκπαίδευσης

Πρώτο και κυριότερο, οι γάτες δεν καταλαβαίνουν από τιμωρία. Η ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Ακούγεται δύσκολο, έτσι δεν είναι; Δεν χρειάζεται να είναι. Απλά πείτε της ήσυχα αλλά σταθερά "όχι" αν κάνει κάτι που θέλετε να αποθαρρύνετε. Και αν κάνει κάτι που θέλετε να ενθαρρύνετε, δώστε της όλη την αγάπη και την προσοχή που μπορείτε. Αλλά και οι λιχουδιές είναι πάντα σημαντικό κίνητρο – γι' αυτό να έχετε πάντα μερικές θρεπτικές λιχουδιές σε ετοιμότητα. (Όμως προσέχετε, μην τις δίνετε πάρα πολλές.)

Οι γάτες είναι από τη φύση τους καθαρά πλάσματα, γι' αυτό κατά πάσα πιθανότητα ξέρει ήδη πώς να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα της. Προετοιμάστε το δοχείο άμμου πριν έρθει να μείνει μαζί σας. Αν έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι σας, προσφέρετέ της περισσότερα από ένα δοχεία άμμου. Τοποθετήστε τα σε θέσεις με ησυχία και ηρεμία και μην παραλείπετε να τα καθαρίζετε καθημερινά.

Οι γάτες έχουν μια πολύ σύντομη φάση κοινωνικοποίησης. Μάλιστα, το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα για συμπεριφορά και κοινωνική ανάπτυξη είναι από τεσσάρων έως 16 εβδομάδων. Πριν έρθει η γάτα σας να ζήσει μαζί σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι έχει ήδη εκτεθεί σε ανθρώπους, ειδικά αν προήλθε από καταφύγιο ζώων. Βεβαιωθείτε να τη γνωρίσετε και στα παιδιά. Όμως πείτε τους από πριν ότι πρέπει να της φέρονται καλά στο παιχνίδι. Γενικά, θα θέλατε οι γνωριμίες να είναι σύντομες έως ότου αισθάνεται άνετα με τους νέους ανθρώπους. Αν την αναγκάσετε να κοινωνικοποιηθεί περισσότερο απ' όσο θα ήθελε, μπορεί να φοβηθεί ή να αποσυρθεί ή ακόμα και να αναπτύξει προβλήματα υγείας λόγω στρες.