Εντυπωσιακά στοιχεία για το μικροβίωμα του κατοικίδιου ζώου σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά : Χρόνος διαβάσματος

Γνωρίζατε ότι οι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα σας είναι περισσότεροι απ' όσα είναι τα κύτταρα του σώματός σας; Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα συντροφιάς και η επιστήμη δείχνει ότι η κοινότητα των μικροβίων - το μικροβίωμα του σκύλου και εκείνο της γάτας - έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τον οργανισμό του κατοικιδίου. Με άλλα λόγια, πρόκειται για σημαντικούς συνεργάτες που συμβάλλουν από κοινού στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας του κατοικίδιου ζώου.

Τι ακριβώς είναι το μικροβίωμα;

Όπως το λέει και το όνομα του, πρόκειται για μια φυσική κοινότητα ζωντανών οργανισμών που κατοικούν σε ένα οικοσύστημα. Με απλά λόγια, το μικροβίωμα του σκύλου ή της γάτας είναι ένας μικροσκοπικός πληθυσμός δισεκατομμυρίων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και πρωτόζωων που ζουν και ευδοκιμούν στο οικοσύστημά τους - το σώμα. 

Κάθε σκύλος ή γάτα διαθέτει ένα σταθερό και μοναδικό μικροβίωμα που αποτελείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα. Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature εξηγεί ότι οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα που ζουν μαζί ανταλλάσσουν και μοιράζονται μικρόβια μεταξύ τους. Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι παρόλο που αυτοί οι μικροοργανισμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο, εξακολουθούν ωστόσο να επιτελούν συχνά τις ίδιες λειτουργίες, όπως οι μεταβολικές λειτουργίες, σύμφωνα με το Nature Communications.

Ακούμε συχνά για το μικροβίωμα του εντέρου, ωστόσο υπάρχουν επίσης μικρόβια που ζουν στο δέρμα, τη στοματική κοιλότητα, το κατώτερο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών και την αναπνευστική οδό. Κάθε σημείο μέσα και πάνω στο σώμα είναι διαφορετικό, το ίδιο και τα είδη των μικροβίων που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές. Έτσι, κάθε μία από αυτές διαθέτει το δικό της μοναδικό μικροβίωμα.

Μέσα στο οικοσύστημα του πεπτικού σωλήνα ευδοκιμεί το μικροβίωμα του εντέρου. Η πλειοψηφία των μικροβίων του εντέρου ζει στο παχύ έντερο, αν και υπάρχουν μικρόβια και σε άλλα μέρη όπως το στομάχι, το λεπτό έντερο και το ανώτερο παχύ έντερο.

Πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα στα ζώα συντροφιάς;

Οι σκύλοι και οι γάτες γεννιούνται χωρίς μικροβίωμα. Τα κουτάβια και τα γατάκια αρχίζουν να αναπτύσσουν ένα αμέσως μετά τη γέννησή τους παίρνοντας τα μικρόβια τους από τη μητέρα τους, από τους ανθρώπους στο σπίτι τους και από το περιβάλλον. Το μικροβίωμα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να σχηματιστεί από διάφορα πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά, από παιχνίδια και τροφές μέχρι το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και από εσάς τους ίδιους.

Όπως αναπτύσσονται και ωριμάζουν τα κουτάβια και τα γατάκια, έτσι και το μικροβίωμά τους. Το μικροβίωμα παραμένει σταθερό στους περισσότερους ενήλικους σκύλους και γάτες, εκτός αν παρουσιάσουν προβλήματα λόγω άλλων ασθενειών ή ακατάλληλης διατροφής.

Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα τη συνολική υγεία του κατοικίδιου ζώου μου;

Τα βακτήρια του εντέρου δεν βοηθούν μόνο στην πέψη, αλλά και στη σύνθεση βιταμινών και απαραίτητων αμινοξέων, συμβάλλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζουν τη γενική υγεία και ευεξία, σύμφωνα με τους ερευνητές του γαστρεντερικού εργαστηρίου Texas A&M Gastrointestinal Laboratory. Το μικροβίωμα των υγιών σκύλων και γατών δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αλλαγές, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στην τροφή ή κάποια ασθένεια που θα έρθει να διαταράξει τον αριθμό και τον τύπο των μικροβίων του εντέρου. Πολλές ασθένειες σχετίζονται με την εντερική δυσβίωση, που σημαίνει ότι παρατηρούνται αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζουν τη λειτουργία του. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας, καθιστώντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.

Πώς επηρεάζει η διατροφή το μικροβίωμα;

Η διατροφή έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία και τον πληθυσμό του μικροβιώματος του σκύλου και της γάτας. Ακόμη και κάτι που μοιάζει ακίνδυνο, όπως η απότομη αλλαγή της τροφής ενός σκύλου ή μιας γάτας, μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμά τους. Η αλλαγή στα επίπεδα πρωτεΐνης, λίπους, υδατανθράκων, διαλυτών και αδιάλυτων ινών μπορεί να επηρεάσει και να μεταβάλει την ισορροπία του μικροβιώματος ενός σκύλου ή μιας γάτας. Ακόμη και το τάισμα με υπολείμματα από το τραπέζι ή η επαφή ενός κατοικίδιου ζώου με τα σκουπίδια της κουζίνας μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές που οφείλονται σε διαταραγμένο μικροβίωμα. 

Καθώς εισέρχονται στο παχύ έντερο, οι διάφορες τροφές επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας περίσσεια δύσοσμων αερίων ή επηρεάζοντας την ποιότητα των κενώσεων του κατοικιδίου. Ως εκ τούτου, καλό είναι να δίνετε λίγο χρόνο στο κατοικίδιο ζώο σας προκειμένου να συνηθίσει τη νέα του τροφή, καθώς τα βακτήρια του εντέρου χρειάζονται και αυτά χρόνο για να προσαρμοστούν και να διατηρήσουν την ισορροπία τους. 

Όταν ταΐζετε το κατοικίδιό σας, ταΐζετε και το μικροβίωμά του. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθημερινά πραγματοποιούνται νέες ανακαλύψεις που αποκαλύπτουν το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στο μικροβίωμα του κατοικίδιου ζώου και στη συνολική του υγεία. 

Στο παγκόσμιο κέντρο διατροφής κατοικίδιων ζώων της Hill's, μια ομάδα επιστημόνων και διατροφολόγων καταγράφει τις επιδράσεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο μικροβίωμα των κατοικιδίων καθώς και στα κύτταρά τους. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών και των βακτηρίων βοηθά στη δημιουργία τροφίμων που προάγουν την υγεία του μικροβιώματος. Οι μικροοργανισμοί που ζουν στα κατοικίδιά μας πρέπει να είναι σωστά ισορροπημένοι προκειμένου να ενισχύεται η υγεία και η ευεξία τους. Η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας συμβάλλει στην υγεία του και τη διατήρηση της ποιότητας του μικροβιώματός του, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία του.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ. Sarah Wooten

Δρ. Sarah Wooten

Η δρ. Sarah Wooten αποφοίτησε από τη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis το 2002. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κτηνιατρικών Δημοσιογράφων και μοιράζει τον επαγγελματικό της χρόνο ανάμεσα στο κτηνιατρείο της για μικρά ζώα στο Greeley του Κολοράντο, σε δημόσιες ομιλίες για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία, την ηγεσία και την επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς και στη συγγραφή άρθρων. Της αρέσει το κάμπινγκ με την οικογένειά της, το σκι, η αυτόνομη κατάδυση και το τρίαθλο.

Σχετικά άρθρα

 • Πρωτεΐνες

  Dogs running Προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεΐνη, τα αμινοξέα συνδέονται σε μια μακριά αλυσίδα. Στη συνέχεια η αλυσίδα διαμορφώνεται σε μια τρισδιάστατη δομή, όπως μια μπλεγμένη μπάλα νημάτων.
 • Μεταλλικά στοιχεία

  Dogs running Περισσότερα από 18 μεταλλικά στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα θηλαστικά. Εξ’ ορισμού τα βαρέα μέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή του ζώου και τα ελαφρά μέταλλα ή ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
 • Για ποιο λόγο τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά

  Dogs running Πληροφορίες για κουτάβι, γατάκι και διατροφή για κατοικίδια, διατροφή γάτας και σκύλου από την Hill's Pet
 • Βιταμίνες

  Dogs running Οι βιταμίνες μπορούν να διαιρεθούν σε δυο βασικές ομάδες αναλόγως του αν είναι διαλυτές στο λίπος ή το νερό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
  Buy Now »
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
  Buy Now »