Πυόδερμα σε σκύλους: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Αρχίζει και σας εκνευρίζει το συνεχές ξύσιμο του σκύλου σας; Είναι το δέρμα του τραχύ ή κόκκινο; Εμφανίζει εξάνθημα ή σπυράκια στο δέρμα; Μήπως μυρίζει έντονα; Ίσως να εμφανίζει πυόδερμα, μια κοινή δερματική πάθηση που προσβάλλει σκύλους κάθε φυλής, μεγέθους και ηλικίας. Αν υποπτεύεστε ότι τα δερματικά προβλήματα του σκύλου σας οφείλονται σε πυόδερμα, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συνήθεις αιτίες και τις θεραπείες.

Τι είναι το πυόδερμα των σκύλων;

Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία μπορεί να είναι επιφανειακή ή βαθιά, που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών και το περιβάλλον δέρμα. Η ετυμολογία του είναι σαφής και προέρχεται από τη λέξη 'πύον' και τη λέξη 'δέρμα'. Οι πιθανές υποκείμενες αιτίες του πυοδέρματος στους σκύλους είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

 • Ξένο σώμα, όπως ένας σπόρος χόρτου, που εισέρχεται κάτω από το δέρμα.
 • Τραύμα ή πληγή από δάγκωμα.
 • Ευαισθησία σε ψύλλους, τροφές ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως γύρη ή ακάρεα σκόνης (ατοπική δερματίτιδα). Ορισμένες φυλές, όπως τα μπουλντόγκ, τα μπόξερ και τα λαμπραντόρ, είναι πιο επιρρεπείς στην ατοπική δερματίτιδα από άλλες.
 • Ακάρεα.
 • Ορμονική διαταραχή, όπως το σύνδρομο Cushing ή ο υποθυρεοειδισμός.
 • Αυτοάνοση διαταραχή.
 • Χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, όπως στεροειδή ή χημειοθεραπεία.

Ορισμένες φυλές έχουν προβλήματα με τις πτυχώσεις του δέρματος, όπως το Σαρ πέι και οι κοντόσωμες φυλές με πτυχώσεις στο πρόσωπο. Όταν το τριχωτό δέρμα αναδιπλώνεται, ο αέρας αδυνατεί να εισέλθει και η πτύχωση γίνεται υγρή και φλεγμονώδης. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται βακτήρια, προκαλώντας προβλήματα όπως το πυόδερμα. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται δύσκολα, δεδομένου ότι βρίσκονται κρυμμένες μέσα στις πτυχώσεις.

Σκύλος ξύνεται σε εξωτερικό χώρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυοδέρματος στους σκύλους;

Το πυόδερμα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να περιοριστεί σε μια περιοχή ή να καλύψει ολόκληρο το δέρμα του σκύλου σας. Ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως οι δερματικές πτυχώσεις, το πηγούνι, τα χείλη, οι πτυχές του αιδοίου και το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών είναι πιο πιθανό να προσβληθούν. Ορισμένες φορές το πυόδερμα προκαλεί έντονο κνησμό στον σκύλο, ενώ άλλες φορές καθόλου. Τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 • Κόκκινα εξανθήματα.
 • Φλύκταινες.
 • Δέρμα που ξεφλουδίζει.
 • Τριχόπτωση.
 • Αποχρωματισμός του δέρματος.
 • Υπερβολική απόπτωση.
 • Ερυθρότητα.

Τα κουτάβια εμφανίζουν ένα ξεχωριστό είδος πυόδερματος που ονομάζεται πυόδερμα κουταβιών. Πρόκειται για μια μορφή που επηρεάζει τις περιοχές με λιγότερη τριχοφυΐα, όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και η κοιλιά. Τα ερυθρά εξανθήματα που προκαλούνται σχηματίζουν λέπια και ξεφλουδίζουν. Το πυόδερμα κουταβιών μπορεί να προκαλέσει ελαφριά φαγούρα στο σκύλο σας, ωστόσο τα κουτάβια συνήθως διατηρούν κατά τα άλλα καλή υγεία.

Ποια είναι η θεραπεία για το πυόδερμα στους σκύλους;

Το πυόδερμα προκαλείται συνήθως από σταφυλόκοκκο. Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο συνήθως θεραπεύονται εύκολα, εκτός και αν ο σκύλος σας εμφανίζει είδος που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα φάρμακα. 

Αν ο κτηνίατρός σας υποπτευθεί πως ο σκύλος σας υποφέρει από πυόδερμα, θα προσπαθήσει αρχικά να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με μια σειρά εξετάσεων. Θα πάρει διάφορα δείγματα από το δέρμα, με μπατονέτα, απόξεση και, ενδεχομένως, βιοψία. Θα ψάξει υπό το μικροσκόπιο για βακτήρια και άλλους οργανισμούς, όπως ακάρεα, ενώ μπορεί επίσης να στείλει ένα δείγμα σε εξειδικευμένο εργαστήριο για να καθορίσει το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό, εάν κριθεί απαραίτητο. Ενδέχεται επίσης να ζητήσει καλλιέργεια μυκήτων ή εξέταση με μαύρο φως για να αποκλείσει την πιθανότητα προσβολής από δακτυλιοσκώληκα.

Αφού διαγνωστεί, το πυόδερμα αντιμετωπίζεται στοχεύοντας στην εξάλειψη της βακτηριακής λοίμωξης. Το πυόδερμα στους σκύλους αντιμετωπίζεται άμεσα με αντιμικροβιακή θεραπεία - είτε με αντιβιοτικά από του στόματος είτε με τοπικά αντιβακτηριδιακά φάρμακα, σαμπουάν ή σπρέι που εφαρμόζονται στην προσβεβλημένη περιοχή. Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, γι' αυτό ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

Θα πρέπει επίσης να συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρό σας για να προσδιορίσετε και να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης, κατά περίπτωση. Ίσως χρειαστεί λίγος πειραματισμός με τη μέθοδο δοκιμής-σφάλματος. Ενδέχεται ο κτηνίατρος ζητήσει να πάρει κάποια δείγματα αίματος, δέρματος ή ούρων από το σκύλο σας. Μπορεί επίσης να θελήσει να πραγματοποιήσει ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας ώστε να αποκλείσει τυχόν τροφικές ευαισθησίες.

Παίζει ρόλο η διατροφή;

Γκόλντεν Ριτρίβερ τρώει από ένα μπολ

Η διατροφή του σκύλου σας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Ενδεικτικά, τα αμινοξέα που προέρχονται από τις διατροφικές πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία για τα κύτταρα του δέρματος και τα μαλλιά, ενώ τα λιπαρά οξέα είναι καθοριστικά για τη διατήρηση της ποιότητας του τριχώματος και τον περιορισμό της απώλειας νερού μέσω του δέρματος.

Ορισμένοι σκύλοι ενδέχεται να αναπτύξουν ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά, συχνά σε πρωτεΐνες όπως το βόειο κρέας ή το κοτόπουλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενές πυόδερμα. Αν ο κτηνίατρος υποψιάζεται ότι κάποια τροφική ευαισθησία προκαλεί το πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τη δερματική λοίμωξη. Στη συνέχεια, ενδέχεται να σας προτείνει να χορηγήσετε στον σκύλο σας μια διαιτητική τροφή για να δείτε αν το δερματικό πρόβλημα υποχωρήσει. Πρόκειται για δοκιμές με τη μέθοδο του αποκλεισμού, επομένως θα πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας αποκλειστικά και μόνο με την ειδικά σχεδιασμένη τροφή. Για τις δερματικές παθήσεις, η δοκιμή μπορεί να διαρκέσει 8-10 εβδομάδες, οπότε να είστε προετοιμασμένοι και βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια βρίσκεται στο πλευρό σας.

Αν ο σκύλος σας δεν έχει τροφικές ευαισθησίες, αλλά παρουσιάζει δευτερογενές πυόδερμα λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως μια ορμονική διαταραχή, τότε η χορήγηση ειδικά σχεδιασμένης τροφής για σκύλους με ευαίσθητο δέρμα είναι και πάλι μια καλή ιδέα. Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ιδανική τροφή ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σκύλος σας. Η σωστή διατροφή και η χρήση τροφών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέρματος συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και την ελαχιστοποίηση του κόστους της θεραπείας.

Το πυόδερμα είναι ενοχλητικό, αλλά με τη σωστή ενημέρωση και φροντίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν ο σκύλος σας εμφανίζει πυόδερμα, και μάλιστα αν αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για υποκείμενο νόσημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε σημάδια που σχετίζονται με αυτή τη λοίμωξη, καλέστε τον κτηνίατρό σας, και εκείνος θα είναι σε θέση να βοηθήσει τον σκύλο σας να ξαναβρεί τον καλύτερό του εαυτό.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Η δρ. Sarah Wooten αποφοίτησε από τη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis το 2002. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κτηνιατρικών Δημοσιογράφων και μοιράζει τον επαγγελματικό της χρόνο ανάμεσα στο κτηνιατρείο της για μικρά ζώα στο Greeley του Κολοράντο, σε δημόσιες ομιλίες για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία, την ηγεσία και την επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς και στη συγγραφή άρθρων. Της αρέσει το κάμπινγκ με την οικογένειά της, το σκι, η αυτόνομη κατάδυση και το τρίαθλο.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

 • Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

  Μάθετε ποια είναι τα συνηθισμένα εξογκώματα & γρομπαλάκια που μπορεί να προσέξετε στον σκύλο σας, πρακτικές συμβουλές για να παρακολουθείτε πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και για το πότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία του.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα