Ποια είναι η σημασία των φυτικών ινών στις γατοτροφές;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι γατοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν καθιερωθεί για τις γάτες με γαστρεντερικά προβλήματα. Γιατί όμως είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες για τη γάτα σας;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι τροφές για γάτες περιλαμβάνουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή πεπτική λειτουργία και βελτιώνουν την ποιότητα των κενώσεων των γατών που διαφορετικά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πεπτικές διαταραχές. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ευεργετικές σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, διάρροιας, διαβήτη, ακόμη και παχυσαρκίας.

Το μικροβίωμα και η αλληλεπίδρασή του με τις γατοτροφές που περιέχουν φυτικές ίνες

Το  μικροβίωμα  του εντέρου αποτελείται από πολλά εκατομμύρια μικροοργανισμούς (βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες, ιούς) που ζουν μέσα στο πεπτικό σύστημα των γατών (καθώς και των σκύλων, των ανθρώπων και άλλων ζωντανών οργανισμών).

Αυτό το οικοσύστημα ζωντανών οργανισμών παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Τα βακτήρια στο παχύ έντερο των κατοικίδιων ζώων βοηθούν στη διάσπαση των δύσπεπτων υλικών και στην παραγωγή ευεργετικών ενώσεων όπως οι βιταμίνες. Πουθενά δεν γίνεται πιο εμφανές αυτό από ό,τι στη διαδικασία διάσπασης των ινών. Τα βακτήρια συχνά αλληλεπιδρούν με τις ίνες σε μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση.

Οι γάτες, παρόλο που πρόκειται για σαρκοφάγα ζώα, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση μιας τροφής με φυτικές ίνες.

Brown tabby cat eating from metal bowl.

Ταξινόμηση των φυτικών ινών στις γατοτροφές

Ένας τρόπος ταξινόμησης των διαιτητικών ινών βασίζεται στη διαλυτότητά τους.  Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν την τάση να διαλύονται μέσα στα γαστρικά υγρά και το νερό στο έντερο, ενώ ορισμένες από αυτές μετατρέπονται σε πηκτές που μπορούν να συγκρατήσουν το νερό και να διευκολύνουν τις κενώσεις. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσδίδουν όγκο στην τροφή που καταναλώνεται και βοηθούν στη ρύθμιση της διέλευσης της τροφής από το έντερο. Μπορούν να συμβάλλουν στη συνοχή των κενώσεων. Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες ίνες µπορούν να είναι ζυµώσιµες. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να διασπάσουν αυτές τις ίνες και να παράγουν νέες ενώσεις που τροφοδοτούν, για παράδειγμα, τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Πρεβιοτικά στις γατοτροφές με φυτικές ίνες

Οι γατοτροφές με φυτικές ίνες συνήθως περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων ινών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου και της καλής ποιότητας των κενώσεων. Ορισμένα από αυτά τα ινώδη συστατικά ονομάζονται επίσης πρεβιοτικά, τα οποία είναι συνήθως ζυμώσιμες ίνες που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Ορισμένες τροφές για γάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι αποτελεσματικές ακριβώς επειδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων και την ενίσχυση της ισορροπίας του μικροβιώματος.

Πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος προκαλούν βακτηριακή ανισορροπία, όπως η χρόνια διάρροια, η κολίτιδα και η δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον λόγοι για να ταΐζετε τη γάτα σας με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Στις διαβητικές γάτες συνήθως χορηγούνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εάν είναι επιρρεπείς στο υπερβολικό βάρος ή εάν πάσχουν από ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις.

Ορισμένες φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, διευκολύνοντας την αργή απορρόφηση των σακχάρων από τα άμυλα και, κατά συνέπεια, τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να ωφελήσουν τις υπέρβαρες γάτες ή εκείνες που είναι επιρρεπείς στην αύξηση βάρους, καθώς μπορεί να τις κάνουν να αισθάνονται πιο χορτάτες από ό,τι μια τυπική τροφή - και η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη.

Επιπλέον, οι γατοτροφές με φυτικές ίνες μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη στις γάτες που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που επηρεάζουν το παχύ έντερο. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα και της ισορροπίας του νερού, ώστε να αποφεύγονται τα δύο ακραία συμπτώματα: η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Από τη διάσπαση των φυτικών ινών σχηματίζονται μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, τα οποία συμβάλλουν στη θρέψη του παχέος εντέρου.

Είναι οι γατοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ωφέλιμες για τις γάτες;

Όταν οι γάτες αφήνονται ελεύθερες, τρώνε πολλά πράγματα που οι άνθρωποι θεωρούν δύσπεπτα, όπως τρίχες, κόκαλα, χόνδρους, πούπουλα, λέπια ψαριών και το περιεχόμενο του στομάχου του θηράματός τους. Αηδία... αυτή είναι όμως η φύση τους. Ορισμένα από αυτά μπορούν να χωνευτούν έως ένα βαθμό, ενώ άλλα μπορεί να περιέχουν φυτικές ίνες που είναι χρήσιμες για την πέψη.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τα πάντα όσον αφορά τη διατροφή των γατών, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι σαρκοφάγες γάτες μπορούν πράγματι να ωφεληθούν από τις φυτικές ίνες. Μια μελέτη σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των γατόπαρδων που δημοσιεύθηκε από το Journal of Animal Science διαπίστωσε ότι το προφίλ των κοπράνων εκείνων που έτρωγαν ολόκληρο το θήραμα - γούνα, περιεχόμενο στομάχου, τα πάντα - ήταν πιο θετικό σε σχέση με εκείνα που έτρωγαν απλό το κρέας. Αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι όλη αυτή η επιπλέον ακατέργαστη χορτονομή πρέπει να αξιοποιείται από το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων.

Ο ρόλος των γατοτροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τι γίνεται αν ο κτηνίατρός σας συστήσει αντιθέτως μια γατοτροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες; Συνήθως, οι κτηνίατροι συνιστούν τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για γάτες με αιφνίδια εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών, όπως έντονος έμετος ή διάρροια.  Αυτές οι τροφές διαθέτουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ηλεκτρολύτες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην ανάκαμψη αυτών των γατών.  Να συμβουλεύεστε πάντα έναν κτηνίατρο πριν επιλέξετε μια τροφή για τη γάτα σας. Εάν η γάτα σας ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ο κτηνίατρός της θα πρέπει να την παρακολουθεί για να βεβαιωθεί ότι οι διαταραχές που ανταποκρίνονται στις φυτικές ίνες βρίσκονται υπό έλεγχο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Dr. Patty Khuly

Δρ Patty Khuly

Η Δρ Patty Khuly είναι μια βραβευμένη κτηνίατρος, γνωστή για την ανεξάρτητη σκέψη της, τη σθεναρή υπεράσπιση των κατοικίδιων ζώων, το πάθος της για το επάγγελμα του κτηνιάτρου και τα διάσημα άρθρα της σχετικά με την υγεία των κατοικίδιων όπου δεν μασάει τα λόγια της.

Η Δρ Κ είναι αριστούχος απόφοιτος του Wellesley College και της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της στο The Wharton School of Business στο πλαίσιο του διάσημου προγράμματος διπλού πτυχίου VMD/MBA. Πλέον είναι ιδιοκτήτρια της κτηνιατρικής κλινικής Sunset Animal Clinic, στο Μαϊάμι της Φλόριδας.

Όμως αυτά είναι μόνο τα διαπιστευτήριά της. H Δρ Κ διαβάζει ασταμάτητα και λατρεύει το πλέξιμο. Είναι φανατική της καυτής γιόγκα και παθιασμένη με τη μουσική. Μετά βίας τα καταφέρνει στο τρέξιμο ενώ στην καλοφαγία είναι ακούραστη. Ζει στο Νότιο Μαϊάμι με τρία σκυλιά, αμέτρητες γάτες, δύο διασωθείσες κατσίκες και ένα ξεκαρδιστικό κοπάδι κότες.

Θα βρείτε τα κείμενά της στις ιστοσελίδες DrPattyKhuly.com και sunsetvets.com.

Σχετικά άρθρα

 • Πώς και πότε να ταΐζετε την ώριμη γάτα σας

  Cat eating stew Είναι σημαντικό να ταΐζετε την ώριμη γάτα σας με τη σωστή ποσότητα τροφής σε σωστά χρονικά διαστήματα. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς οι ανάγκες σίτισης διαφέρουν σημαντικά από τη μια γάτα στην άλλη.
 • Πώς διαφέρουν οι διατροφικές ανάγκες που έχουν τα γατάκια από τις δικές μας

  Σε μια μελέτη σχετικά με σπιτικές τροφές για κατοικίδια, πάνω από 90 τοις εκατό των τροφών ήταν διατροφικά μη ισορροπημένες και όχι πλήρεις για τα κατοικίδια ζώα.
 • Πρωτεΐνες

  Dogs running Προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεΐνη, τα αμινοξέα συνδέονται σε μια μακριά αλυσίδα. Στη συνέχεια η αλυσίδα διαμορφώνεται σε μια τρισδιάστατη δομή, όπως μια μπλεγμένη μπάλα νημάτων.
 • Μεταλλικά στοιχεία

  Dogs running Περισσότερα από 18 μεταλλικά στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα θηλαστικά. Εξ’ ορισμού τα βαρέα μέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή του ζώου και τα ελαφρά μέταλλα ή ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Σχετικά προϊόντα