Σκύλοι μικρόσωμης φυλής: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Published by
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι αναμφισβήτητα χαριτωμένοι. Όμως μη νομίζετε πως αυτό είναι το μόνο τους πλεονέκτημα! Οι σκύλοι μικρόσωμης φυλής και οι σκύλοι μινιατούρα μοιάζουν όντως πολύ μικροί, δεν παύουν όμως να είναι σκύλοι καθώς διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στις μεγαλύτερες φυλές. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρόσωμες φυλές δεν παρουσιάζουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν ένας μικρόσωμος σκύλος θα ήταν μια καλή επιλογή για εσάς, συνεχίστε να διαβάζετε. Παρακάτω θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μικρόσωμες φυλές.

Μικρόσωμες φυλές σκύλων: ποικιλομορφία

A cute yorkshire terrier peeking from around a woman's shoulder

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στους μικρόσωμους σκύλους, οι περισσότεροι άνθρωποι φέρνουν αυτόματα στο νου τους τις μικροσκοπικές φυλές που ανήκουν στη Λέσχη Κένελ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Γιορκσάιρ Τεριέ ή το Μπισόν Φριζέ.

Ωστόσο, μικρόσωμους σκύλους μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε κάθε κατηγορία φυλών. Για παράδειγμα, το μικρόσωμο Ντάτσχουντ (πιο γνωστό ως σκύλος Λουκάνικο) ανήκει στην πραγματικότητα στην ομάδα των κυνηγόσκυλων της Λέσχης Κένελ, ενώ τα Ρατ Τερριέ και τα Τζακ Ράσελ Τεριέ ανήκουν στην ομάδα των Τεριέ.

Όταν επιλέγετε μικρόσωμο σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκει αφορούν περισσότερο την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του παρά το μέγεθός του. Παρόλο που οι περισσότεροι μικρόσωμοι σκύλοι, ιδίως οι σκύλοι μινιατούρα είναι ιδανικοί για τη ζωή σε αστικό περιβάλλον, τα Ντάτσχουντ και ορισμένα τεριέ που εκτρέφονται για να κυνηγούν τρωκτικά και άλλα μικρά θηράματα ταιριάζουν επίσης στη ζωή σε αγρόκτημα ή στην ύπαιθρο, όπου τα κυνηγετικά τους ένστικτα μπορούν μάλιστα να αξιοποιηθούν.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φυλές μεγαλόσωμων σκύλων, η ιδιοσυγκρασία και οι φυσικές απαιτήσεις των μικρόσωμων διαφέρουν από τη μία φυλή στην άλλη. Θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και προσοχή κατά την αναζήτηση σας προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος στον οποίο θα καταλήξετε θα είναι κατάλληλος για την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας.

Πλεονεκτήματα των μικρόσωμων σκύλων

Οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Όπως ήδη προαναφέραμε, χρειάζονται γενικά λιγότερο χώρο για να αισθάνονται άνετα και ευτυχισμένοι, επομένως είναι μια καλή επιλογή αν ζείτε σε διαμέρισμα ή μικρό σπίτι. Ωστόσο, το ότι είναι μικρότεροι σε μέγεθος, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται χώρο για να γυμνάζουν τα ποδαράκια τους. Πολλοί από αυτούς συσσωρεύουν αρκετή ενέργεια. Επομένως, αν δεν διαθέτετε κήπο ώστε να μπορούν να παίζουν, θα πρέπει εναλλακτικά να υπάρχει κοντά στο σπίτι σας ένα πάρκο ή κάποιο μονοπάτι περιπάτου που να είναι φιλικό προς τους σκύλους. Οι μικρόσωμοι σκύλοι τρώνε συνήθως μικρότερες ποσότητες φαγητού και η βασική τους φροντίδα κοστίζει λιγότερο σε σύγκριση με εκείνη ενός σκύλου μεγαλόσωμης φυλής. Χάνουν λιγότερες τρίχες (συνολικά) και αφήνουν λιγότερες (ή τουλάχιστον μικρότερες) ακαθαρσίες από τους μεγάλους σκύλους. Είναι επίσης ευκολότερο να τους ελέγξετε με το λουρί ή να τους μεταφέρετε. Σκεφτείτε το μια στιγμή. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, πετάγεται ένας σκίουρος μπροστά σας και ενεργοποιείται ξαφνικά το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου σας. Τι θα ελέγξετε πιο εύκολα, ένα κουτάβι βάρους 10 κιλών ή έναν γίγαντα 40 κιλών; Σύμφωνα με την PDSA, το προσδόκιμο ζωής των μικρόσωμων σκύλων είναι συνήθως μεγαλύτερο από εκείνο των μεγαλύτερων, κατά μέσο όρο.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων

Παρά τα θετικά τους, οι μικρόσωμοι σκύλοι παρουσιάζουν μια σειρά από προκλήσεις. Παρόλο που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, τα μικρά τους σώματα είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε τραυματισμούς, ειδικά αν σας πέσουν, αν παίξετε πολύ άγαρμπα μαζί τους ή αν πέσουν ή πηδήξουν από πολύ ψηλά έπιπλα. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα οι σκύλοι μινιατούρα, δεν ταιριάζουν συνήθως σε νοικοκυριά με πολύ μικρά παιδιά ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται και να μαθαίνουν πώς να χειρίζονται σωστά τους μικρόσωμους σκύλους. Πολλές μικρόσωμες φυλές είναι επίσης επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις όπως η τραχειακή κατάρρευση ή το εξάρθρημα της επιγονατίδας, όταν αυτή βρίσκεται σε λάθος θέση ενώ το γόνατο είναι λυγισμένο. Εάν το κατοικίδιό σας πάσχει από αυτές τις παθήσεις (ή άλλες), θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να σας δώσει ειδικές οδηγίες για τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει τραχειακή κατάρρευση, μπορεί να χρειαστεί ένα ειδικό λουρί που προσαρμόζεται στο στήθος αντί για το κλασικό που τοποθετείται στο κολάρο.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι χαλαρά κατοικίδια που τους αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μικρόσωμες φυλές είναι συχνά γεμάτες ενέργεια. Κάποιες χρειάζονται μάλιστα περισσότερη άσκηση από άλλες. Αν δεν σας αρέσουν οι βόλτες και δεν διαθέτετε μεγάλο κήπο όπου ο σκύλος μπορεί να τρέξει και να παίξει, θα πρέπει να αναζητήσετε μια φυλή για την οποία το παιχνίδι σε εσωτερικούς χώρους εξασφαλίζει την απαραίτητη άσκηση. Οι σκύλοι μικρής φυλής είναι συχνά γεμάτοι ενέργεια. Μπορεί να μην παίζουν και να μην ασκούνται τόσο όσο άλλοι σκύλοι, ωστόσο οι σύντομοι και συχνοί χρόνοι παιχνιδιού θα τους χαρίσουν την άσκηση που χρειάζονται.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που δημοσιεύθηκε το 2021, διαπιστώθηκε πως στις τρεις πιο επιθετικές φυλές σκύλων, οι δύο είναι μικρόσωμες (τα Σνάουζερ μινιατούρα και τα Κανίς μινιατούρα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιθετικότητα συνδέεται περισσότερο με το φόβο. Το μικρό τους μέγεθος έχει ως αποτέλεσμα τα σκυλάκια να αισθάνονται αγχωμένα, ευάλωτα και επιρρεπή στην επιθετικότητα. Παρατήρησαν επίσης ότι η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να επιδεινωθεί από την έλλειψη εκπαίδευσης και την υπερβολική επιείκεια των κηδεμόνων τους, οι οποίοι ανέχονται τη συμπεριφορά αυτή καθώς στα μάτια τους φαίνεται μη απειλητική, ακόμη και χαριτωμένη. Το κρατούμενο είναι ότι όσον αφορά την ανατροφή του σκύλου, για να είναι φιλικός και φρόνιμος, θα πρεπεί να δοθεί έμφαση στη σωστή κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση στην υπακοή. Αυτό που ισχύει για τους μεγαλόσωμους σκύλους ισχύει και για τους μικρόσωμους. Όσο χαριτωμένος κι αν είναι, μην υποκύπτετε στην παρόρμηση να τον αντιμετωπίζετε σαν μικρό μωρό. Μπορεί να είναι μικροσκοπικός, παραμένει ωστόσο σκύλος και βασίζεται σε εσάς για να τον εκπαιδεύσετε και να τον καθοδηγήσετε, όπως θα κάνατε με κάθε άλλο σκύλο.

Διατροφικές απαιτήσεις μικρόσωμων σκύλων

Cinnamon Chihuahua puppy dressed in a black and red argile sweater eating out of a bowl.Παρόλο που οι μικρόσωμοι σκύλοι τρώνε συνολικά μικρότερες ποσότητες φαγητού από ό,τι οι μεγαλόσωμοι, αναλογικά με το μέγεθός τους, οι μικρόσωμες φυλές χρειάζονται στην πραγματικότητα περισσότερες θερμίδες. Η Λέσχη Κένελ του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι ξοδεύουν την ενέργεια τους πιο γρήγορα από τους μεγαλύτερους. Έχουν βέβαια πολύ μικρότερο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μικρόσωμης φυλής ή μινιατούρα θα πρέπει να τρέφεται με μικρότερα γεύματα με μεγαλύτερη θερμιδική πυκνότητα και με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι ένας μεγαλόσωμος σκύλος. Τα αναπτυσσόμενα κουτάβια πρέπει να τρέφονται ακόμη πιο συχνά προς αποφυγή εμφάνισης υπογλυκαιμίας, δηλαδή χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσσει αδυναμία και λήθαργο, μυϊκό τρόμο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Για να διασφαλίσετε ότι ο μικρόσωμος σκύλος σας λαμβάνει τη σωστή ποσότητα θερμίδων, μπορείτε να τον ταΐζετε μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή για μικρόσωμες φυλές, η οποία είναι πιο πλούσια σε θερμίδες από εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερες φυλές. Λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής τους, οι τροφές με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν επίσης πολλά οφέλη για τους μικρόσωμους σκύλους. Συμβάλλουν στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από τη μακροχρόνια έκθεση στις ελεύθερες ρίζες κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής τους.

Οι μικρόσωμοι σκύλοι διαθέτουν συχνά ισχυρή προσωπικότητα. Είναι ιδανικοί για παιχνίδι και διασκέδαση, ωστόσο μπορούν επίσης να αποτελέσουν και ιδανική συντροφιά υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Τώρα που γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις των μικρόσωμων σκύλων, μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

 

Σχετικά άρθρα

 • Αποχωρισμός-Άγχος

  Dogs running Αν πρέπει να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του, αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος αποχωρισμού, το οποίο συνήθως προκαλείται από την υπερ-εξάρτηση από τον ιδιοκτήτη.
 • Όταν το μάσημα αποδεικνύεται καταστροφικό

  Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη μουσούδα τους με τον ίδιο τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας – ως εργαλεία εξερεύνησης.
 • Τρώγοντας Κόπρανα Σκύλων

  Έχετε πάρει το σκύλο σας για έναν περίπατο, μόλις είπατε στο γείτονα πόσο καλά συμπεριφέρεται ο σκύλος σας και ξαφνικά τον πιάνετε να τρώει κόπρανα σκύλων.
 • Σκύλοι που σκάβουν

  Dogs running Αν ο σκύλος σας σιγά-σιγά μετατρέπει τον κήπο σας σε τοπίο με κρατήρες, να μην απελπίζεστε, επειδή οι σκύλοι που σκάβουν κάνουν μόνο αυτό που είναι φυσικό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »