Καταγραφή της ανάπτυξης της νεαρής γάτας σας

Δημοσιεύθηκε από Jean Marie Bauhaus
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής μιας νεαρής γάτας συμβαίνουν πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα μικροσκοπικό γατάκι που νιαουρίζει και χωράει στην παλάμη του χεριού σας μπορεί σε διάστημα μόλις δώδεκα μηνών να μεταμορφωθεί σε μια κανονική ενήλικη γάτα. Σύμφωνα με το τυπικό διάγραμμα ανάπτυξης μιας γατούλας, οι περισσότερες αλλαγές - και οι πιο εντυπωσιακές - συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ εβδομάδων. Συμβουλευτείτε το παρακάτω χρονοδιάγραμμα για να μάθετε πότε να αναμένετε ορισμένα ορόσημα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της νεαρής γάτας σας.

1 - 3 εβδομάδες: Όταν τα γατάκια ανοίγουν τα μάτια και τα αυτιά τους

Μακρύτριχη μητέρα γάτα κοιμάται με την πατούσα της γύρω από το νεογέννητο γατάκι της.Τα γατάκια έρχονται στον κόσμο με τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά ενώ είναι τυφλά και κουφά κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής τους. Τα μάτια και τα αυτιά τους αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, σύμφωνα με την Cats Protection, ωστόσο η όραση και η ακοή τους δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Καλό είναι να τα κρατάτε μακριά από έντονα φώτα και δυνατούς θορύβους σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Τα γατάκια γεννιούνται με γαλάζια μάτια ενώ το χρώμα τους αρχίζει να αλλάζει από την τρίτη εβδομάδα, οπότε και τα αυτιά τους αρχίζουν να σηκώνονται και να κατευθύνονται προς τα πάνω. Αυτές οι αλλαγές τα εισάγουν σε έναν καινούργιο κόσμο γεμάτο νέους ήχους.

Τα γατάκια αρχίζουν να παράγουν μικρά «νιαουρίσματα» λίγες ημέρες μετά τη γέννηση προκειμένου να δείξουν στη μητέρα τους ότι πεινάνε ή είναι στεναχωρημένα, σύμφωνα με την Cats Protection, ενώ το γουργουρητό αρχίζει συνήθως λίγες εβδομάδες αργότερα. Τα γατάκια τείνουν να γίνονται πιο θορυβώδη καθώς αρχίζουν να περπατούν, να παίζουν και να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

3 - 7 εβδομάδες: Περπάτημα, απογαλακτισμός και χρήση της αμμοδόχου

Σε ηλικία περίπου τριών εβδομάδων τα γατάκια αρχίζουν συνήθως να κάνουν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα. Ξεκινούν διστακτικά και αβέβαια, αλλά, μόλις η ισορροπία τους αρχίσει να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όρεξη να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Μέχρι την πέμπτη ή έκτη εβδομάδα, περίοδο κατά την οποία τα γατάκια αισθάνονται πλέον σίγουρα για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, το γατάκι σας θα έχει αρχίσει να εκδηλώνει την ενεργητική, παιχνιδιάρικη και περίεργη φύση του! Υπό τη στενή σας επίβλεψη, μπορείτε να αρχίσετε να το αφήνετε να εξερευνά το περιβάλλον του και να ανακαλύπτει νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές. Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε να προσαρμόζετε τους χώρους του σπιτιού σας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης και πέμπτης περίπου εβδομάδας, η ισορροπία της νεαρής γάτας σας θα αρχίσει να βελτιώνεται. Πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή για να του δείξετε πως να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο, σύμφωνα με την Cats Protection. Τα γατάκια συνήθως μαθαίνουν παρακολουθώντας τη μαμά, συνεπώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να του δείξετε την αμμοδόχο. Να θυμάστε ότι βρίσκεται ακόμη στη φάση της εκμάθησης και ότι θα υπάρξουν ατυχήματα.

Τα γατάκια μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν στερεά τροφή από την τρίτη εβδομάδα, αλλά ο απογαλακτισμός είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Η Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) συνιστά να ταΐζετε τη θηλάζουσα μητέρα και τα γατάκια της με την ίδια πλήρη γατοτροφή κατά το πρώιμο στάδιο του απογαλακτισμού ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση. Παρόλο που μπορεί να τρώνε την ίδια τροφή, θα πρέπει να είναι είτε σε υγρή μορφή ή μουλιασμένη κατά την έναρξη της διαδικασίας απογαλακτισμού.

Μέχρι τις έξι με οκτώ εβδομάδες, η μετάβαση σε στερεή τροφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το γατάκι σας να τρέφεται αποκλειστικά με υψηλής ποιότητας τροφή για νεαρές γάτες. Για οδηγίες σχετικά με την ποσότητα της τροφής, η PFMA συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή που αναγράφονται στη συσκευασία και να ζυγίζετε την τροφή του με ζυγαριά κουζίνας υψηλής ακρίβειας, ώστε να διασφαλίζετε ότι το γατάκι λαμβάνει τη σωστή ποσότητα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Τα περισσότερα γατάκια θέλουν να τα ταΐζουν μικρές ποσότητες με μεγάλη συχνότητα. Είναι λοιπόν προτιμότερο η ημερήσια πρόσληψη τροφής να μοιράζεται σε μικρές μερίδες τις οποίες θα του δίνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, κάθε γατάκι είναι μοναδικό. Παρακολουθήστε λοιπόν την ανάπτυξη και τη φυσική κατάσταση της νεαρής γάτας σας, προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα σίτισης και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία.

8 - 12 εβδομάδες: Κοινωνικοποίηση και πρώτα εμβόλια

Γνωρίζατε ότι τα γατάκια βγάζουν πρώτα νεογιλά δόντια τα οποία ύστερα αντικαθιστούνται από μόνιμα δόντια, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι; Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας. Το γατάκι σας θα πρέπει να έχει αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια μέχρι την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Στους τέσσερις περίπου μήνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα ενήλικα δόντια ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται στους έξι μήνες, όπου θα πρέπει να έχει όλα τα μόνιμα δόντια του.

Η πρώτη του κτηνιατρική επίσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το πρώτο εμβόλιο θα πρέπει να γίνει περίπου στις οκτώ εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσουν συμπληρωματικά ή επαναληπτικά εμβόλια περίπου στις 12 εβδομάδες. Η RSPCA αναφέρει ότι τα γατάκια εμβολιάζονται συνήθως κατά του ιού του έρπητα των αιλουροειδών, του καλυκοϊού των αιλουροειδών, της λοιμώδους εντερίτιδας των αιλουροειδών και του ιού της λευχαιμίας των αιλουροειδών. Ο κτηνίατρός σας θα σας πληροφορήσει σχετικά με άλλες ασθένειες για τις οποίες μπορεί να χρειάζεται να εμβολιαστεί το γατάκι σας.

Πρόκειται για την ιδανική περίοδο για να ξεκινήσει η κοινωνικοποίηση της νεαρής γάτας σας. Η περιποίηση, τα χάδια και το παιχνίδι με το γατάκι σας σίγουρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του και στην ενίσχυση του δεσμού σας, όμως ταυτόχρονα βοηθούν το γατάκι σας να εξοικειωθεί με την επαφή και τη μεταχείριση από άνθρωπο. Σύμφωνα με την RSPCA, είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να συστήνετε το γατάκι σας σε άλλους ανθρώπους και παιδιά, καθώς και σε άλλα υγιή, πλήρως εμβολιασμένα κατοικίδια - τόσο γάτες όσο και σκύλους. Έτσι προετοιμάζεται ώστε να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο παντοτινό του σπίτι ενώ παράλληλα αναπτύσσει με σταθερές βάσεις ώστε να γίνει μια ισορροπημένη και συναισθηματικά υγιής ενήλικη γάτα.

Μικρό γατάκι κάλικο κάτω από μια ψάθινη καρέκλα.

3 - 6 μήνες: Έτοιμο για υιοθεσία και στείρωση

Τα γατάκια δεν πρέπει να αποχωρίζονται τη μητέρα τους και τους συντρόφους τους μέχρι να έχουν απογαλακτιστεί και κοινωνικοποιηθεί πλήρως. Τα γατάκια συνεχίζουν να μαθαίνουν ποια είναι η φυσιολογική συμπεριφορά μιας γάτας από τη μητέρα τους μέχρι και τη δέκατη εβδομάδα τους. Έτσι, για να δώσετε σε κάθε γατάκι τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια ισορροπημένη γάτα, είναι προτιμότερο να περιμένετε τουλάχιστον δέκα εβδομάδες πριν το αφήσετε να υιοθετηθεί. Μπορείτε επίσης να περιμένετε δώδεκα εβδομάδες ώστε να προλάβετε την επόμενη σημαντική φάση εμβολιασμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νεαρής γάτας.

Τα περισσότερα γατάκια είναι έτοιμα για στείρωση περίπου από τους τέσσερις μήνες και μετά. Ο κτηνίατρος μπορεί βέβαια να πραγματοποιήσει τη διαδικασία νωρίτερα, αν κρίνει ότι αυτή είναι ασφαλής για το γατάκι.

Ενός έτους: Όχι πια γατάκι

Όταν φτάσει στα πρώτα του γενέθλια, δεν θεωρείται πλέον γατάκι αλλά ενήλικη γάτα. Παρόλο που μπορεί η συμπεριφορά της να εξακολουθεί να μοιάζει με αυτή μιας νεαρής γάτας και η ανάπτυξη να μην έχει ολοκληρωθεί πλήρως, η γάτα σας είναι έτοιμη να μεταβεί σε μια τροφή με σύνθεση υψηλής ποιότητας για ενήλικες γάτες. Ακολουθήστε τις συνιστώμενες οδηγίες όπως αναγράφονται στη συσκευασία της νέας γατοτροφής ώστε να καθορίσετε την ποσότητα και τη συχνότητα σίτισης.

Παρόλο που η γάτα θεωρείται ενήλικη σε ηλικία ενός έτους, από αναπτυξιακή άποψη, η εφηβεία διαρκεί συνήθως έως ότου φτάσει περίπου τους δεκαοκτώ μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδεχομένως να συνεχίσει να επιδεικνύει την ενέργεια και την παιχνιδιάρικη διάθεση μιας νεαρής γάτας, καθώς και τυπική εφηβική συμπεριφορά, όπως δοκιμή ορίων ή αμφισβήτηση των κανόνων με το ξύσιμο των επίπλων ή το μαρκάρισμα της επικράτειάς της με ψεκασμό ούρων. Αλλά μην ανησυχείτε. Συνήθως, οι γάτες αρχίζουν να ωριμάζουν και να ηρεμούν μετά τους δεκαοκτώ μήνες, και μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά της, η γάτα σας θα έχει διαμορφώσει πλήρως την ενήλικη προσωπικότητά της.

Είναι πραγματικά θαυμάσιο να βλέπεις ένα γατάκι να μεγαλώνει και να μεταμορφώνεται από ένα μικροσκοπικό νεογέννητο σε μια ενήλικη γάτα. Αν ξέρετε τι να περιμένετε καθώς το γατάκι σας μεγαλώνει, θα έχετε τη δυνατότητα να το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε έναν υγιή και ευτυχισμένο σύντροφο

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA
και Δρ Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

 

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα