Hill’s Pet Nutrition Logo

Ο ΠΙΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Είτε είναι η πρώτη φορά που υιοθετείτε ένα κατοικίδιο, είτε είστε έμπειρος κηδεμόνας, τίποτα δεν συγκρίνεται με τον ερχομό του νέου σας φίλου στο σπίτι. Ακολουθούν μερικοί πόροι που θα κάνουν τη μετάβαση λίγο πιο εύκολη.

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που ίσως χρειαστεί να απαντήσετε στο πλαίσιο της διαδικασίας υιοθεσίας.

 • Είναι η πρώτη φορά που υιοθετείτε ή γίνεστε κηδεμόνας ενός κατοικιδίου;

  Πολλές φορές, οι κηδεμόνες που αποκτούν κατοικίδιο για πρώτη φορά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να ρωτήσουν πριν από την υιοθεσία ή τι να περιμένουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Μπορεί επίσης να σας ρωτήσουν εάν χρειάστηκε να επιστρέψετε ένα κατοικίδιο που είχατε υιοθετήσει στο παρελθόν.

 • Ποια είναι η στεγαστική σας κατάσταση (π.χ. μονοκατοικία, σπίτι στην πόλη, διαμέρισμα);

  Κάποια κατοικίδια χρειάζονται περισσότερο χώρο για να κινούνται από άλλα. Ίσως ερωτηθείτε ακόμη αν το σπίτι σας διαθέτει περιφραγμένη αυλή ή εύκολη πρόσβαση σε πάρκο για σκύλους.

 • Αυτή τη στιγμή: το σπίτι σας είναι ιδιόκτητο, το νοικιάζετε ή συγκατοικείτε με κάποιον συγγενή ή φίλο;

  Κάποιοι ιδιοκτήτες ή συγκάτοικοι δεν θέλουν να έχουν καθόλου κατοικίδια στο σπίτι τους. Το κέντρο υιοθεσίας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους για να επιβεβαιώσει ότι επιτρέπεται η διαμονή ζώου στην κατοικία σας, γι' αυτό να έχετε διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

 • Τι ηλικίας είναι τα άτομα που θα μένουν μαζί με το νέο σας κατοικίδιο;

  Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ίσως δεν γνωρίζουν ακόμη πώς να συμπεριφέρονται ήπια σε ένα νέο κατοικίδιο, ειδικά τις πρώτες ημέρες του ενθουσιασμού. Επιπλέον, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δεν είναι σε θέση να χειριστούν την ενέργεια ενός νεαρού σκύλου ή μιας νεαρής γάτας. Καλό είναι να προηγείται η γνωριμία του μελλοντικού κατοικιδίου με αυτά τα άτομα πριν από την υιοθεσία, για να κατανοήσουν πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν με το νέο μέλος του σπιτιού.

 • Υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι;

  Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ιδιοσυγκρασία των κατοικιδίων που έχετε ήδη, για να αποφασίσετε εάν θα ταιριάξουν με το νέο κατοικίδιο. Κάποια κατοικίδια μπορεί να γίνουν επιθετικά ή απειλητικά προς ένα νέο μέλος του σπιτιού.

 • Μπορείτε να ανταποκριθείτε οικονομικά στις ανάγκες ενός νέου κατοικιδίου;

  Τα κατοικίδια έχουν διάφορα τακτικά έξοδα, όπως τροφή, παιχνίδια, και άλλα. Μπορεί επίσης να προκύψουν έκτακτα έξοδα λόγω ενός προβλήματος υγείας. Εάν το κατοικίδιό σας έχει ειδικές ανάγκες, διαθέτετε τα οικονομικά μέσα για να του προσφέρετε τη φροντίδα που χρειάζεται;

 • Πόσο χρόνο θα είστε σε θέση να περνάτε με το κατοικίδιό σας;

  Εάν λείπετε αρκετά από το σπίτι, θα χρειαστείτε ένα σχέδιο ώστε το κατοικίδιό σας να μην αισθάνεται μοναξιά. Ο υπάλληλος του καταφυγίου μπορεί να σας ζητήσει πληροφορίες για το ωράριο εργασίας σας, για να αντιληφθεί πόσο χρόνο θα μένει το κατοικίδιο μόνο στο σπίτι.

 • Υπάρχουν συμπεριφορές που δεν ανέχεστε από ένα κατοικίδιο;

  Οι κακές συνήθειες θέλουν χρόνο για να διακοπούν. Αν το μασούλημα, το γάβγισμα, το ξύσιμο σε έπιπλα, τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι κ.ο.κ. είναι κάτι που δεν μπορείτε να δεχτείτε, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη και να το αναφέρετε στο κέντρο υιοθεσίας πριν από την υιοθεσία.

 • Θα υιοθετούσατε ένα κατοικίδιο με διαγνωσμένη πάθηση;

  Η υιοθεσία ενός κατοικιδίου που χρειάζεται επιπρόσθετη φροντίδα μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τέτοια κατοικίδια πολλές φορές χρειάζονται αυξημένη προσοχή και χρόνο. Καλό είναι να συζητήσετε με το κέντρο υιοθεσίας τι είδους φροντίδα απαιτεί από εσάς η πάθηση του κατοικιδίου.

Πώς να προετοιμαστείτε

1

«Υιοθετήστε» τη σωστή νοοτροπία

Μην εστιάζετε σε έναν σκύλο ή μια γάτα που είδατε στο διαδίκτυο, αλλά προετοιμαστείτε για τη δέσμευση. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί με το κατοικίδιό σας, καθώς εξοικειώνεται με τον νέο του ρόλο στην οικογένεια.

2

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Σε κάθε υιοθεσία απαιτείται μια φωτογραφία ταυτότητας, μια αίτηση και ίσως ένα χρηματικό ποσό που καταβάλλεται πριν από την αναχώρηση του κατοικιδίου για το νέο του σπίτι. Εφόσον υφίσταται, το ύψος του χρηματικού ποσού μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση, γι' αυτό καλέστε από πριν στο καταφύγιο για να ενημερωθείτε.

3

Πάρτε μαζί σας τα κατάλληλα έγγραφα

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε το πιστοποιητικό στείρωσης, καθώς και έναν λεπτομερή κατάλογο των εμβολιασμών και άλλων πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό του κατοικιδίου, εάν υπάρχουν.

4

Επιλέξτε κτηνίατρο

Εάν δεν διαθέτετε ήδη έναν έμπιστο κτηνίατρο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να βρείτε έναν κοντά σας και να κλείσετε έγκαιρα ραντεβού.

5

Προσφέρετε στο νέο σας κατοικίδιο μια οικεία γεύση

Η υψηλής ποιότητας διατροφή είναι πολύ σημαντική για να έχει το κατοικίδιό σας μια χαρούμενη ζωή γεμάτη υγεία. Προσπαθήστε να του προσφέρετε την ίδια τροφή που λάμβανε και στο καταφύγιο ή να την αλλάξετε σταδιακά, για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές.

Προετοιμάστε το σπίτι και την οικογένειά σας για το νέο μέλος

Απαντήστε έγκαιρα σε ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν, ώστε όλοι να υποδεχθούν θερμά το νέο μέλος:

 • Ποιος θα αναλάβει να ταΐζει, να βγάζει βόλτα και να κάνει μπάνιο το κατοικίδιο;
 • Γνωρίζουν τα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται ήπια σε ένα νέο κατοικίδιο;
 • Είναι αποδεκτό ένα νέο κατοικίδιο από τον ιδιοκτήτη ή τα άλλα μέλη του σπιτιού;
 • Πώς μπορεί να επηρεαστούν άλλα κατοικίδια στο σπίτι;
 • Υπάρχουν χώροι στο σπίτι όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κατοικίδιο;
 • Υπάρχει στο σπίτι κάποιος αλλεργικός στις τρίχες ή το σάλιο;

Πρώτη φορά κηδεμόνας;

Είναι δύσκολο να προετοιμαστείτε για ένα νέο κατοικίδιο, αν δεν ξέρετε τι να περιμένετε. Μην ανησυχείτε, έχουμε πολλές συμβουλές και πόρους που θα σας βοηθήσουν.

Νέος σκύλος     Νέα γάτα

*Δεδομένα αρχείου της Hill’s.