Τι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους στις γάτες;

$authorText
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι περισσότεροι από εμάς προσέχουμε τη σιλουέτα μας και ξέρουμε πόσο εύκολα η ζυγαριά μας προδίδει με κάθε μικρή παρασπονδία! Το ίδιο ισχύει με τις γάτες μας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως το φαγητό είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δυναμώνουν τον δεσμό μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Δεδομένου ότι το βάρος μεταβάλλεται σταδιακά, εύκολα μπορεί μια γάτα, ακόμη και η πιο φροντισμένη, να γίνει υπέρβαρη ή ακόμη και παχύσαρκη δίχως να το πάρουμε χαμπάρι.

Εκτός από τις προφανείς αιτίες - πολύ φαγητό, ελάχιστη άσκηση και υπερβολικό τσιμπολόγημα - υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους στις γάτες:

  • Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, συνήθως γίνονται λιγότερο δραστήριες και, κατά συνέπεια, έχουν ανάγκη από λιγότερες θερμίδες για τη διατήρηση του βάρους τους. 
  • Η διαδικασία της στείρωσης επηρεάζει τον μεταβολισμό της γάτας, καθιστώντας την επιρρεπή στην πρόσληψη βάρους.
  • Περιστασιακά, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις που απαιτούν θεραπεία.
  • Το βάρος μιας γάτας μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η γάτα σας ενδέχεται να δείχνει επιφυλακτική στο να βγει έξω αν μετακομίσετε σε μια νέα περιοχή ή να απομονωθεί αν προστεθεί ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό στην οικογένεια, με αποτέλεσμα να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια.

Σημάδια ότι η γάτα σας μπορεί να παίρνει βάρος

Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη:

  • Σφιχτό κολάρο. 
  • Αργή κίνηση.
  • Δυσκολία στο περπάτημα.
  • Δύσπνοια.
  • Παρατεταμένος ύπνος.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Μάλιστα, ενεργήστε προληπτικά, ζυγίζοντας τη γάτα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα παρακολουθεί το βάρος της γάτας σας από όταν ήταν μικρούλα. Συχνά όμως, μετά τη στείρωση, οι κηδεμόνες πηγαίνουν τη γάτα τους στην κτηνιατρική κλινική μόνο μία φορά το χρόνο για τον ετήσιο έλεγχο. Πολλά μπορούν να αλλάξουν σε αυτό το διάστημα!

Φροντίστε να τη ζυγίζετε τακτικά. Πρόκειται για μια καλή συνήθεια. Ο έλεγχος του βάρους των κατοικίδιων γίνεται δωρεάν από τους περισσότερους κτηνιάτρους. Σε περίπτωση βέβαια που η γάτα σας δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τα ιατρεία, μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας τη ζυγαριά στο μπάνιο σας. Αν η γάτα σας είναι χαλαρή και ψύχραιμη, μπορείτε να την τοποθετήσετε απευθείας στη ζυγαριά. Εναλλακτικά, ζυγίστε τη μέσα στο καλάθι της και, στη συνέχεια, ζυγίστε το καλάθι ξεχωριστά. Τέλος, αφαιρώντας το βάρος του καλαθιού, προκύπτει το βάρος της γάτας σας.

Καλό θα είναι να συνηθίσετε να το κάνετε αυτό μια φορά το μήνα. Έτσι, θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε αν το βάρος της παρουσιάζει διακυμάνσεις, οι οποίες ίσως αποτελούν πολύ πρώιμα σημάδια αύξησης του βάρους ή εκδήλωσης κάποιας ασθένειας. Αν καταφέρετε να αποτρέψετε από νωρίς την πρόσληψη περιττού βάρους, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα αργότερα ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης συναφών παθήσεων υγείας θα είναι μικρότερος. 

Αν ανησυχείτε καθόλου για το βάρος της γάτας σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας συστήσει μια τροφή με λιγότερες θερμίδες ή πιο ενδεδειγμένη για τον τρόπο ζωής και την ηλικία της γάτας σας ενώ μπορεί να την εξετάσει για τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας τα οποία ίσως χρήζουν παρακολούθησης. Αν η μεταβολή του βάρους της γάτας σας οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Ο κτηνίατρός σας δεν πρόκειται ποτέ να σας κρίνει που κάνετε ερωτήσεις και προτιμάτε να είστε σίγουροι.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα