Έχει πάρει βάρος η γάτα σας;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Το να είναι κανείς ιδιοκτήτης γάτας συνεπάγεται την ανάληψη ευθύνης για την υγεία και την ευημερία της. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της σχέσης είναι ο έλεγχος του βάρους, ώστε να φροντίζετε η γάτα σας να μην είναι ούτε υπέρβαρη ούτε λιποβαρής. Ωστόσο, η ισορροπία είναι δύσκολη, καθώς το βάρος μπορεί φυσικά να αυξομειώνεται ανάλογα με τα διάφορα στάδια της ζωής της γάτας. Μια στειρωμένη γάτα, για παράδειγμα, είναι πιθανό να χρειάζεται λιγότερη τροφή από ό,τι στο παρελθόν. Μπορεί γρήγορα να γίνει υπέρβαρη ή ακόμη και παχύσαρκη, αν η ποσότητα ή ο τύπος της τροφής δεν αλλάξει ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στο σώμα της.

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν καταλάβετε τι πρέπει να προσέχετε και πώς θα βοηθήσετε μέσω της διατροφής και της καθημερινής της ρουτίνας, μπορείτε να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία πριν καν εμφανιστούν.

Γιατί είναι πρόβλημα το υπερβολικό βάρος;

Σύμφωνα με την International Cat Care, οι μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής στις γάτες. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι υπέρβαρες γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, όπως:

 • Διαβήτης
 • Αρθρίτιδα
 • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
 • Καρκίνος

Δυστυχώς, το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη ευεξία και ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα η ζωή της γάτας να μην είναι ευχάριστη και ικανοποιητική. Επομένως, είναι καθήκον σας να:

 1. Να φροντίζετε η γάτα σας να διατηρεί ένα υγιές βάρος.
 2. Να τη βοηθήσετε να χάσει βάρος, αν είναι ήδη υπέρβαρη.

Πώς θα καταλάβω αν η γάτα μου είναι υπέρβαρη;

Οι τακτικοί έλεγχοι βάρους είναι μια πολύ καλή συνήθεια που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν αύξηση του βάρους της γάτας σας. Σίγουρα η γάτα σας απολαμβάνει τα χάδια. Όταν λοιπόν τη χαϊδεύετε, ψάξτε να δείτε αν κάποιες περιοχές του δέρματος φαίνονται διαφορετικές ή έχουν διαφορετική αίσθηση.

 • Παρατηρείτε μήπως κάτι σαν 'ποδιά' ή ένα στρώμα λίπους κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα στα πίσω πόδια;
 • Μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά της όταν πιέζετε απαλά καθώς τη χαϊδεύετε; Εάν όχι, πιθανώς να έχει πολύ λίπος.
 • Κοιτάζοντας από πάνω, οι ώμοι και το στήθος της γάτας σας θα πρέπει να είναι πιο φαρδιά ενώ τα πλαϊνά της κοιλιάς - η περιοχή μεταξύ των πλευρών και της λεκάνης - θα πρέπει να είναι πιο στενά, όπως η μέση. Όταν κοιτάτε από το πλάι, το περίγραμμα του σώματος της γάτας θα πρέπει να είναι ανασηκωμένο μεταξύ του στήθους και της κοιλιάς.

Γιατί είναι υπέρβαρη η γάτα μου;

Όταν μια γάτα είναι υπέρβαρη, αυτό οφείλεται στην υπερβολική σίτιση και εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την αιτία. Ένας κηδεμόνας ανακαλύπτει πολύ γρήγορα ποιες λιχουδιές ή νέες τροφές απολαμβάνει ιδιαίτερα η γάτα του.

Ωστόσο, για να ξαναβρεί η γάτα σας τη φόρμα της, θα πρέπει να μειώσετε τη θερμιδική πρόσληψη και/ή να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητάς της. Όταν μειώνετε τις θερμίδες, θα πρέπει να θυμάστε ορισμένα σημαντικά πράγματα. Η μείωση της ποσότητας τροφής είναι επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να μειωθεί η πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Επιπλέον, ενδέχεται η γάτα σας να αισθάνεται πεινασμένη, αναστατωμένη και πιθανόν να αρχίσει να ζητιανεύει, να κλέβει ή να είναι επιθετική.

Μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους της γάτας σας

Ο κτηνίατρός είναι ο κατάλληλος σύμβουλος για την κατάρτιση ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής για μια υπέρβαρη γάτα. Οι παρακάτω συμβουλές ωστόσο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν:

 • Οι γάτες πρέπει να τρώνε καθημερινά πολλά μικρά γεύματα. Αν λείπετε συχνά από το σπίτι, δοκιμάστε μια μπάλα φαγητού ή μια ταΐστρα με χρονομέτρηση.
 • Αν η γάτα σας ζητιανεύει φαγητό, φροντίστε να την χαϊδέυετε περισσότερο και να της δίνετε μεγαλύτερη προσοχή.
 • Φροντίστε να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για παιχνίδι με τη γάτα σας. Χαρίστε της μερικά νέα παιχνίδια ή δώστε της απλά ένα τσαλακωμένο κομμάτι χαρτιού.
 • Αγοράστε ένα ψηλό ονυχοδρόμιο ή ένα γατόδεντρο για να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να σκαρφαλώνει.
 • Η τοποθέτηση γευμάτων σε διάφορα σημεία ή σε διαφορετικούς ορόφους του σπιτιού θα αναγκάσει τη γάτα σας να μετακινείται περισσότερο προκειμένου να φάει.
 • Προσοχή στις λιχουδιές για γάτες - μπορεί να περιέχουν πολλές θερμίδες.
 • Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει μια τροφή διαχείρισης βάρους.
 • Δοκιμάστε να την ταΐζετε κονσέρβες ή φακελάκια, καθώς αυτά συμβάλλουν στο χορτασμό της γάτας σας και μειώνουν τις πιθανότητες να αναζητήσει σνακ ή να ζητιανέψει φαγητό.
 • Φροντίστε η γάτα σας να ακολουθεί μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Αν και η ευθύνη για τη διατήρηση του βάρους της γάτας σας σε υγιή επίπεδα ανήκει σε εσάς, ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας πει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβολικού βάρους και να σας προτείνει την κατάλληλη πορεία δράσης για τη διασφάλιση της ευεξίας και της υγείας της.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)