Δυσκοιλιότητα στη γάτα: Σημάδια και αιτίες

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γκρίζα γάτα με λευκό στήθος δέχεται χάδια στο κεφάλι από τον ιδιοκτήτη της

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, παρουσιάζουν κατά διαστήματα δυσκοιλιότητα, μια δυσάρεστη κατάσταση τόσο για εμάς όσο και για τις ίδιες. Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσετε αν η γάτα σας πάσχει από στομαχικές διαταραχές ή εντερικό πρόβλημα, ειδικά αν κάνει την ανάγκη της έξω.Συνήθως, όμως, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια που θα είστε σε θέση να εντοπίσετε.

Δυσκοιλιότητα: περί τίνος πρόκειται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ουσιαστικά το αντίθετο της διάρροιας. Τα περιττώματα ξηραίνονται, γίνονται σκληρά και δεν αποβάλλονται εύκολα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, η οποία, όταν συνεχίζεται για αρκετές ημέρες, προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια στις γάτες.

Συνήθεις αιτίες δυσκοιλιότητας στις γάτες

Οι γάτες είναι κατοικίδια που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επιμέλεια, ωστόσο υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Ας δούμε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς θα εντοπίσετε το πρόβλημα.

Αφυδάτωση. Oι πρόγονοι των γατών ζούσαν σε ζεστά, ερημικά μέρη, με συνέπεια να αποθηκεύουν το νερό στο σώμα τους με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζονται πολύ νερό, με αποτέλεσμα να παθαίνουν αφυδάτωση και να ξεραίνονται τα κόπρανά τους.

Αυτό συμβαίνει ακόμη πιο συχνά όταν πρόκειται για ένα σπίτι με πολλές γάτες, όπου μία γάτα μπορεί να μην έχει ίση πρόσβαση στο φαγητό και το νερό λόγω της παρουσίας ενός 'νταή'. Για να εξασφαλίσετε τη σωστή ενυδάτωση της γάτας σας, τοποθετήστε μερικά μπολ με νερό σε όλο το σπίτι, ώστε να έχει πρόσβαση σε νερό όπου κι αν βρίσκεται. Φροντίστε τουλάχιστον ο αριθμός των μπολ με νερό να υπερβαίνει τον αριθμό των γατών στο σπίτι. 

Πολλές γάτες σιτίζονται με ξηρά τροφή για ευκολία στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσληψη νερού. Η χορήγηση υγρής τροφής, σε φακελάκια ή κονσέρβες, εξασφαλίζει τη λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών από τη γάτα σας. 

.Κατάποση τριχών Οι γάτες λατρεύουν τον καλλωπισμό και ξοδεύουν περίπου το 30-40% του χρόνου που είναι ξύπνιες φροντίζοντας τον εαυτό τους. Παρόλο που ορισμένες γάτες αποβάλλουν αρκετές από τις τρίχες κάνοντας εμετό, συχνά ορισμένες από αυτές καταλήγουν στην άλλη άκρη της πεπτικής οδού, την οποία και μπλοκάρουν.

Πληγές και πόνος. Οι τραυματισμοί, όπως τα κατάγματα της πυέλου, έχουν ως αποτέλεσμα να στενεύει το πέρασμα από το παχύ έντερο, δυσκολεύοντας τις κενώσεις της γάτας. Επίσης, καθώς οι γάτες γερνούν και οι αρθρώσεις τους γίνονται πιο δύσκαμπτες, ορισμένες δυσκολεύονται να καθίσουν καθώς η στάση αυτή τους προκαλεί πόνους. Έτσι, αποφεύγουν να κάνουν την ανάγκη τους τόσο συχνά, με αποτέλεσμα τα περιττώματα να ξηραίνονται υπερβολικά.

Όγκοι. Ορισμένοι όγκοι στην περιοχή του εντέρου εμποδίζουν τη διέλευση των κοπράνων, είτε πιέζοντας το έντερο εξωτερικά είτε καταλαμβάνοντας χώρο στο εσωτερικό του.

Προβλήματα του νευρικού συστήματος. Το περιεχόμενο του εντέρου μεταφέρεται από το ένα άκρο στο άλλο μέσω μυϊκών συσπάσεων. Πρόκειται για τη διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως περίσταλση. Αυτή πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς ποτέ να χρειάζεται να το σκεφτούμε συνειδητά. Ορισμένες γάτες αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα τα οποία εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία. Ορισμένες φυλές, όπως οι Σιαμαίες, είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επιπλοκή που ονομάζεται μεγάκολο, όπου το παχύ έντερο χαλαρώνει πολύ και διαστέλλεται.

Άλλες παθήσεις. Ορισμένες άλλες ασθένειες, όπως η νεφροπάθεια, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία στη συνέχεια οδηγεί συχνά σε δυσκοιλιότητα. 

Παχυσαρκία και έλλειψη άσκησης. Η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα καθώς η άσκηση προκαλεί διέγερση του εντέρου. 

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας παρουσιάζει δυσκοιλιότητα;

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν το πεπτικό σύστημα της γάτας του δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο εμετός και η διάρροια είναι προφανή συμπτώματα, ενώ η δυσκοιλιότητα εντοπίζεται πολύ πιο δύσκολα.

Πράγματα που πρέπει να προσέχετε:

  1. Αν η γάτα σας χρησιμοποιεί αμμοδόχο, προσέξτε για αλλαγές στη συχνότητα και τη συνοχή. Αν διαπιστώσετε κάποια στιγμή πως δεν χρειάζεται πια να αδειάζετε την αμμοδόχο το ίδιο συχνά, ή αν τα κόπρανα έχουν διαφορετικό μέγεθος ή όψη (σκληρά ή σβολώδη), τότε αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κενώσεις.

  2. Έχετε το νου σας για τυχόν σφύξιμο ή έντονο νιαούρισμα. Πρόκειται μάλλον για μια μορφή δυσκοιλιότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να υποδηλώνει κυστίτιδα ή αποφραγμένη ουροδόχο κύστη. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση.

  3. Προσέξτε μήπως η γάτα σας κάνει την ανάγκη της σε λάθος μέρος. Αν η γάτα σας υποφέρει, δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει την αμμοδόχο της ή δεν είναι πρόθυμη να βγει έξω για να αφοδεύσει, ίσως πάσχει από δυσκοιλιότητα.

  4. Γενική αδιαθεσία. Η δυσκοιλιότητα προκαλεί δυσφορία στις γάτες, όπως άλλωστε και σε εμάς. Ορισμένες φορές, η δυσφορία είναι το μοναδικό σημάδι που υποδηλώνει ότι η γάτα σας πάσχει από δυσκοιλιότητα. Ενδεχομένως να μοιάζει ληθαργική και να μην έχει διάθεση να παίξει ή να σας κρατήσει συντροφιά.

Ας ελπίσουμε ότι η γάτα σας θα ζήσει μια ζωή δίχως ενοχλήσεις στο έντερο. Ωστόσο, αν ποτέ ανησυχήσετε μήπως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Η πρόληψη άλλωστε είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Ίσως να απαιτείται απλά μια αλλαγή στη διατροφή της γάτας σας, ώστε να λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών ή περισσότερη ενυδάτωση, αν όμως πρόκειται για κάποια υποκείμενη ασθένεια, όσο πιο γρήγορα το διαπιστώσετε, τόσο το καλύτερο.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA