Κολίτιδα στις γάτες: Αιτίες, σημάδια και θεραπεία

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γκρίζα γάτα με λευκό στήθος ξεκουράζεται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη της με τα μάτια κλειστά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η γάτα σας τεντώνεται για να κάνει την ανάγκη της; Έχετε παρατηρήσει ίσως κάποια τάση για διάρροια ή αίμα ή βλέννα στα περιττώματά της; Αν ναι, ίσως η γάτα σας πάσχει από κολίτιδα ή φλεγμονή του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση για εκείνη και, με τις πιθανές αιτίες να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές, είναι σημαντικό να την εντοπίσετε έγκαιρα και να προσδιορίσετε σε τι οφείλεται.

Αιτίες της κολίτιδας στη γάτα

Η κολίτιδα είναι πιο συχνή σε γάτες κάτω των πέντε ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις συνηθέστερες αιτίες:

 • Εντεροπάθεια ανταποκρινόμενη στις τροφές. Πρόκειται για μία από τις διαταραχές που παλαιότερα ονομάζονταν Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ). Σήμερα, μαζί με άλλες διαταραχές όπως η εντεροπάθεια που ανταποκρίνεται στα στεροειδή, χρησιμοποιείται ο γενικότερος όρος χρόνια εντεροπάθεια (ΧΕ). Η ΧΕ χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, συνήθως οποιαδήποτε ασθένεια που κρατάει περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
 • Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κολίτιδα. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται συνήθως μέχρι να αφαιρεθεί από τη δίαιτα το επίμαχο συστατικό.
 • Παράσιτα.
 • Άγχος. Στρεσογόνες συγκυρίες, όπως ένα νέο μωρό ή μια επίσκεψη στο γατοτροφείο, ή απλώς η συμβίωση με άλλες γάτες, μπορούν να προκαλέσουν κολίτιδα.
 • Όγκοι και πολύποδες στο έντερο.
 • Λοιμώξεις.
 • Κατάποση ξένων σωμάτων.

Σημάδια κολίτιδας

Όπως αναφέραμε, τα πιο συνηθισμένα σημάδια κολίτιδας είναι το αίμα και η βλέννα στα κόπρανα. Ορισμένες φορές εκδηλώνεται και διάρροια ενώ ίσως παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ζορίζεται για να κάνει την ανάγκη της ή ότι ξοδεύει περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνεται την ανάγκη, ακόμη και αν δεν χρειάζεται πραγματικά να πάει. Σε περίπτωση που δείτε τη γάτα σας να τεντώνεται, είναι σημαντικό να ζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κολίτιδα χρήζει θεραπείας, αλλά και στο γεγονός ότι το σφίξιμο μπορεί να είναι σημάδι κυστίτιδας ή φραγμένης ουροδόχου κύστης, πράγμα που αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

Τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος ή την αφόδευση είναι δύσκολο να εντοπιστούν αν η γάτα βγαίνει έξω για να κάνει την ανάγκη της. Σε περίπτωση που η κολίτιδα επιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα (χρόνια κολίτιδα), ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έχει χάσει βάρος, είναι ληθαργική ή δεν τρώει πια το φαγητό της. Όπως ισχύει για οτιδήποτε αφορά τα κατοικίδιά μας, καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί. Αν γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό, θα αντιληφθείτε γρήγορα αν κάτι δεν πάει καλά.

Θεραπεία της κολίτιδας

Όπως είναι φυσικό, η θεραπεία της κολίτιδας εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές και διάφορες. Σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, ιδίως όταν το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια λιχουδιά που τσίμπησε στα κλεφτά, αλλά αν επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες ή αν η γάτα σας φαίνεται να πονάει, τότε απαιτείται επίσκεψη σε κτηνίατρο. Θα βοηθήσει πολύ αν πάρετε μαζί σας ένα δείγμα περιττωμάτων, καθώς ο κτηνίατρός σας ενδεχομένως να θελήσει να τα εξετάσει για σημάδια σκουληκιών ή λοιμώξεων.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγή τροφής. Επειδή πολλές περιπτώσεις κολίτιδας σχετίζονται με την τροφή, ο κτηνίατρός σας ενδεχομένως να δώσει στη γάτα σας μια εξαιρετικά εύπεπτη τροφή με στόχο την ταχεία αποκατάσταση της υγείας του εντέρου. Αυτές οι τροφές αποτελούν συχνά καλές πηγές πρεβιοτικών για τη θρέψη των βακτηρίων που διατηρούν το έντερο υγιές. Η γάτα σας ίσως χρειαστεί αυτή την τροφή μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ωστόσο μπορείτε να τη συνεχίσετε αν εσείς και ο κτηνίατρός σας θεωρείτε ότι πρόκειται για μια καλή επιλογή μακροπρόθεσμα.

   

 • Ορισμένες περιπτώσεις κολίτιδας απαιτούν τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τα στεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για λίγες ημέρες, ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν πρόκειται για χρόνια πάθηση.

 • Αν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι η γάτα σας μπορεί να έχει αλλεργία ή δυσανεξία, μπορεί να σας συστήσει μια δοκιμαστική δίαιτα. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν τη χορήγηση μιας τροφής με υδρολυμένες πρωτεΐνες οι οποίες δεν θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στη γάτα σας. Σε ορισμέμες περιπτώσεις ενδέχεται να σας προτείνει μια πηγή πρωτεΐνης την οποία η γάτα σας δεν έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, όπως το κρέας πάπιας. Ενδέχεται η γάτα σας να χρειαστεί να συνεχίσει να λαμβάνει αυτή τη νέα τροφή εφ' όρου ζωής.

   

 • Αν ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να της χορηγήσει αντιβιοτικά αν υποψιάζεται ότι πρόκειται για εντεροπάθεια που ανταποκρίνεται σε αυτά.

 • Αν η γάτα σας έχει σκουλήκια, ο κτηνίατρός σας θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία και θα σας ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα συνεχούς πρόληψης.

 • Το άγχος είναι αρκετά συνηθισμένο στις γάτες, ειδικά αν συμβιώνουν μαζί με άλλες γάτες ή αν υπάρχουν πολλές γάτες στη γειτονιά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του άγχους, ωστόσο συχνά η αλλαγή στο περιβάλλον του σπιτιού και η χρήση συσκευών όπως οι διαχύτες φερομόνης μπορούν επίσης να κάνουν τεράστια διαφορά.

 • Τυχόν όγκοι, πολύποδες και ξένα σώματα στο έντερο μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Η κολίτιδα στις γάτες συνήθως δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, πρέπει όμως να διερευνάται σε περίπτωση που οφείλεται σε ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Οι κτηνίατροι προτιμούν να τους επισκέπτεστε εγκαίρως, προτού κινδυνεύσει η γάτα σας να αρρωστήσει βαριά, γι' αυτό μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια σε περίπτωση ανησυχίας!

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA