Πόση υγρή τροφή πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές τροφών για τις γάτες μας, γεγονός που μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο. Η επιλογή δεν αφορά μόνο τον τύπο, δηλαδή αν θα πάρετε υγρή ή ξηρά τροφή, αλλά και τις διάφορες υφές, από ραγού και κομματάκια σε σάλτσα μέχρι κονσέρβες τύπου πατέ. Οπότε, πόση υγρή τροφή πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας; Η σύντομη απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς (και τη γάτα σας!).

Πλήρης και ισορροπημένη

Είναι πολύ σημαντικό η τροφή που λαμβάνει η γάτα σας να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το στάδιο ζωής της γάτας σας και σε σωστές αναλογίες. Αν θέλετε, μπορείτε να ταΐζετε τη γάτα σας μόνο με ξηρές τροφές, αρκεί να είναι πλήρεις και ισορροπημένες και να της παρέχετε πάντα άφθονο φρέσκο νερό. Ωστόσο, η χορήγηση υγρής τροφής και, ακόμη καλύτερα, ο συνδυασμός υγρής και ξηράς τροφής έχει ορισμένα οφέλη.

Εθισμός στις υφές

Οι γάτες είναι πολύ ιδιαίτερα πλάσματα από πολλές απόψεις. Αυτό είναι που τις κάνει τόσο αξιαγάπητες! Το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό. Από νωρίς στη ζωή τους, οι γάτες εθίζονται εύκολα σε συγκεκριμένες υφές τροφών. Αυτό σημαίνει ότι αν την ταΐζετε μόνο υγρή ή ξηρά τροφή από νεαρή ηλικία, ενδέχεται η γάτα σας να μη δεχθεί ποτέ να φάει τίποτε άλλο. Αυτό δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα, ωστόσο ορισμένες φορές οι περιστάσεις αλλάζουν και μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή η γάτα σας να φάει κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας είναι εθισμένη στις ξηρές τροφές, αλλά στη συνέχεια παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, όπως πέτρα στην ουροδόχο κύστη, η χορήγηση υγρής τροφής θα κάνει τεράστια διαφορά, καθώς πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο για να αυξηθεί η πρόσληψη νερού από τη γάτα σας. Ωστόσο, η υγρή τροφή είναι πιο ακριβή από την ξηρά. Έτσι, αν η γάτα σας είναι εθισμένη στην υγρή τροφή και χρειαστεί κάποια στιγμή, για οικονομικούς λόγους, να αλλάξετε τη διατροφή της σε ξηρή, ίσως να να αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία.

Με αυτό κατά νου, όποτε υιοθετείτε μια γάτα, προσπαθήστε να την ταΐζετε ένα μείγμα υγρών και ξηρών τροφών, ώστε να της είναι ευκολότερο να προσαρμόζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Τα οφέλη της υγρής τροφής

  • Πρόσληψη νερού. Όπως αναφέραμε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της υγρής τροφής είναι η πρόσληψη νερού. Οι γάτες κατάγονται από τα άγρια αιλουροειδή της Αφρικής που ζουν στην έρημο, οπότε είναι πολύ καλές στην εξοικονόμηση νερού και δεν πίνουν πολύ. Ωστόσο, η πρόσληψη νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά με ορισμένες ασθένειες, όπως τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης που προαναφέραμε. Όταν τα ούρα είναι πολύ συμπυκνωμένα, είναι πολύ πιο πιθανό να σχηματίσουν κρυστάλλους και πέτρες ενώ ερεθίζουν ακόμη περισσότερο το ταλαιπωρημένο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενδεχομένως κυστίτιδα.

  • Γευστικότητα. Η υγρή τροφή αποτελεί πραγματική απόλαυση για πολλές γάτες, οπότε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τον υπέροχο δεσμό σας, χωρίς να τις δίνετε πολλές λιχουδιές.

  • Φάρμακα. Η χορήγηση φαρμάκων στις γάτες είναι ως γνωστόν δύσκολη. Μπορείτε εύκολα να κρύψετε τα φάρμακα μέσα στην υγρή τροφή, ειδικά σε περίπτωση που η γάτα σας πρέπει να τα παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Ποικιλία. Οι υγρές τροφές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία υφών και γεύσεων, έτσι μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε το φαγητό της γάτας σας ενδιαφέρον.

Οπότε, πόση υγρή τροφή πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας;

Όπως είπαμε, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Εφόσον της χορηγείτε πλήρη και ισορροπημένη υγρή και ξηρή τροφή, μπορείτε να τροποποιείτε τις αναλογίες όσο θέλετε. Οι γάτες προτιμούν τα μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, ίσως διαπιστώσετε ότι είναι προτιμότερο να την ταΐζετε υγρή τροφή δύο φορές την ημέρα, εν είδει λιχουδιάς, και να χρησιμοποιείτε μια ταΐστρα φαγητού με χρονοδιακόπτη για την παροχή ξηράς τροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε αν θέλετε να την ταΐζετε με υγρή τροφή, αποκλειστικά, εν μέρει, ή και καθόλου. Απλά να θυμάστε ότι αν την ταΐζετε λίγο από τα δύο, αυτό θα σας βοηθήσει στο μέλλον αν χρειαστεί να στραφείτε αποκλειστικά στον ένα ή τον άλλο τύπο τροφής.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA