Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας;

Δημοσιεύθηκε από Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Γάτα ξαπλωμένη στο πάτωμα σε εσωτερικό χώρο. Και οι δύο πατούσες, καθώς και τα μάτια και τα αυτιά είναι στραμμένα προς τα πάνω, κοιτάζοντας κάτι που δεν είναι ορατό στη φωτογραφία.

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Πρόκειται για μια εξαιρετική ερώτηση, η οποία μπορεί πραγματικά να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ευεξία της γάτας σας.

Όταν μιλάμε για κατοικίδια ζώα, οι παραδοσιακές απόψεις και πρακτικές είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να εφαρμόζουν ορισμένες πρακτικές επειδή έτσι έχουν μάθει και έτσι γινόταν πάντα. Από τότε που έπαψαν να χρησιμοποιούνται οι γάτες για την καταπολέμηση παρασίτων και μπήκαν στα σπίτια και τις καρδιές μας, έχουμε την τάση να τις ταΐζουμε όπως τους σκύλους, με ένα ή δύο γεύματα την ημέρα. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ενδείκνυται για τη γάτα σας ή το πεπτικό της σύστημα.

Οι γάτες συντροφιάς είναι μεν εξημερωμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά σημεία με τους άγριους προγόνους τους και τα ξαδέρφια τους που ζουν στην άγρια φύση. Πρόκειται για υποχρεωτικά σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουν κρέας ή προϊόντα από κρέας. Είναι από τη φύση τους κυνηγοί και, όπως γνωρίζουν όλοι οι κηδεμόνες των οποίων η γάτα έχει γυρίσει σπίτι με ένα νόστιμο 'δώρο', το γεγονός ότι τις ταΐζουν δεν σημαίνει πως το ένστικτο αυτό εξαλείφεται. Όταν οι γάτες είναι μόνες τους, αφιερώνουν πολλές ώρες ημερησίως στην αναζήτηση θηραμάτων και τρώνε 10 έως 20 μικρά γεύματα την ημέρα. Ο πεπτικός τους σωλήνας είναι σχετικά μικρός, έτσι προτιμούν να τρέφονται με μικρά και συχνά γεύματα.

Προφανώς, ένα σπιτικό με κατοικίδια διαφέρει κατά πολύ από την άγρια φύση. Οι περισσότερες γάτες δεν ξοδεύουν τόση ενέργεια όση θα ξόδευαν μόνες στην άγρια φύση, ενώ λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητάς μας είναι σχεδόν αδύνατο να τους προσφέρουμε 20 γεύματα την ημέρα! Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε για να μιμηθούμε τη φυσική ισορροπία, πέρα από τη χορήγηση ενός ή δύο γευμάτων την ημέρα.

Χορήγηση πολλαπλών γευμάτων την ημέρα

Ιδανικά, οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν πολλά μικρά γεύματα την ημέρα. Το ιδανικό είναι πέντε έως οκτώ γεύματα, ανάλογα με τη γάτα και την τροφή που καταναλώνει. Έτσι, διατηρούνται αδύνατες (αν δεν υπερβούν την ημερήσια μερίδα τους), ενώ αισθάνονται πιο χορτάτες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να σας ενοχλήσουν για φαΐ ή να κλέψουν τροφή από τον πάγκο.

Ίσως νομίζετε ότι η χορήγηση πολλαπλών γευμάτων είναι αδύνατη εξαιτίας της φορτωμένης καθημερινότητάς μας, όμως οι ταΐστρες με χρονοδιακόπτη αποτελούν την ιδανική λύση για το σκοπό αυτό. Κυκλοφορούν πολλές και διάφορες τέτοιες συσκευές οι οποίες χορηγούν τέσσερα έως έξι γεύματα την ημέρα.

Σίτιση και δεσμός με τη γάτα σας

Η χορήγηση τροφής αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του δεσμού μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Χαιρόμαστε να φροντίζουμε τα κατοικίδιά μας και να τα βλέπουμε να απολαμβάνουν τις λιχουδιές και τα σνακ που τους προσφέρουμε. Ίσως φοβάστε μήπως οι τροφοδότες με χρονοδιακόπτη σας απομακρύνουν από τη γάτα σας, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε επί τούτου.

Πρώτον, μπορείτε να εξακολουθήσετε να της χορηγείτε γεύματα όποτε θέλετε και να χρησιμοποιείτε τον χρονοδιακόπτη μόνο όταν λείπετε. Μπορεί να επιλέξετε να χορηγείτε εσείς οι ίδιοι τα καλύτερα γεύματα της ημέρας, όπως το πρωινό και το γεύμα πριν από τον ύπνο. Αν η γάτα σας καταναλώνει τόσο υγρή όσο και ξηρά τροφή, με την πρώτη να θεωρείται από εκείνη ως πραγματική λιχουδιά, τότε μπορείτε να απολαύσετε όλη τη δόξα επιλέγοντας να της δίνετε εσείς τα αγαπημένα της γεύματα και αφήνοντας στην ταϊστρα τον 'άχαρο' ρόλο της χορήγησης της ξηράς τροφής.

Δεύτερον, μερικές φορές οι ταΐστρες με χρονοδιακόπτη συμβάλλουν σημαντικά στο να μην φαίνεστε οι κακοί. Αν η γάτα σας ακολουθεί πρόγραμμα αδυνατίσματος, για παράδειγμα, τότε θα κοιτάζει τον τροφοδότη με το χρονόμετρο και όχι εσάς όταν επιθυμεί φαγητό, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε λιγότερες ενοχές! Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν συγκεκριμένο ημερήσιο ρυθμό, μπορείτε να ρυθμίσετε το χρονοδιακόπτη να ταΐζει τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν της αρέσει αυτό, ώστε να μην διαταράσσει τον ύπνο σας.

Με λίγα λόγια...

Η χορήγηση πέντε έως οκτώ γευμάτων την ημέρα είναι το ιδανικό για τις γάτες. Η χορήγηση των γευμάτων μπορεί να γίνεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να την ενθαρρύνετε να ασκείται, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταΐστρες σε μορφή παζλ για ορισμένα γεύματα ή, αν προτιμάτε, απλά έναν χρονοδιακόπτη. Όλα εξαρτώνται από το πρόγραμμά σας και από τις προτιμήσεις της γάτας σας. Απλά φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας λαμβάνει την κατάλληλη τροφή και σε σωστή ποσότητα ημερησίως. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθορίσετε τον αριθμό γευμάτων που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της γάτας σας.

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA