Πότε και γιατί να στειρώσετε το σκύλο ή το κουτάβι σας

Published by Emma Milne
min read λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχονται οι κτηνίατροι αφορούν το θέμα της στείρωσης. Υπάρχει επίσης αρκετή σύγχυση σχετικά με τους όρους, οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί: ο ευνουχισμός αφορά αποκλειστικά τους αρσενικούς σκύλους, ενώ η στείρωση είναι μια λέξη που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι ρωτούν να μάθουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να στειρώσουν το σκύλο τους και ποια είναι τα οφέλη αυτής της επέμβασης.

Οφέλη από τη στείρωση του σκύλου ή του κουταβιού σας

Οποιαδήποτε επέμβαση ενέχει έναν μικρό κίνδυνο, οπότε είναι επόμενο οι κηδεμόνες να φοβούνται να υποβάλουν το κατοικίδιό τους σε χειρουργική επέμβαση αν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Η στείρωση για τα αρσενικά ζώα σημαίνει την αφαίρεση και των δύο όρχεων, ενώ για τα θηλυκά συνήθως την αφαίρεση των ωοθηκών, και ενίοτε και της μήτρας, ανάλογα με τα κριτήρια του κτηνιάτρου σας. Η επέμβαση πραγματοποιείται με μια τομή στην κοιλιά ή με λαπαροσκόπηση, επίσης γνωστή ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από αυτή την επέμβαση, το κατοικίδιο παύει να είναι ικανό να αναπαραχθεί, ενώ παράλληλα εξαλείφονται και οι ορμόνες του. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα παρουσιάζουν οφέλη τόσο για τον σκύλο όσο και για εσάς, τον ιδιοκτήτη.

Τα οφέλη της στείρωσης διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων, γι' αυτό ας ασχοληθούμε πρώτα με τα θηλυκά

Το μεγαλύτερο όφελος της στείρωσης στους θηλυκούς σκύλους είναι η πρόληψη της εμφάνισης όγκων στον μαστό. Όσο νωρίτερα γίνει η στείρωσή τους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος. Οι όγκοι του μαστού στους μη στειρωμένους θηλυκούς σκύλους τείνουν να είναι πολύ επιθετικοί και εξαπλώνονται γρήγορα σε ολόκληρο το σώμα, επομένως η πρόληψη είναι σίγουρα προτιμότερη από τη θεραπεία. Η στείρωση προστατεύει επίσης από την πυομήτρα, μια λοίμωξη της μήτρας. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή πάθηση, η οποία σχεδόν πάντα απαιτεί στείρωση. Σε αυτό το στάδιο όμως, η επέμβαση είναι πιο επικίνδυνη αφού το ζώο είναι άρρωστο και η μήτρα συχνά πολύ πρησμένη και εμφανίζει φλεγμονή.

Και όσον αφορά τα αρσενικά; Η τεστοστερόνη είναι μια ισχυρή ορμόνη η οποία είναι υπεύθυνη για πολλές από τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν τα αρσενικά. Η ανταγωνιστική συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών σκύλων, η οποία γίνεται έκδηλη κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, οφείλεται σε αυτή. Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση θηλυκού. Κατά συνέπεια, είναι πιο δύσκολο να τους ελέγξετε, ενώ ενδέχεται να βγαίνουν έξω μόνοι τους, να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της βόλτας και να σας αγνοούν επειδή τους απασχολούν πιο επείγοντα θέματα.

Επιπλέον, η πιθανότητα να ουρούν σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται είναι μεγαλύτερη. Έτσι, η στείρωση παρουσιάζει κάποια οφέλη για εσάς ως ιδιοκτήτες, καθότι οι στειρωμένοι σκύλοι τείνουν να είναι πολύ πιο υπάκουοι, λιγότερο επιθετικοί και πιο κοινωνικοί.

Όμως η στείρωση έχει οφέλη και για τον ίδιο το σκύλο. Ο ευνουχισμός προλαμβάνει τον καρκίνο των όρχεων, τους όγκους γύρω από τον πρωκτό και τις κήλες γύρω από το οπίσθιο άκρο. Οι μη στειρωμένοι σκύλοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν διόγκωση του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις κενώσεις και αρκετή δυσφορία. Η στείρωση εμποδίζει αυτό να συμβεί.

Φυσικά, η τελική απόφαση για το αν θα στειρώσετε το σκύλο σας είναι δική σας. Σε περίπτωση που το σκέφτεστε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Σας παραθέτουμε έναν σύνδεσμο σε άρθρα τα οποία θα σας διευκολύνουν στη λήψη αυτής της απόφασης.

Πότε να στειρώσετε το σκύλο σας.

Οι απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό ποικίλλουν, οπότε ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποιες είναι οι πολιτικές του και συζητήστε το φύλο, τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας. Σε γενικές γραμμές οι αρσενικοί σκύλοι μπορούν να στειρωθούν από περίπου 5 μηνών, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ ντροπαλός, ορισμένοι συμπεριφοριστές συνιστούν να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει λίγο και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αποφύγετε προβλήματα που σχετίζονται με το φόβο. Επίσης, οι μεγαλύτερες φυλές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένα ορθοπεδικά προβλήματα εάν στειρωθούν νωρίς, γι' αυτό και ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 9-12 μηνών.

Οι θηλυκοί σκύλοι είναι προτιμότερο να στειρώνονται πριν από τον πρώτο οίστρο, δηλαδή σε ηλικία 5-6 μηνών συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος εμφάνισης όγκου στους μαστούς. Αποφεύγονται επίσης οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που μπορούν πολύ εύκολα να προκύψουν αν περάσει απαρατήρητος ο οίστρος. 

Και τέλος…

Ως κτηνίατρος, οι συστάσεις που δίνω είναι πάντα οι ίδιες με τις επιλογές που θα έκανα και για τα δικά μου κατοικίδια. Στείρωσα και τους δύο πανέμορφους σκύλους μου στους 6 μήνες και θα συνεχίσω να το κάνω με κάθε νέο σκύλο. Πιστεύω ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν κατά πολύ τους κινδύνους. Έχω περάσει δεκαπέντε υπέροχα χρόνια με τους σκύλους μου και οι μελέτες δείχνουν ότι οι στειρωμένοι σκύλοι ζουν συνήθως περισσότερα χρόνια. Οι σκύλοι είναι πραγματικά μέλη της οικογένειας, οπότε αν θέλετε να τους έχετε κοντά σας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να τους στειρώσετε.

Έχουμε επίσης άλλα άρθρα σχετικά με τα οφέλη της στείρωσης για τις γάτες, πώς να συμπαρασταθείτε στο κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ποιες αλλαγές μπορεί να δείτε μετά, αν ενδιαφέρεστε.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Η Δρ Emma Milne απέκτησε το δίπλωμα της στην κτηνιατρική το 1996. Εργάστηκε σε ιατρείο μικρών ζώων για 12 χρόνια και ως σύμβουλος κλινικής διατροφής για επτά χρόνια. Είναι διάσημη για την προσφορά της στον τομέα της ευημερίας των ζώων, ενώ έχει γράψει δέκα βιβλία πάνω σε θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

 

Σχετικά άρθρα

 • Προσαρμογή του κήπου στις ανάγκες του σκύλου σας: Συμβουλές για έναν ασφαλή κήπο

  Προσαρμόστε τον κήπο σας ακολουθώντας τις συμβουλές μας για την ασφάλεια του σκύλου σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα είναι χαρούμενος και ασφαλής εκτός σπιτιού. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια στον κήπο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Hill's Pet.
 • Συνάντηση με τον κτηνίατρο

  Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο.
 • Εποχιακά

  Στη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών του πρώτου, διαμορφωτικού χρόνου του κουταβιού σας, αυτό θα συναντήσει μια τεράστια ποικιλία εμπειριών, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι χαρωπές και ευχάριστες, όχι όμως όλες.
 • Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη στείρωση

  Πληροφορίες για τη στείρωση των κουταβιών από τη Hill's Pet

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της καλής μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »