Ανησυχείτε ότι η στείρωση θα προκαλέσει αλλαγές στο κατοικίδιό σας;

Δημοσιεύθηκε από Emma Milne
λεπτά - Χρόνος διαβάσματος

Πολλά πράγματα μπορεί να ανησυχήσουν τους κηδεμόνες κατοικιδίων όταν πρόκειται να στειρώσουν τη γάτα ή τον σκύλο τους. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η στείρωση προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά των γατών και των σκύλων, πως παίρνουν βάρος ή ότι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο τρίχωμά τους, ακόμη και ακράτεια. Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτές τις ανησυχίες για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά ισχύουν ή όχι.

Συμπεριφορά

Κάποτε δέχθηκα μια πελάτισσα την οποία έσυρε στο χώρο του ιατρείου μου το τεράστιο, μη ευνουχισμένο μπόξερ της. Ο σκύλος ήρθε και με μύρισε στην κάτω περιοχή μου και ούρησε όλο τον χώρο. Ήταν γενικά εκτός ελέγχου. Την ρώτησα αν είχε εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο του ευνουχισμού, εισπράττοντας την εξής απάντηση: «Αχ, μα δεν θα θέλαμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα του!» Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές που μπορούμε να περιμένουμε στη συμπεριφορά τους;

 • Μετά τη στείρωση μειώνεται η επιθετικότητα, τόσο των γατών όσο και των σκύλων, αρσενικού ή θηλυκού γένους.

 • Η ανάγκη αναζήτησης συντρόφου, ιδιαίτερα στα αρσενικά ζώα, συνήθως περιορίζεται σημαντικά, μετατρέποντάς τα σε σπιτόγατους... ακόμη και τους σκύλους! Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού και, ιδίως στην περίπτωση των γατών, εξάπλωσης ασθενειών.

 • Οι γάτες και οι σκύλοι αρσενικού γένους που δεν έχουν ευνουχιστεί, ουρούν όπου βρουν ώστε να σημαδέψουν την περιοχή τους. Αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε σοβαρό πρόβλημα αν πρόκειται για σπίτι, το δικό σας ή των άλλων. 

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά είναι μάλλον ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες!

Αύξηση βάρους και παχυσαρκία

Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μετά τη στείρωση οδηγεί σε ελαφρά επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες, οπότε τα κατοικίδια μπορούν όντως να πάρουν βάρος αν δεν φανούμε προσεκτικοί. ΟΜΩΣ, τα καλά νέα είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο.

 • Τακτικό ζύγισμα Η στείρωση γίνεται συνήθως σε ηλικία 4-6 μηνών. Καθώς τα κατοικίδιά σας αναπτύσσονται, πρέπει οπωσδήποτε να τα ζυγίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να παρακολουθείτε το ρυθμό ανάπτυξής τους και ο κτηνίατρός σας να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο ώστε να διασφαλίζει πως το βάρος τους είναι υγιές. Για να είστε ένα βήμα μπροστά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το βάρος τους είναι το ιδανικό πριν από τη στείρωση.

 • Να θυμάστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα παχύνει μετά τη στείρωση, αν βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Ζητήστε λοιπόν από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να ελέγχετε το βάρος του βάσει της βαθμολογίας κατάστασης σώματος (BCS). Αυτό θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν η αύξηση βάρους είναι υγιής.

 • Να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη διατροφή τους. Η μείωση της μερίδας ενδέχεται να επιφέρει κινδύνους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επίσης, το κατοικίδιό σας θα αρχίσει να πεινάει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να παρακαλάει ή και να κλέβει τροφή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια πιο συμπαγή τροφή, με χαμηλότερη συγκέντρωση σε ενεργειακά συστατικά, ειδική για γάτες και σκύλους που έχουν υποστεί στείρωση. Μην κάνετε καμία αλλαγή χωρίς πρώτα να έχετε απευθυνθεί σε κτηνίατρο, διότι αν το κατοικίδιό σας βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να αλλάξετε τη διατροφή του.

 • Άλλο τέχνασμα που μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιό σας να αισθάνεται πιο χορτάτο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι να το ταίζετε μικρότερες μερίδες, με μεγαλύτερη συχνότητα. Ιδανικά, 3-4 γεύματα για τους σκύλους και έως 6-8 γεύματα για τις γάτες. Οι ταΐστρες φαγητού με χρονοδιακόπτη αποτελούν εξαιρετική λύση για το σκοπό αυτό, όταν λείπετε από το σπίτι. Επίσης, η υγρή τροφή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από την ξηρή τροφή, με αποτέλεσμα το ζωάκι σας να αισθάνεται πιο χορτάτο. Δώστε του υγρή τροφή ή δοκιμάστε να δείτε αν το κατοικίδιό σας τρώει τις κροκέτες του αν προσθέσετε νερό. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να νιώθουν ότι χόρτασαν.

Αλλαγές στο τρίχωμα και τη γούνα

Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί ιδιοκτήτες ανησυχούν ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα, αλλαγές στο τρίχωμα παρατηρούνται πολύ σπάνια μετά τη στείρωση. Μάλιστα, ορισμένες φυλές σπανιέλ έχουν τη τάση να γίνονται λίγο πιο χνουδωτές. Ορισμένες ανοιχτόχρωμες γάτες, όπως οι Σιαμαίες, ενδέχεται να αναπτύξουν σκούρο τρίχωμα στο σημείο που κουρεύεται πριν την επέμβαση. Πρόκειται για σπάνιες αλλαγές, οι οποίες είναι μόνο αισθητικές και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στη γάτα ή τον σκύλο. 

Ακράτεια

Οι θηλυκές ορμόνες συμβάλλουν στην τόνωση και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης των σκύλων. Δεδομένου ότι η στείρωση οδηγεί σε εξάλειψη των ορμονών, παρατηρείται ενίοτε ακράτεια ούρων αργότερα στη ζωή του κατοικιδίου. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται με διαρροή ούρων όταν οι σκύλοι κοιμούνται ή όταν αλλάζουν θέση. Αφορά μονάχα το 5% των θηλυκών σκύλων, ενώ οι επιπτώσεις είναι συνήθως χειρότερες σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, περισσότερο πάχος ή προχωρημένη ηλικία. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και θεωρώ πως η στείρωση αξίζει πραγματικά τον κόπο αφού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ως ιδιοκτήτρια κατοικιδίου, αλλά και ως κτηνίατρος, θεωρώ ότι τα οφέλη της στείρωσης για την υγεία είναι πολύ σημαντικότερα από τέτοιες μικρές ανησυχίες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα παραπάνω οφέλη στην υγεία των κατοικίδιων ζώων διαβάζοντας τα άρθρα μας σχετικά με τη στείρωση σκύλων και γατών.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Η Δρ Emma Milne απέκτησε το δίπλωμα της στην κτηνιατρική το 1996. Εργάστηκε σε ιατρείο μικρών ζώων για 12 χρόνια και ως σύμβουλος κλινικής διατροφής για επτά χρόνια. Είναι διάσημη για την προσφορά της στον τομέα της ευημερίας των ζώων, ενώ έχει γράψει δέκα βιβλία πάνω σε θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>