Γαστρεντερικές & Πεπτικές Διαταραχές σε Σκύλους: Τύποι & Αιτίες

Published by
min read

Ποιες είναι οι γαστρεντερικές (ΓΕ) και πεπτικές διαταραχές;

Οι γαστρεντερικές (ΓΕ) διαταραχές και παθήσεις επηρεάζουν το στομάχι και τα έντερα ενός σκύλου, προκαλώντας πόνο και άλλα προβλήματα. Οποιαδήποτε διαταραχή υποβαθμίζει την πέψη ή την απορρόφηση της τροφής, ή αλλοιώνει τη διέλευσή της από την πεπτική οδό, μπορεί να ονομαστεί πεπτική διαταραχή. Η υγιής πέψη είναι καίριας σημασίας για το σκύλο σας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή του για τον σχηματισμό και την επιδιόρθωση ιστών και την απόκτηση ενέργειας. Οι ΓΕ διαταραχές μπορούν να επιφέρουν αφυδάτωση, διαταραχή της ισορροπίας οξέων-βάσεων και των ηλεκτρολυτών, αλλά και υποσιτισμό, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας.Rate that food moves through the body

Τύποι και αιτίες γαστρεντερικών και πεπτικών διαταραχών σε σκύλους

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γαστρεντερικών διαταραχών, και επομένως ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος του σκύλου σας. Οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν, από την κατανάλωση μιας τροφής που δεν είναι τροφή για σκύλους, έως τροφικές αλλεργίες / δυσανεξίες, μολύνσεις ή έλλειψη πεπτικών ενζύμων. Ορισμένες φυλές όπως οι μεγάλοι Δανοί, οι Γερμανικοί ποιμενικοί, τα Γκόλντεν ριτρίβερ και τα Κόλεϊ, είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα. Στις σχετικές παθήσεις που γίνεται συχνά διάγνωση ανήκουν και οι εξής:

Οξεία γαστρεντερίτιδα: Φλεγμονή ή μόλυνση της γαστρεντερικής οδού, ειδικά του στομαχιού και των εντέρων. Η οξεία γαστρεντερίτιδα στους σκύλους είναι συνήθως μικρής διάρκειας και προκαλείται από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών, ανθρώπινων τροφών με υψηλά λιπαρά, κατάποση ξένων αντικειμένων, κατανάλωση τοξικών φυτών, εσωτερικά παράσιτα, στρες, τροφικές αλλεργίες ή ουσίες που δεν προορίζονται για τροφή για σκύλους.

,

Κολίτιδα: Εξ ορισμού, η Κολίτιδα είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το παχύ έντερο. Πιο συχνά προκαλείται από νηματώδη (ένα παράσιτο), όγκους ή πολύποδες, μια αλλαγή τροφής, αλλεργίες (περιλαμβανομένων των τροφικών), κατάποση ξένων αντικειμένων και ορισμένες άλλες ασθένειες. Η κολίτιδα είναι πιο συνηθισμένη σε σκύλους κάτω των 5 ετών και προκαλεί ερεθισμό του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα συχνές, οδυνηρές κενώσεις του εντέρου. Η διάρροια μπορεί να περιέχει βλέννα και αίμα.

Δυσκοιλιότητα: Αυτή έχει διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένης της έλλειψης άσκησης, της αφυδάτωσης και της κατανάλωσης υλικών που δεν μπορούν να αφομοιωθούν όπως οστών ή άλλων ξένων αντικειμένων, ή τροφών πολύ χαμηλών σε φυτικές ίνες.

Διάρροια: Προκαλείται από λοιμώξεις, εσωτερικά παράσιτα, στρες, αλλαγή τροφής του σκύλου, κατανάλωση υπολειμμάτων ανθρώπινου φαγητού ή πλούσιων σε λιπαρά σνακ, κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών από τα σκουπίδια και δυσλειτουργία οργάνων του σώματος.

Παγκρεατίτιδα: Μια φλεγμονή ή λοίμωξη του παγκρέατος (ενός επιμήκους, σφηνοειδούς αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι). Τα αρχικά αίτια είναι συχνά άγνωστα. Δυνητικές αιτίες είναι η χορήγηση στο σκύλο τροφής με υψηλά λιπαρά ή ανθρώπινων φαγητών, λοιμώξεις, ασθένεια ή τραυματισμός.

Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια: Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη και μεγάλες ποσότητες μαλακών κοπράνων.

Δυσαπορρόφηση στο λεπτό έντερο: Η δυσαπορρόφηση στο λεπτό έντερο σημαίνει ανεπαρκή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών με αποτέλεσμα επίμονη διάρροια, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.

Έχει ο σκύλος μου κάποια πεπτική διαταραχή;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα πεπτικών διαταραχών είναι τα υδαρή κόπρανα ή η διάρροια. Αν ο σκύλος σας έχει πεπτικά προβλήματα, μπορεί επίσης να προσέξετε ορισμένα ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα.

 • Εμετούς
 • Γαστρική παλινδρόμηση
 • Μετεωρισμός
 • Αδυναμία
 • Διάρροια/Δυσκοιλιότητα
Common signs

Η χρόνια ΓΕ νόσος μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που καταβάλλει πολλούς σκύλους και χρειάζεται εξετάσεις και σχολαστική διάγνωση από τον κτηνίατρό σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν ο σκύλος σας έχει διάρροια ή εμετούς, μπορεί να υποστεί οξεία αφυδάτωση. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Αγωγή: Η σπουδαιότητα της διατροφής

Οι πεπτικές διαταραχές είναι αρκετά συνηθισμένες και οι περισσότερες περνάνε σε λίγες μέρες. Όμως ορισμένοι σκύλοι χρειάζονται μακροπρόθεσμη διαχείριση επειδή έχουν τακτικά ή μόνιμα πεπτικά προβλήματα.

Η τροφή του σκύλου σας μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία της ΓΕ οδού του. Θα μπορούσε να υποδειχθεί ένας αριθμός διαφορετικών διατροφικών προσεγγίσεων, ανάλογα με τη συγκεκριμένη διάγνωση και τα σημάδια/συμπτώματα. Ο κύριος στόχος είναι η καταπράυνση των συμπτωμάτων εμετών και/ή διάρροιας του σκύλου σας. Οι κτηνίατροι συνιστούν να παίρνουν οι σκύλοι με αυτή την πάθηση μια τροφή που είναι πολύ εύπεπτη, για βοήθεια στην πρόληψη του ερεθισμού στο ευαίσθητο στομάχι και τα έντερά του. Επίσης, οι τροφές με ευδιάλυτες και μη διαλυτές φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μέτρια επίπεδα λιπαρών μπορούν να υποστηρίξουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου του σκύλου σας. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ενυδάτωση του σκύλου σας στη διάρκεια της φάσης ανάρρωσης, για να βοηθήσετε να διορθωθούν τυχόν ελλείψεις σε υγρά.

Επειδή ορισμένα από αυτά τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να είναι διαρκείας, μπορεί να απαιτηθεί μακροπρόθεσμη διατροφική διαχείριση της διαταραχής. Για ακριβή διάγνωση και επιλογές αγωγής, πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας και να του ζητάτε να σας συστήσει την καλύτερη τροφή για την πεπτική υγεία του σκύλου σας.

Ερωτήσεις Πεπτικής Υγείας για να ρωτήσετε τον Κτηνίατρο:

 1. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω να δίνω στο σκύλο μου για να εξασφαλίσω την υγεία του πεπτικού του συστήματος;m
  • AΡωτήστε πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σκύλου σας οι ανθρώπινες τροφές (όπως σοκολάτες ή γλυκά).
 2. Θα συνιστούσατε μια τροφή για σκύλους Hill’s Prescription Diet ή Science Plan για την πεπτική υγεία του σκύλου μου;
  • Ρωτήστε σχετικά με ειδικά διατροφικά θέματα για το σκύλο σας
  • Πόσο πολύ / πόσο συχνά θα πρέπει να δίνετε τη συνιστώμενη τροφή στο σκύλο σας
  • Συζητήστε ποιες λιχουδιές μπορείτε να δίνετε στο σκύλο σας σε συνδυασμό με τη συνιστώμενη τροφή
 3. Πόσο γρήγορα θα πρέπει να περιμένω να δω ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης του σκύλου μου;
 4. Μπορείτε να μου δώσετε γραπτές οδηγίες ή κάποιο φυλλάδιο σχετικά με την πεπτική υγεία;
 5. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος (e-mail/τηλέφωνο) για να επικοινωνήσω μαζί σας ή με την κλινική αν έχω ερωτήσεις;
  • Ρωτήστε αν θα χρειαστείτε ένα ραντεβού παρακολούθησης.
  • Ρωτήστε αν θα αποσταλεί e-mail ή ειδοποίηση υπενθύμισης.

Σχετικά Άρθρα

 • Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

  Μάθετε ποια είναι τα συνηθισμένα εξογκώματα & γρομπαλάκια που μπορεί να προσέξετε στον σκύλο σας, πρακτικές συμβουλές για να παρακολουθείτε πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και για το πότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία του.
 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Διάρροια Σκύλων, Ασθένεια – Είναι Επείγουσα Κατάσταση | Hill's Pet

  Το να κατανοείτε το πότε είναι άρρωστος ο σκύλος σας και βιώνει σημεία ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδό θεραπείας και σχέδιο δράσης έτσι ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>