Πότε και γιατί να στειρώσετε τη γάτα ή το γατάκι σας

Δημοσιεύθηκε από Emma Milne
λεπτά - Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχονται οι κτηνίατροι αφορούν το θέμα της στείρωσης. Υπάρχει επίσης αρκετή σύγχυση σχετικά με τους όρους, οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί: ο ευνουχισμός αφορά αποκλειστικά τις αρσενικές γάτες, ενώ η στείρωση είναι μια λέξη που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι ρωτούν να μάθουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να στειρώσουν τη γάτα τους και ποια είναι τα οφέλη αυτής της επέμβασης.

Οφέλη από τη στείρωση της γάτας ή του μικρού γατιού σας

Οποιαδήποτε επέμβαση ενέχει έναν μικρό κίνδυνο, είναι επόμενο λοιπόν οι κηδεμόνες να φοβούνται να υποβάλουν το κατοικίδιό τους σε χειρουργική επέμβαση αν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Η στείρωση για τα αρσενικά ζώα σημαίνει την αφαίρεση και των δύο όρχεων, ενώ για τα θηλυκά συνήθως την αφαίρεση των ωοθηκών, και ενίοτε και της μήτρας, ανάλογα με τα κριτήρια του κτηνιάτρου σας. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από αυτή την επέμβαση, το κατοικίδιο παύει να είναι ικανό να αναπαραχθεί, ενώ παράλληλα εξαλείφονται και οι ορμόνες του. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα παρουσιάζουν οφέλη τόσο για τη γάτα σας όσο και για εσάς, τον ιδιοκτήτη.

Οι γάτες είναι εκ φύσεως μοναχικές και προτιμούν να μην περιβάλλονται από άλλες γάτες. Αν όμως δεν στειρωθούν, θα επιδιώξουν, ανεξαρτήτως φύλου, να βρουν ένα ταίρι για ζευγάρωμα. Οι μη στειρωμένες αρσενικές τείνουν να εκδηλώνουν μεγαλύτερη επιθετικότητα προς τους ανθρώπους και τις υπόλοιπες γάτες, ενώ αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να σημαδεύουν την περιοχή τους και να απομακρύνονται ακόμη περισσότερο. Σημαδεύουν την περιοχή τους ψεκάζοντας ούρα στα έπιπλα και στον κήπο, πράγμα που δυσαρεστεί όπως είναι φυσικό τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

Δεδομένου ότι οι αρσενικές έχουν μεγαλύτερη τάση να τσακώνονται, κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένες σοβαρές ασθένειες όπως ο ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών (FIV), ή αλλιώς το AIDS των γατών, ενώ είναι επίσης πιο πιθανό να υποστούν πληγές κατά τη σύγκρουση, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποστήματα με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνά επίσκεψη στον κτηνίατρο. Επίσης, οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι κινδυνεύουν περισσότερο να παρασυρθούν από αυτοκίνητα στο δρόμο καθώς έχουν την τάση να τριγυρνάνε και να απομακρύνονται περισσότερο.

Όμως, η στείρωση είναι επωφελής και για τις θηλυκές γάτες. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι θηλυκές γάτες βρίσκονται σε οίστρο αρκετά συχνά, εκτός αν είναι έγκυες. Ως κτηνίατρος δέχομαι συχνά τηλεφωνήματα από ανήσυχους ιδιοκτήτες που βλέπουν τη γάτα τους να υποφέρει, να σπαρταράει στο πάτωμα και να ουρλιάζει. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει όταν έρθουν σε οίστρο. Πρόκειται για το «κάλεσμα», μια διαδικασία, η οποία μπορεί να φανεί πολύ δραματική και είναι σίγουρα ανυπόφορη για τα αυτιά!

Η στείρωση αποτρέπει οριστικά αυτή τη συμπεριφορά. Μια δημοφιλής παροιμία λέει ότι όλες οι θηλυκές γάτες πρέπει να γεννήσουν τουλάχιστον μία φορά. Αυτό δεν στέκει σε καμία περίπτωση. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός ενέχουν κινδύνους και για τη μητέρα και για τα γατάκια. 

Η στείρωση παρέχει επίσης οφέλη για την υγεία των θηλυκών γατών. Περιορίζονται οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων στους μαστούς, ενώ προστατεύει επίσης από την πυομήτρα, μια σοβαρή λοίμωξη της μήτρας η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πότε να στειρώσετε το γατάκι σας.

Παλαιότερα οι γάτες στειρώνονταν σε ηλικία έξι μηνών, όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι περισσότερες γάτες φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα, που σημαίνει ότι μπορούν να αποκτήσουν γατάκια, από τους τέσσερις περίπου μήνες και μετά οι ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τις γενικότερες συστάσεις, πλέον τα γατάκια πρέπει να στειρώνονται σε ηλικία τεσσάρων μηνών. Φυσικά, αυτές οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από χώρα σε χώρα, οπότε είναι πάντοτε προτιμότερο να συμβουλεύεστε την κτηνιατρική σας κλινική σε τέτοια θέματα και να ακολουθείτε τις υποδείξεις της. Και να θυμάστε, ποτέ δεν είναι αργά για να στειρώσετε μια γάτα, οπότε αν δεν το έχετε κάνει ακόμη, δεν είναι αργά.

Μετά τη στείρωση, ο μεταβολισμός της γάτας σας μπορεί να επιβραδυνθεί, καθιστώντας την πιο επιρρεπή στην πρόσληψη βάρους. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στη διατροφή της ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Έχει μεγάλη σημασία να μην αλλάζετε τη διατροφή της χωρίς την καθοδήγηση του κτηνιάτρου, σε περίπτωση που η γάτα σας βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάπτυξης.

Έχω υιοθετήσει αρκετές γάτες στη ζωή μου, και ποτέ δεν θα δίσταζα να τις στειρώσω. Νομίζω ότι τα οφέλη για εκείνες, αλλά και για εμένα προσωπικά, αντισταθμίζουν κατά πολύ τους κινδύνους. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα κατοικίδια στον κόσμο και ότι οι γάτες είναι εξαιρετικά γόνιμες. Τα ανεπιθύμητα γατάκια ενδέχεται να υποφέρουν περισσότερο αν δεν βρουν σπίτι. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, μπορώ να πω με ασφάλεια ότι, ως κτηνίατρος και ιδιοκτήτρια μιας ανεπιθύμητης γατούλας με στραβά μάτια, της Στέλλας, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να στειρώνετε τις γάτες ή τα γατάκια σας.

Έχουμε επίσης άλλα άρθρα σχετικά με τα οφέλη της στείρωσης για τις σκύλοι, πώς να συμπαρασταθείτε στο κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και τις πιθανές αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρήσετε μετά, αν ενδιαφέρεστε.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Η Δρ Emma Milne απέκτησε το δίπλωμα της στην κτηνιατρική το 1996. Εργάστηκε σε ιατρείο μικρών ζώων για 12 χρόνια και ως σύμβουλος κλινικής διατροφής για επτά χρόνια. Είναι διάσημη για την προσφορά της στον τομέα της ευημερίας των ζώων, ενώ έχει γράψει δέκα βιβλία πάνω σε θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα