Τι να κάνω σχετικά με τον υπέρβαρο σκύλο μου

$authorText
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι παχαίνουν εύκολα. Δυστυχώς, οι υπέρβαροι σκύλοι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και είναι πιο δυστυχισμένοι. Είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι δερματικές παθήσεις και η αρθρίτιδα. Η διατήρηση του σκύλου σας καλή φυσική κατάσταση, αδύνατο και περιποιημένο, καθώς και το παιχνίδι, οι βόλτες και οι στιγμές διασκέδασης μαζί σας, έχουν μεγάλη σημασία για τη συνολική του υγεία.

Μην ντρέπεστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για το βάρος του σκύλου σας. Τα θέματα βάρους στις μέρες μας είναι πια πολύ συνηθισμένα και ο κτηνίατρός σας θα χαρεί να σας βοηθήσει τον σκύλο σας να ξαναβρεί την υγεία του, παρά να αγνοήσει το πρόβλημα.

Υπέρβαροι σκύλοι - τι πρέπει να προσέξετε

Δεδομένου ότι το μέγεθος και το σχήμα μιας φυλής μπορεί να διαφέρει πολύ από άλλες, ίσως σας φανεί δύσκολο να προσδιορίσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Όταν τον χαϊδεύετε, δεν θα πρέπει να δυσκολευτείτε να αισθανθείτε τα πλευρά, τις ωμοπλάτες και τα οστά του ισχίου του. Όταν τεντώνεται, όπως για παράδειγμα όταν πηδάει, τα πλευρά πρέπει να είναι ορατά. Όταν κοιτάζετε τον σκύλο σας από ψηλά, θα πρέπει να διακρίνεται η μέση του μπροστά από τους γοφούς.

Ορισμένες από τις φυλές οι οποίες είναι πιο φαρδιές και μυώδεις κρύβουν το υπερβολικό βάρος σχετικά εύκολα. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια ακριβή αξιολόγηση του βάρους και της φυσικής κατάστασής του, καθώς και να προσδιορίσει αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος και για ποιο λόγο. 

Όταν ένας σκύλος είναι υπέρβαρος, αυτό οφείλεται στην υπερβολική σίτιση και εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την αιτία. Ένας κηδεμόνας ανακαλύπτει πολύ γρήγορα πόσο χαρούμενος μπορεί να τον κάνει μια ξεχωριστή λιχουδιά, ενώ το φαγητό χρησιμοποιείται συχνά ως επιβράβευση κατά την εκπαίδευσή τους.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τις ειδικές τροφές διαχείρισης βάρους

Η μείωση της ποσότητας της τροφής είναι επικίνδυνη για τον σκύλο σας, καθώς μπορεί να μην λάβει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε επαρκή ποσότητα, όπως βιταμίνες ή πρωτεΐνες. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αισθάνεται πιο πεινασμένος, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ζητιανεύει φαγητό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια πιο συμπαγή τροφή χαμηλών θερμίδων για το σκύλο σας, η οποία είναι απόλυτα ισορροπημένη για ασφαλή και αποτελεσματική μείωση του βάρους. Ορισμένες δίαιτες αδυνατίσματος περιέχουν συστατικά τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν τον μεταβολισμό του σκύλου σας, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύει λίπος, αλλά να το καίει.

Μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους του σκύλου σας

Ο κτηνίατρός σας είναι ο αρμόδιος για να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για τον υπέρβαρο σκύλο σας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν:

 • Να θυμάστε ότι οι υποδείξεις σίτισης στις συσκευασίες των τροφών αφορούν το ιδανικό βάρος του σκύλου σας, το οποίο όμως μπορεί να μην αντιστοιχεί στο τρέχον βάρος του σκύλου σας! Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε αν ο σκύλος σας έχει το ιδανικό βάρος ή όχι. 
 • Για να αισθάνεται ο σκύλος σας πιο χορτάτος κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να μοιράσετε την ποσότητα τροφής σε τρία ή τέσσερα γεύματα. Να θυμάστε ότι τα κουτάβια χρειάζονται αρχικά τέσσερα γεύματα την ημέρα, ασχέτως αν έχουν ιδανικό βάρος ή όχι.
 • Ο σκύλος σας σίγουρα λατρεύει να τρώει από το τραπέζι σας, αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους. Οι πολλές λιχουδιές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερβολική επαιτεία.
 • Να είστε προσεκτικοί λοιπόν με αυτές. Οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τη νοστιμιά, διαθέτουν όμως και πρόσθετες θερμίδες. Να θυμάστε ότι οι θερμίδες από τις λιχουδιές πρέπει να προσμετρούνται επίσης στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων του σκύλου σας και δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά. 
 • Οι σκύλοι διαθέτουν έκτη αίσθηση που τους επιτρέπει να μυρίζονται όσους προσφέρουν απλόχερα λιχουδιές! Αν χρειαστεί, ζητήστε από τους γείτονες και την οικογένειά σας να μην του προσφέρουν λιχουδιές.
 • Φροντίστε ο σκύλος σας να βγαίνει βόλτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση του μεταβολισμού του σε υψηλά επίπεδα και της όρεξής του σε χαμηλά.
 • Ο σκύλος σας ίσως χρειαστεί ειδικά σχεδιασμένη τροφή για τον έλεγχο του βάρους. Ακόμη και αν προτιμά την τροφή που έτρωγε πριν, θα πρέπει να επιμείνετε μέχρι να συνηθίσει ο σκύλος σας τη νέα τροφή. Πράγμα που θα συμβεί! Να του έχετε πάντα άφθονο φρέσκο νερό.

Ο κτηνίατρός σας είναι ειδικός στα θέματα διατροφής των κατοικίδιων ζώων και θα πρέπει να τον συμβουλευτείτε πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του σκύλου σας. Κατά την επόμενη επίσκεψή σας, ζητήστε δωρεάν έλεγχο βάρους για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Και αν πράγματι είναι, ο κτηνίατρος θα σας συστήσει την καλύτερη πορεία δράσης για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

 

Σχετικά άρθρα

 • Πώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το σκύλο σας

  Dogs running Πληροφορηθείτε σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες των τροφικών αλλεργιών και της τροφικής δυσανεξίας καθώς και τις επιπτώσεις στο κατοικίδιό σας.
 • Εμετός και διάρροια: πρόκειται για κυνικό επείγον;

  Το πρώτο βήμα, αν το κατοικίδιό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, είναι να σταματήσετε να το ταΐζετε και να του δίνετε λίγες μόνο γουλιές νερό, σε μικρές ποσότητες και συχνά.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »