Στείρωση κατοικιδίου: οι δέκα σημαντικότερες συμβουλές για να πάνε όλα καλά

Δημοσιεύθηκε από Emma Milne
λεπτά - Χρόνος διαβάσματος

Αν σκέφτεστε να στειρώσετε τη γάτα ή το σκύλο σας, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η διαδικασία και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να πάνε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε επίσης άλλα άρθρα σχετικά με τα οφέλη της στείρωσης γατών και σκύλων και τις πιθανές αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρήσετε μετά, αν ενδιαφέρεστε. Προς το παρόν, όμως, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε πριν και μετά την μεγάλη ημέρα.

 • Συμβουλευτείτε αρχικά τον κτηνίατρο σας. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως καταλάβατε περί τίνος πρόκειται και τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας ζητήσουν να ακολουθήσετε ορισμένες υποδείξεις.

 • Τηρήστε τις οδηγίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σας ζητηθεί να διακόψετε τη σίτιση από το προηγούμενο βράδυ και το νερό από το πρωί της επέμβασης. Πρόκειται για σημαντικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έκβαση της αναισθησίας. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το κατοικίδιό σας δεν θα έχει πρόσβαση σε καμία τροφή. Μην νιώθετε ενοχές. Μια νύχτα είναι, θα περάσει. Για το καλό τους είναι.

 • Κρατήστε τη γάτα σας εντός! Ακόμη και αν η γάτα σας βρίσκεται πάντα στο σπίτι το πρωί, να είστε σίγουροι ότι την κρίσιμη ημέρα εκείνη θα τριγυρνάει στη γειτονιά και εσείς θα την ψάχνετε. Το να κρατήσει κανείς τη γάτα του μέσα με το ζόρι είναι σίγουρα μεγάλος μπελάς, ωστόσο δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες επεμβάσεις στείρωσης ακυρώνονται ή καθυστερούν ακριβώς επειδή εκείνη έγινε άφαντη τη λάθος στιγμή!

 • Παιχνίδια, κουβέρτες και σπιτικές ανέσεις. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας αν δέχεται να φέρετε μαζί σας το κρεβάτι ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Η μυρωδιά του σπιτιού τα βοηθά να νιώσουν πιο άνετα όσο βρίσκονται μακριά σας.

 • Ο κώνος της ντροπής! Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε ένα χειρουργικό κολάρο στο κατοικίδιό σας. Πρόκειται για μια δυσάρεστη διαδικασία και για εσάς και για εκείνο. Ωστόσο είναι μονάχα για λίγες ημέρες, και σίγουρα προτιμότερο από μια ανοιχτή πληγή στην κοιλιά με όλες τις επιπλοκές και τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. 

 • Άσκηση. Ίσως σας ζητηθεί να κρατήσετε τη γάτα σας κλεισμένη στο σπίτι για μία ή περισσότερες νύχτες μετά την επέμβαση, ενώ τον σκύλο σας θα πρέπει μάλλον να τον κρατάτε με το λουρί για κάνα δυο εβδομάδες. Η στείρωση των θηλυκών κατοικίδιων ζώων είναι μεν πιο εύκολη υπόθεση, δεν παύει όμως να είναι μια αρκετά σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, ακόμη και αν γίνεται με λαπαροσκόπηση. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να τα βοηθήσετε να αναρρώσουν σωστά. Όσο ομαλότερη είναι η ανάρρωση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουν στο πάρκο.

 • Μην παραλείψετε κανέναν από τους μετεγχειρητικούς ελέγχους. Οι εξετάσεις αυτές είναι σημαντικές για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στην περιοχή της τομής ή ενδείξεων λοίμωξης.

 • Να χορηγείτε τη φαρμακευτική αγωγή ανελλιπώς. Ίσως σας δώσουν αναλγητικά για την ανακούφιση του κατοικίδιού σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο κτηνίατρός σας θα φροντίσει να σας γράψει ένα φάρμακο του οποίου η χορήγηση είναι εύκολη. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτό γιατί οι γάτες και οι σκύλοι που δεν υποφέρουν μετά την εγχείρηση αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα κατοικίδια που δεν αντέχουν να κουνηθούν ή να φάνε.

 • Τα φιλαράκια του θα αλλάξουν συμπεριφορά απέναντί του, γι' αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Όταν υπάρχουν άλλα ζώα στο σπίτι, η συμπεριφορά τους μερικές φορές αλλάζει αρκετά όταν επιστρέφει το στειρωμένο κατοικίδιο. Μυρίζουν περίεργα λόγω των κλινικών συνθηκών και ο κώνος μπορεί να τρομάξει τα υπόλοιπα κατοικίδια. Κάντε υπομονή μια-δυο μέρες και σύντομα θα είναι και πάλι φίλοι. Μην ασκήσετε καμία πίεση. 

 • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη σίτιση. Το κατοικίδιό σας μπορεί να χρειαστεί κάποια ειδική, εύπεπτη τροφή τη νύχτα της επέμβασης. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, θα πρέπει μάλλον να αλλάξει η διατροφή του με ειδικά προϊόντα για στειρωμένες γάτες ή σκύλους. Μην κάνετε ποτέ αλλαγές στη διατροφή του χωρίς να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας πρώτα. Ειδικά όταν το κατοικίδιό σας είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης.

Είναι απολύτως φυσιολογικό ως ιδιοκτήτης να αισθάνεστε ενοχές σχετικά με τη στείρωση του κατοικιδίου σας. Φανταστείτε τι ενοχές ένιωσα εγώ, αφού ήμουν εκείνη που ευνούχισε και τους δύο όμορφους σκύλους μου, τον Pan και τον Badger! Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα αυτά τελειώνουν γρήγορα και τα οφέλη τόσο για εσάς όσο και για τα κατοικίδιά σας είναι πολλά.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Η Δρ Emma Milne απέκτησε το δίπλωμα της στην κτηνιατρική το 1996. Εργάστηκε σε ιατρείο μικρών ζώων για 12 χρόνια και ως σύμβουλος κλινικής διατροφής για επτά χρόνια. Είναι διάσημη για την προσφορά της στον τομέα της ευημερίας των ζώων, ενώ έχει γράψει δέκα βιβλία πάνω σε θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>