Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος σας πάσχει από στομαχικές διαταραχές & πώς να τις αντιμετωπίσετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι τρώνε διάφορα πράγματα που δεν πρέπει. Ορισμένες φορές, αυτό μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, εμετό και, πιθανώς, διάρροια. Αν ο σκύλος σας είναι κατά τα άλλα υγιής, μια περιστασιακή στομαχική διαταραχή δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει σοβαρά ή συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, τότε είναι καιρός να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Ο εμετός μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα υδαρή κόπρανα μακροπρόθεσμα. Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, επομένως αν ανησυχήσετε ποτέ λόγω πιθανής πεπτικής διαταραχής, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας πάσχει από στομαχική διαταραχή

Πώς καταλαβαίνετε αν ο σκύλος σας έχει στομαχική διαταραχή; Πολλά από τα σημάδια είναι παρόμοια με αυτά που βιώνετε και εσείς όταν πονάει η κοιλιά σας. Σύμφωνα με την PDSA, αυτά είναι τα σημάδια πεπτικής διαταραχής (γαστρεντερίτιδας):

 • Διάρροια, που μπορεί να περιλαμβάνει κόπρανα διαφόρων χρωμάτων, όπως πράσινο ή κίτρινο.
 • Εμετός ή ξηρός βήχας
 • Απώλεια όρεξης
 • Κόπωση ή λήθαργος
 • Πυρετός
 • Κοιλιακό άλγος


Η PDSA επισημαίνει επίσης ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από κοιλιακό άλγος, όταν βογγάει ή γρυλλίζει με το που τον σηκώσετε ή αγγίξετε την κοιλιά του. Μπορεί επίσης να πάρει τη «θέση προσευχής», όταν στέκεται με τα μπροστινά πόδια τεντωμένα, τα πίσω πόδια ψηλά και την ουρά στον αέρα. Ακριβώς όπως όταν κάνει «υπόκλιση για παιχνίδι».

Οι αιτίες των στομαχικών διαταραχών μπορεί να είναι εσωτερικές (εντός του στομάχου) ή εξωτερικές (εκτός του στομάχου). Οι εσωτερικές αιτίες που προκαλούν στομαχικές διαταραχές είναι μεταξύ άλλων οι διατροφικές απερισκεψίες (δηλαδή ο σκύλος σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε), οι τροφικές αλλεργίες, η υπερκατανάλωση τροφής, τα παράσιτα, οι εντερικές αποφράξεις, τα έλκη ή οι όγκοι. Στα εξωτερικά αίτια περιλαμβάνονται ο πόνος, η θερμοπληξία, το άγχος, τα ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα, η παγκρεατίτιδα, οι ορμονικές διαταραχές, προβλήματα του εγκεφάλου ή στο εσωτερικό του αυτιού ή ο καρκίνος.

Πώς να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι ή πονόκοιλο που ενδεχομένως θα περάσει.

Κουτάβι μικτής φυλής ξαπλωμένο στο πλάι, καλυμμένο με μια ριγέ κουβέρτα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια στομαχική διαταραχή είναι να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας μια εύπεπτη τροφή για λίγες ημέρες. Άλλοι σκύλοι πάλι κάνουν εμετό μόλις τσιμπήσουν κάτι που διαφέρει έστω και λίγο από τη συνηθισμένη τους τροφή.

Από τη συχνότητα των συμπτωμάτων μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι. Αν ο σκύλος σας εμφανίζει συχνά (μία φορά το μήνα ή συχνότερα) κάποιο από τα σημάδια που σχετίζονται με στομαχικές διαταραχές, τότε μπορεί να έχει ευαίσθητο στομάχι.

Οι αιτίες της ευαισθησίας του στομάχου δεν είναι πάντα εύκολο να εξακριβωθούν, ωστόσο οι πιθανές αιτίες ξεκινούν από ευαισθησία στα τρόφιμα και τροφικές αλλεργίες και φτάνουν μέχρι αλλαγές στους βακτηριακούς πληθυσμούς του πεπτικού συστήματος, που ονομάζεται μικροβίωμα.

Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν δερματικά προβλήματα, όπως κνησμώδες, ερυθρό δέρμα, τριχόπτωση και αύξηση των εντερικών ήχων.

Τι να δώσετε σε ένα σκύλο με στομαχόπονο

Ο τρόπος αντιμετώπισης του στομαχικού άλγους του σκύλου σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την υποκείμενη αιτία του. Αν οφείλεται, για παράδειγμα, σε παγκρεατίτιδα η ενδεδειγμένη θεραπεία θα είναι διαφορετική από εκείνη για στομαχική διαταραχή εξαιτίας τροφικής αλλεργίας. Αν όμως ο σκύλος σας έχει ήπιο στομαχόπονο, ίσως να μην χρειαστεί καθόλου θεραπεία. Η Blue Cross συνιστά να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για σιγουριά, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι μικρότερης ηλικίας ή αν τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται γρήγορα.

Οι κτηνίατροι διαθέτουν πολλές επιλογές για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών των κατοικιδίων. Ανάλογα με το πρόβλημα από το οποίο πάσχει ο σκύλος σας, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα κατά του εμετού ή της διάρροιας, αντιόξινα, ενδοφλέβια ή υποδόρια υγρά ή φάρμακα για την αποπαρασίτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και χειρουργική επέμβαση.

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει

Κουτάβι ντόμπερμαν με πράσινο κολάρο κοιμάται πάνω στο κρεβάτι.

Μερικά σκυλιά διαθέτουν ατσάλινα έντερα. Μπορούν να φάνε σχεδόν τα πάντα και να μην αρρωστήσουν. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια στομαχική διαταραχή είναι να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας μια εύπεπτη τροφή για λίγες ημέρες. Αυτές οι τροφές παρέχουν στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ ο κτηνίατρός σας ίσως θελήσει να τροποποιήσει τις επιλογές ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μόλις περάσει η μπόρα, θα μπορεί να φάει και πάλι τη συνηθισμένη του τροφή σε διάστημα δύο ημερών.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να βοηθήσετε έναν σκύλο με στομαχικές διαταραχές να νιώσει γρήγορα καλύτερα. Μαζί με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τις στομαχικές διαταραχές και να ξαναρχίσει να κουνάει την ουρά του σε χρόνο μηδέν!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ Sarah Wooten

Δρ Sarah Wooten

Η δρ. Sarah Wooten αποφοίτησε από τη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis το 2002. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κτηνιατρικών Δημοσιογράφων και μοιράζει τον επαγγελματικό της χρόνο ανάμεσα στο κτηνιατρείο της για μικρά ζώα στο Greeley του Κολοράντο, σε δημόσιες ομιλίες για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία, την ηγεσία και την επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς και στη συγγραφή άρθρων. Της αρέσει το κάμπινγκ με την οικογένειά της, το σκι, η αυτόνομη κατάδυση και το τρίαθλο.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>