Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους για να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια επικίνδυνη εποχή για την πέψη των σκυλιών - με γαλοπούλα, Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και τόνου γλυκών και ανθρώπους στο σπίτι, είναι εύκολο να μην παρατηρήσετε με τι ξέφυγε ο σκύλος σας. Αν υποπτεύεστε μια πεπτική διαταραχή ή παρατηρείτε σημάδια όπως διάρροια ή εμετός, πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Για κάθε ζώο - γάτες, σκύλοι και άνθρωποι ομοίως - η πέψη της τροφής και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για τη γενικότερη υγεία και ευημερία. Ο όρος «πεπτική διαταραχή» αναφέρεται σε κάθε πάθηση που αποτρέπει τη σωστή λειτουργία της πέψης, ή η οποία αλλάζει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή περνάει μέσω της πεπτικής οδού.

Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένας από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε έναν κτηνίατρο. Τα δυο κύρια σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι ο εμετός ή η διάρροια. Ωστόσο, υπάρχουν λιγότερο έκδηλα σημάδια όπως η απώλεια βάρους, η αλλαγή της όρεξης, τα αέρια, το γουργούρισμα του στομαχιού ή ξαφνική απώλεια της δραστηριότητας.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Αν διαγνωσθεί μια πεπτική διαταραχή, ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με την πιο πιθανή αιτία. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

 

 • Φλεγμονή και ερεθισμός του στομάχου (γαστρίτιδα)
 • Ανάπτυξη μιας δυσμενούς αντίδρασης σε μια τροφή, ή απλώς βρώση τροφής που έχει «διαφωνήσει» με το σκύλο σας
 • Το λεπτό έντερο μπορεί να ερεθιστεί ή να παρουσιαστεί υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων (Υπερανάπτυξη Βακτηρίων στο Λεπτό Έντερο, ή SIBO)
 • Η φλεγμονή του παχέος εντέρου (κολίτιδα) η οποία οδηγεί σε συχνή διάρροια, συχνά συνοδεύεται από αίμα ή βλέννα. dagger;
 • Το πάγκρεας μπορεί να είναι ερεθισμένο (παγκρεατίτιδα) ή μπορεί να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα για να επεξεργαστεί κατάλληλα τις τροφές.

 

Συνεπώς, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να τον βοηθήσει να επανέλθει γρηγορότερα. Κι' αυτό γιατί ο εμετός και η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών (αφυδάτωση) καθώς επίσης και σε απώλεια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επιπλέον, το εντερικό τείχος θα πάσχει συχνά από φλεγμονές και χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά συστατικά για να αναρρώσει γρήγορα.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την Hill's™ Prescription Diet™Canine i/d™ η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη να βοηθήσει το έντερο του σκύλου σας  να θεραπευθεί και να αναρρώσει πιο αποτελεσματικά.  Μπορείτε να  δείτε τη διαφορά  σε μόλις τρεις ημέρες*.

Η Hill's Prescription Diet i/d συστήνεται από τους κτηνιάτρους επειδή:

 • Είναι γευστικά ενδιαφέρουσα για να βοηθήσει το σκύλο σας να ξεκινήσει να τρώει ξανά
 • Έχει ήπια, μη ερεθιστική υφή για να βοηθήσει στην ανάρρωση του εντέρου

 

Είναι εξαιρετικά εύπεπτη με περιεχόμενο μέτριο σε λίπος για την υποβοήθηση της απορρόφησης τω ζωτικών θρεπτικών στοιχείων

 • Περιέχει τα σωστά επίπεδα ζωτικών μετάλλων για να αντικαταστήσει αυτά που χάθηκαν μέσω του εμετού και της διάρροιας

 

Πρωταγωνιστεί η Superior Antioxidant Formula μας, για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος

 • Είναι κατάλληλη για βραχεία ανάρρωση καθώς επίσης και μακροπρόθεσμη διατροφή
 • Είναι ιδανική για κουτάβια καθώς επίσης και για ενήλικους σκύλους
 • Είναι διαθέσιμη σε νωπούς και ξηρούς τύπους

 

Όταν διαγνωσθεί η υποκείμενη αιτία της πεπτικής διαταραχής, ο κτηνίατρός σας ίσως συστήσει την αλλαγή της τροφής με μία της ποικιλίας των Hill's. Ωστόσο, δώστε του μόνο την τροφή που συστήνεται από τον κτηνίατρό σας – μην επιχειρήσετε να «μαγειρέψετε» φαγητό ή να το αναμίξετε με μια άλλη μάρκα. Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη χορήγηση πολλών μικρών γευμάτων την ημέρα, και πάντα να παρέχετε πολύ καθαρό, φρέσκο νερό.

Ακολουθώντας τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας, μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να σταθεί γρήγορα στα πόδια του. Ωστόσο, αν τα σημάδια δε βελτιώνονται (ή αν βελτιώνονται κι επιστρέφουν) πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας.

*Μια Πολυκεντρική Διατροφική Μελέτη της Επίδρασης της Διατροφικής Παρέμβασης σε Σκύλους με Γαστρεντερικές Διαταραχές. Hill's Pet Nutrition, Inc. Pet Nutrition Centre, 2003.

Σχετικά Άρθρα

 • Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

  Μάθετε ποια είναι τα συνηθισμένα εξογκώματα & γρομπαλάκια που μπορεί να προσέξετε στον σκύλο σας, πρακτικές συμβουλές για να παρακολουθείτε πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και για το πότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία του.
 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Διάρροια Σκύλων, Ασθένεια – Είναι Επείγουσα Κατάσταση | Hill's Pet

  Το να κατανοείτε το πότε είναι άρρωστος ο σκύλος σας και βιώνει σημεία ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδό θεραπείας και σχέδιο δράσης έτσι ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>