Οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου, από κουτάβι μέχρι την τρίτη ηλικία

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όταν υιοθετήσατε το σκύλο σας, αφιερώσατε χρόνο στην έρευνα και απευθυνθήκατε στον κτηνίατρό του σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του, προτού επιλέξετε τι θα τον ταΐζετε. Ξέρετε ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε αποφάγια με το κατοικίδιό σας. Γνωρίζετε όμως οι διατροφικές του ανάγκες μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνει; Η διατροφή και οι ανάγκες του σκύλου αλλάζουν καθώς αυτός αναπτύσσεται. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να γνωρίζετε τι χρειάζεται ο τριχωτός σας φίλος σας, από κουτάβι μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Ποιες είναι οι διατροφικές απαιτήσεις ενός σκύλου;

Τα θρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που λαμβάνονται μέσω της τροφής και αποτελούν πηγή ενέργειας. Οι σκύλοι λατρεύουν να παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους, γι΄ αυτό και χρειάζονται πολλή ενέργεια! Τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ζώου ενώ μπορούν να θεωρηθούν ως εργαλεία συντήρησης του σκύλου σας, ώστε να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση. Όπως το αυτοκίνητό σας χρειάζεται βενζίνη (και άλλα είδη συντήρησης) για να λειτουργήσει, έτσι και ο σκύλος σας χρειάζεται τροφή για να συνεχίσει να κινείται.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του σκύλου σας: πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Η επιλογή μιας ισορροπημένης τροφής που περιλαμβάνει αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθά τους νεαρούς σκύλους να αναπτυχθούν και τους μεγαλύτερους να παραμείνουν υγιείς.

Νεογέννητα κουτάβια

Μόλις ένας σκύλος γεννηθεί και για τις ακόλουθες εβδομάδες, όλες οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες προέρχονται από το γάλα της μητέρας του. Ωστόσο, αν η μητέρα είναι άρρωστη ή το κουτάβι ορφανό, θα πρέπει να του χορηγηθεί ένα εμπορικό υποκατάστατο γάλακτος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει στην επιλογή ενός υποκατάστατου, καθώς και στο πώς να ταΐζετε τα νεογέννητα κουτάβια που δεν θηλάζουν.

Κάποια στιγμή, αρχίζουν να απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους - ή από το υποκατάστατο - και αρχίζουν να χωνεύουν στερεές τροφές. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία απογαλακτισμού, μπορείτε να αρχίστε να απομακρύνετε τη μητέρα από τα κουτάβια για μικρά χρονικά διαστήματα. Όσο η μητέρα λείπει, εισαγάγετε τροφές για κουτάβια στη διατροφή τους μέσω ενός πιάτου. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο που τα μικρά είναι εκτεθειμένα στη δική τους τροφή. Να τα ενθαρρύνετε, χωρίς όμως να τα πιέζετε.

Νεαρά κουτάβια

Μόλις τα κουτάβια απογαλακτιστούν, λαμβάνουν όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από την τροφή για σκύλους. Οπότε φροντίστε να επιλέξετε μια τροφή που να είναι όχι μόνο νόστιμη, αλλά και υγιεινή. Τα κουτάβια χρειάζονται και καταναλώνουν πολλή ενέργεια, οπότε οι διατροφικές ανάγκες των νεαρών σκύλων απαιτούν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξής τους. Επίσης, τα κουτάβια χρειάζονται υνήθως τρία έως τέσσερα μικρότερα γεύματα την ημέρα στην αρχή, προτού γίνει η μετάβαση σταδιακά σε ένα πρόγραμμα σίτισης που περιλαμβάνει δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για το κουτάβι σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών ημερησίως.

Αρχικά, το κουτάβι σας θα παίζει με την τροφή του. Παρόλο που το φαγητό ξεκινάει ως παιχνίδι, οι νεαροί σκύλοι απολαμβάνουν τη γεύση και την αίσθηση του μασήματος, οπότε περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο γεύμα τους. Ίσως βοηθήσει να υγραίνετε ελαφρώς τις ξηρές τροφές ώστε ο σκύλος σας να μασάει πιο άνετα.

Κουτάβι φυλής Τζακ Ράσελ Τεριέ καθώς τρώει μέσα από ένα ασημένιο μπολ.

Ενήλικοι σκύλοι


Οι περισσότεροι σκύλοι φτάνουν στην ενηλικίωση γύρω στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, οπότε είναι σημαντικό η μετάβαση σε μια τροφή ειδκά σχεδιασμένη για ενήλικες σκύλους να γίνει εκείνη την περίοδο. Η επιλογή της τροφής για τον ενήλικο σκύλο εξαρτάται από το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Αν έχετε απορίες σχετικά με το πόσο πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να το παρακάνετε. Σε αυτό το στάδιο της ζωής, η διατροφή τους είναι απαραίτητη για τη συντήρησή τους. Έτσι, ένα εξαιρετικά δραστήριο κατοικίδιο θα έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από ένα σκύλο που προτιμάει τον καναπέ και τις αγκαλίτσες. Επίσης, ο μεγάλος σκύλος απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες τροφής σε σχέση με ένα μικρόσωμης φυλής σκύλο.  Αφού επιλέξετε το είδος της τροφής που ταιριάζει καλύτερα στο σκύλο σας, να θυμάστε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, που θα επηρεάσουν τις αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας. Η ακραία ζέστη και το κρύο αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες του σκύλου σας σε ενέργεια, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από τη διατροφή του. Επίσης, η ποσότητα ή το είδος της τροφής που χρειάζεται θα αλλάξει σε περίπτωση αλλαγής δραστηριότητας, όπως με την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης για παράδειγμα.

Δεδομένου ότι ο ενήλικος σκύλος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του όπως ένα κουτάβι, η ιδανική τροφή για αυτόν είναι εκείνη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του. Για παράδειγμα, τα προϊόντα Hill's Science Diet είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις ανάγκες του δραστήριου ενήλικου σκύλου. Αν συνεχίσετε να ταΐζετε τον ενήλικο σκύλο σας με τροφή κουταβιού ενώ έχει φτάσει στο πλήρες μέγεθός του, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα βάρους, καθώς η τροφή αυτή είναι συνήθως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με στόχο την ανάπτυξη.

Σκύλοι 7 ετών και άνω

Ένα στάδιο της ζωής ενός σκύλου που συχνά παραβλέπεται είναι η περίοδος της ωριμότητας, δηλαδή η περίοδος μεταξύ 7 και 12 ετών. Παρόλο που ο σκύλος σας έχει ακόμα πολλά χρόνια ζωής μπροστά του και πιθανότατα να μην δυσκολεύεται να παίξει και να ασκηθεί μαζί σας, ίσως παρατηρήσετε ότι αρχίζει να γίνεται λίγο πιο αργός, ενώ ο χρόνος παιχνιδιού είναι πλέον πιο σύντομος από ό,τι παλαιότερα. Ο σκύλος δεν διαφέρει από τον ανθρώπο από αυτή την άποψη. Ακριβώς όπως και εμείς, με την ηλικία γίνεται πιο αργός. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να τον ταΐζετε τροφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ώριμου ενήλικου σκύλου. Δεδομένου ότι ο σκύλος σας είναι πλέον λιγότερο ενεργός σε αυτό το στάδιο της ζωής του, χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά που προορίζονται για τη διατήρηση της υγείας των οργάνων, των οστών και των μυών. Μια τροφή σχεδιασμένη για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας θα συμβάλλει στη διατήρηση της νεανικής και δραστήριας διάθεσής του. 

Ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν δείχνει ακόμη σημάδια κόπωσης, το σώμα του εξακολουθεί να χρειάζεται ζωτικά θρεπτικά συστατικά για να διατηρεί τη νεανική του αίσθηση και την ενεργητικότητά του. Στραφείτε σε προϊόντα όπως οι τροφές Hill's Science Diet Mature Dog, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να βελτιώνουν την ικανότητά του να ξυπνάει καθημερινά γεμάτος ενέργεια και διάθεση για παιχνίδι. Η επιλογή της σωστής διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ενεργητικότητας, της κοινωνικότητας και της κινητικότητάς του καθώς μεγαλώνει.

Αν δεν είστε σίγουροι για το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται ο σκύλος σας, ανατρέξτε στην παρακάτω χρήσιμη πηγή σχετικά με τη γήρανση των κατοικίδιων ζώων. Εκεί μπορείτε να καθορίσετε την ηλικία του σκύλου σας σε ανθρώπινα χρόνια, καθώς και να μάθετε ποια είναι τα σημάδια γήρανσης τα οποία πρέπει να παρατηρείτε καθώς γερνάει.

Ηλικιωμένοι σκύλοι

Ο σκύλος φτάνει στην τρίτη ηλικία συνήθως γύρω στην ηλικία των 11 ετών. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και πάλι από το μέγεθος και τη φυλή του. Οι μεγαλύτεροι σκύλoι φτάνουν συνήθως στην τρίτη ηλικία πιο γρήγορα από ό,τι οι μικρότεροι, λόγω της πίεσης που δέχεται ο οργανισμός τους λόγω μεγέθους. Καθώς ο σκύλος σας γερνάει, το σώμα του και οι διατροφικές του ανάγκες αλλάζουν ξανά. Θα περάσει από μεταβολικές και ανοσολογικές αλλαγές που απαιτούν μετάβαση σε μια διαφορετική δίαιτα. Κάθε σκύλος διαφέρει, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε κατά τον ετήσιο έλεγχό του αν έχει φτάσει ή αν πλησιάζει στην τρίτη ηλικία.

Η τροφές για ηλικιωμένους σκύλους είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματός τους. Ο μεταβολισμός συχνά επιβραδύνεται σημαντικά, οπότε οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν χρειάζονται τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Επιπλέον, η Hill's παρασκευάζει τροφές ειδικά σχεδιασμένες για την υποστήριξη της υγιούς κινητικότητας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους ηλικιωμένους σκύλους. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του σκύλου σας καθώς γερνάει, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανικότερη τροφή ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αντιμετώπιση ειδικών αναγκών

Να θυμάστε πως οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Σε περίπτωση που ο κτηνίατρός σας συστήσει αλλαγή της διατροφής του κατοικίδιου ζώου σας, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Και μην ξεχνάτε ποτέ να προσαρμόζετε σταδιακά τον σκύλο σας στη νέα του τροφή, ώστε να αποφεύγετε τυχόν πεπτικά προβλήματα.

Επιλογή τροφής σε κάθε στάδιο ζωής ενός σκύλου

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε να έχει ο σκύλος σας πάντα πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό, πέρα από την τροφή του.

Μια ακόμη γρήγορη σημείωση σχετικά με τη θρεπτική δίαιτα του σκύλου σας. Όταν αγαπάτε τόσο πολύ τον σκύλο σας, μπορείτε εύκολα να πέσετε στην παγίδα να τον κακομάθετε με λιχουδιές και σνακ. Απλώς, να θυμάστε όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας να του δίνετε υγιεινές λιχουδιές. Οι λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ποσοστό το δέκα τοις εκατό της διατροφής του σκύλου σας.

Η επιλογή της τροφής του σκύλου σας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να πάρετε μια απόφαση ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, ξεκινήστε περιορίζοντας τις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του σκύλου σας. Στη συνέχεια, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε διατροφικά ζητήματα που αφορούν τον σκύλο σας. Ο κτηνίατρος θα λάβει υπόψη του τη φυλή, το μέγεθος και την ενεργητικότητα του σκύλου σας προκειμένου να σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Erin Ollila

Erin Ollila

Η Erin Ollila είναι λάτρης των κατοικίδιων ζώων. Πιστεύει στη δύναμη των λέξεων και στη δυνατότητα που έχει ένα μήνυμα να πληροφορήσει, ακόμη και να μεταμορφώσει, το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορείτε να βρείτε τα γραπτά της παντού στο Διαδίκτυο αλλά και σε έντυπη μορφή. Επικοινωνήστε μαζί της μέσω Twitter, @ReinventingErin, ή μάθετε περισσότερα γι' αυτήν στο http://erinollila.com.

 

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα