Φροντίζοντας τα δόντια του κουταβιού σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ανάπτυξη Δοντιών

Κατά την 3η με 4η εβδομάδα της ηλικίας θα αρχίσουν να βγαίνουν τα προσωρινά (νεογιλά) δόντια του κουταβιού σας. Συνολικά έχουν 28 νεογιλά δόντια. Γύρω στον 3ο-4ο μήνα τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια τους.

Τα κουτάβια θα πρέπει να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια πριν βγουν τα μόνιμα δόντια. Αν το κουτάβι σας έχει ακόμη τα πρώτα του δόντια, όταν αρχίσουν να εκφύονται τα ενήλικα, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Τα πρώτα μόνιμα δόντια που εμφανίζονται είναι συνήθως τα δύο κεντρικά στην πάνω γνάθο και τα τελευταία είναι τα μεγάλα γωνιακά ή αλλιώς οι κυνόδοντες στην άνω και κάτω γνάθο. Τα περισσότερα κουτάβια δεν θα νιώθουν πολύ άβολα, αλλά μπορεί να έχουν περισσότερα σάλια όταν εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια.Το στόμα του μέσου σκύλου έχει 44 δόντια. Συνήθως υπάρχουν 22 στην άνω γνάθο και 22 στην κάτω. Τα δόντια αυτά χωρίζονται σε 8 άνω και 6 κάτω κοπτήρες, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιους και 4 άνω και 6 κάτω γομφίους.

Οδοντικά Προβλήματα

Επειδή τα χαλασμένα δόντια είναι πολύ συνήθη στα σκυλιά, αυτή η ηλικία είναι η κατάλληλη για να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτά. Ελέγχετε τα δόντια του κατοικίδιου σας τακτικά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και κοιτάξτε για τυχόν προειδοποιητικά σημεία. Αυτά περιλαμβάνουν:
Yellow puppy lab chewing on a small toy soccer ball


 • Δυσάρεστη αναπνοή

 • Αιμορραγία των ούλων

 • Συσσώρευση πέτρας και πλάκας στα δόντια.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας προλαμβάνει μακροπρόθεσμα οδοντικά προβλήματα και γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να το αρχίσετε άμεσα. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας προτείνει μια οδοντόκρεμα για σκύλους (οι οδοντόκρεμες για ανθρώπους δεν είναι κατάλληλες), καθώς και σχετικές οδοντόβουρτσες.

Πώς Να Βουρτσίζετε Τα Δόντια Του Σκύλου Σας

Πρώτον σιγουρευτείτε ότι φορά το λουρί του με ασφάλεια.

Πάρτε μια στάση τέτοια, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο στόμα του κουταβιού σας.

Βάλτε λίγη οδοντόκρεμα στο δάκτυλο σας και αφήστε το σκύλο να τη γλείψει και ακολούθως κάντε απαλό μασάζ στα δόντια του.

Όταν εξοικειωθεί με αυτό μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα.σ

Τραβήξτε απαλά τα χείλη και τα μάγουλα του σκύλου σας προς τα πίσω προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στους προγόμφιους και τους γομφίους.

Βουρτσίστε κυκλικά και οπωσδήποτε στο σημείο που συναντιούνται τα δόντια με τη γραμμή των ούλων.

Προσπαθήσετε να φτάσετε στα πίσω δόντια, όπου είναι πιθανότερο να παρατηρηθούν οδοντικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κουτάβι σας ψύχραιμο και χαλαρό, ενθαρρύνοντας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αν και αυτή η διαδικασία ενδέχεται να σας αποθαρρύνει αρχικά, θα γίνει ευκολότερη με την πρακτική και αν το κουτάβι σας τη συνηθίσει νωρίς θα αποτελέσει μια ευχάριστη διαδικασία και για τους δυο σας.

Παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών, υπάρχουν ειδικές τροφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να διατηρήσετε υγιή τα δόντια και τα ούλα του κουταβιού σας μέχρι την ενήλικη ζωή, όπως η Hill’s™ Science Plan™ Oral Care. Ειδικά σχεδιασμένες, μεγάλες κροκέτες καθαρίζουν τα δόντια, συμβάλλοντας στην πρόληψη κατά της πλάκας.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ με γεύση Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και της κινητικότητας, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • ΤΡΟΦΗ HILL'S SCIENCE PLAN ΓΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΕΣΑΙΑΣ ΦΥΛΗΣ με ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Medium Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ανοσία και την κινητικότητα, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και DHA από ιχθυέλαιο.