Φροντίζοντας τα δόντια του κουταβιού σας Φροντίζοντας τα λευκά μαργαριταρένια δόντια του κουταβιού σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Ανάπτυξη Δοντιών

Κατά την 3η με 4η εβδομάδα της ηλικίας θα αρχίσουν να βγαίνουν τα προσωρινά (νεογιλά) δόντια του κουταβιού σας. Συνολικά έχουν 28 νεογιλά δόντια. Γύρω στον 3ο-4ο μήνα τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια τους.

Τα κουτάβια θα πρέπει να χάσουν τα νεογιλά τους δόντια πριν βγουν τα μόνιμα δόντια. Αν το κουτάβι σας έχει ακόμη τα πρώτα του δόντια, όταν αρχίσουν να εκφύονται τα ενήλικα, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Τα πρώτα μόνιμα δόντια που εμφανίζονται είναι συνήθως τα δύο κεντρικά στην πάνω γνάθο και τα τελευταία είναι τα μεγάλα γωνιακά ή αλλιώς οι κυνόδοντες στην άνω και κάτω γνάθο. Τα περισσότερα κουτάβια δεν θα νιώθουν πολύ άβολα, αλλά μπορεί να έχουν περισσότερα σάλια όταν εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια.Το στόμα του μέσου σκύλου έχει 44 δόντια. Συνήθως υπάρχουν 22 στην άνω γνάθο και 22 στην κάτω. Τα δόντια αυτά χωρίζονται σε 8 άνω και 6 κάτω κοπτήρες, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιους και 4 άνω και 6 κάτω γομφίους.

Οδοντικά Προβλήματα

Επειδή τα χαλασμένα δόντια είναι πολύ συνήθη στα σκυλιά, αυτή η ηλικία είναι η κατάλληλη για να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτά. Ελέγχετε τα δόντια του κατοικίδιου σας τακτικά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και κοιτάξτε για τυχόν προειδοποιητικά σημεία. Αυτά περιλαμβάνουν:
Yellow puppy lab chewing on a small toy soccer ball


 • Δυσάρεστη αναπνοή

 • Αιμορραγία των ούλων

 • Συσσώρευση πέτρας και πλάκας στα δόντια.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας προλαμβάνει μακροπρόθεσμα οδοντικά προβλήματα και γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να το αρχίσετε άμεσα. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας προτείνει μια οδοντόκρεμα για σκύλους (οι οδοντόκρεμες για ανθρώπους δεν είναι κατάλληλες), καθώς και σχετικές οδοντόβουρτσες.

Πώς Να Βουρτσίζετε Τα Δόντια Του Σκύλου Σας

Πρώτον σιγουρευτείτε ότι φορά το λουρί του με ασφάλεια.

Πάρτε μια στάση τέτοια, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο στόμα του κουταβιού σας.

Βάλτε λίγη οδοντόκρεμα στο δάκτυλο σας και αφήστε το σκύλο να τη γλείψει και ακολούθως κάντε απαλό μασάζ στα δόντια του.

Όταν εξοικειωθεί με αυτό μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα.σ

Τραβήξτε απαλά τα χείλη και τα μάγουλα του σκύλου σας προς τα πίσω προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στους προγόμφιους και τους γομφίους.

Βουρτσίστε κυκλικά και οπωσδήποτε στο σημείο που συναντιούνται τα δόντια με τη γραμμή των ούλων.

Προσπαθήσετε να φτάσετε στα πίσω δόντια, όπου είναι πιθανότερο να παρατηρηθούν οδοντικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κουτάβι σας ψύχραιμο και χαλαρό, ενθαρρύνοντας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αν και αυτή η διαδικασία ενδέχεται να σας αποθαρρύνει αρχικά, θα γίνει ευκολότερη με την πρακτική και αν το κουτάβι σας τη συνηθίσει νωρίς θα αποτελέσει μια ευχάριστη διαδικασία και για τους δυο σας.

Παράλληλα με το βούρτσισμα των δοντιών, υπάρχουν ειδικές τροφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να διατηρήσετε υγιή τα δόντια και τα ούλα του κουταβιού σας μέχρι την ενήλικη ζωή, όπως η Hill’s™ Science Plan™ Oral Care. Ειδικά σχεδιασμένες, μεγάλες κροκέτες καθαρίζουν τα δόντια, συμβάλλοντας στην πρόληψη κατά της πλάκας.

Σχετικά Άρθρα

 • Πώς να μειώσετε το στρες του σκύλου σας από τα γιορτινά πάρτι

  Η γιορτινή περίοδος έφθασε και όλοι ετοιμάζονται για μεγάλες γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Παρόλο που είναι μια συναρπαστική περίοδος για εσάς, μπορεί να φέρει στρες στον σκύλο σας.
 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για το σκύλο σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος του σκύλου σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του. Εξάλλου, ο κτηνίατρος θα είναι υπεύθυνος για την υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του.
 • Τσιμπήματα από μέλισσα και σφήκα

  Όλοι οι σκύλοι είναι περίεργοι και απλά λατρεύουν να τρέχουν και να κυνηγάνε πράγματα... συμπεριλαμβανομένων και των εντόμων! Τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες θα προκαλούν λίγο πόνο και ενόχληση στον σκύλο σας.
 • Ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι;

  Οι σκύλοι μπορεί να πάσχουν από ευαισθησία στομάχου και να είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη πεπτικών προβλημάτων.

Σχετικά Προϊόντα

 • Prescription Diet™ Canine t/d™

  Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine t/d™ βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
 • Prescription Diet™ l/d™ Canine

  Η Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> l/d™ Canine είναι σχεδιασμένη ειδικά για τη διατροφική διαχείριση σκύλων με ηπατοπάθειες που προκαλούν τη μείωση της λειτουργίας του ήπατος.
 • Prescription Diet™ l/d™ Canine

   Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> l/d™ Canine είναι σχεδιασμένη ειδικά για τη διατροφική διαχείριση σκύλων με ηπατοπάθειες που προκαλούν τη μείωση της λειτουργίας του ήπατος.
 • Prescription Diet™ j/d™ Canine with Lamb

  Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine j/d™ είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την κινητικότητα σε μόλις 3 εβδομάδες με την ακριβή ισορροπία των υγιεινών θρεπτικών συστατικών και με ένα ειδικό ω-3 έλαιο.