Ανατροφή κουταβιού: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τα κουτάβια είναι αξιολάτρευτα, όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως η ανατροφή τους κρύβει πολλές προκλήσεις. Αν αυτό είναι το πρώτο σας κουτάβι, η έλλειψη εμπειρίας ίσως σας αποθαρρύνει αρχικά. Ωστόσο, ένα βλέμμα του σίγουρα θα είναι αρκετό για να σας κερδίσει και να σας δώσει κουράγιο και ώθηση. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ανταπεξέλθετε στο στάδιο της ανάπτυξης του κουταβιού και να φροντίσετε ώστε ο νέος σας τετράποδος φιλαράκος σας να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο, υγιή και ισορροπημένο σκύλο.

Ανατροφή κουταβιού: Τι πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας

Μικρό Ριτρίβερ καθώς ξύνεται πάνω στο γρασίδι

Τα κουτάβια είναι γεμάτα ενέργεια και γεμάτα περιέργεια για το περιβάλλον τους. Η ανατροφή ενός κουταβιού δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη ενός μικρού παιδιού - θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή προκειμένου να το προσέχετε, να το προστατεύετε από μπελάδες, να το βοηθήσετε να αποκτήσει την κατάλληλη συμπεριφορά και να του μάθετε ό,τι χρειάζεται για να γνωρίσει τον κόσμο με ασφάλεια.

Στα θετικά είναι το γεγονός ότι τα κουτάβια κοιμούνται πολύ, παρόλο που δεν κοιμούνται πάντα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ορισμένες φορές θα σας ξυπνάει κλαψουρίζοντας ή γαβγίζοντας όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του ή νιώθει μόνο του και φοβάται. Τα κουτάβια επίσης έχουν την τάση να μασουλάνε συνέχεια καθώς βγαίνουν τα μόνιμα δόντια τους και ενδεχομένως το χαλί του σαλονιού σας, ο καναπές σας, το αγαπημένο σας ζευγάρι παπούτσια ή ακόμα και το χέρι σας να αποτελέσουν τον ιδανικό δακτύλιο οδοντοφυΐας για το δικό σας! Αν αρχίσετε να απελπίζεστε, θα πρέπει να θυμάστε πως όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι προσωρινές. Οι περισσότερες από τις τάσεις αυτές θα εξαφανιστούν καθώς ενηλικιώνεται.

Αν λοιπόν έχετε μόλις αποκτήσει ή ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε ένα κουτάβι, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τη συνεπαγόμενη ευθύνη. Θα πρέπει δηλαδή από το φορτωμένο πρόγραμμά σας να βρείτε αρκετό χρόνο να διαθέσετε ώστε να καλύψετε τις ανάγκες του. Έτσι, αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα κουτάβι, προτιμήστε να το κάνετε σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας ή να εργάζεστε από το σπίτι προκειμένου να περνάτε χρόνο μαζί του. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να το βγάζετε συχνά βόλτα για να κάνει την ανάγκη του, καθώς και να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του καθώς μαθαίνει να ζει με τη νέα οικογένειά του.

Προσαρμογή των χώρων του σπιτιού σας για την υποδοχή κουταβιού

Όσο κι αν προσπαθήσετε, θα συνειδητοποιήσετε πως είναι αδύνατο να είστε συνεχώς εκεί και να προσέχετε το ανήσυχο και γεμάτο ενέργεια κουτάβι σας. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμόσετε το σπίτι σας στις απαιτήσεις ενός κουταβιού προτού το υποδεχτείτε. Προσέξτε να μην εξέχουν ηλεκτρικά καλώδια και απομακρύνετε φυτά ή ουσίες οι οποίες ενδεχομένως να είναι τοξικές, όπως καθαριστικά και εντομοκτόνα. Κάντε ένα γύρο του σπιτιού προσπαθώντας να δείτε το περιβάλλον από την οπτική του κουταβιού. Αφαιρέστε οτιδήποτε θα μπορούσε να µασήσει ή να καταπιεί και κλείστε τις θύρες για κατοικίδια ζώα, ή οποιαδήποτε άλλα ανοίγματα, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να του προκαλέσουν σύγχυση με αποτέλεσμα να χαθεί ή να εγκλωβιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός, θα το κρατήσετε ασφαλές και, αφετέρου, θα αποφύγετε το άγχος που συνοδεύει τη διαπίστωση ότι το κουτάβι σας 'αγνοείται'.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας αμέσως μόλις το φέρετε στο σπίτι. Εάν σκοπεύετε να το μάθετε να χρησιμοποιεί το σπιτάκι για σκύλο, αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν την άφιξή του. Φροντίστε να είναι άνετο, τοποθετώντας κουβέρτες ή ένα κρεβάτι για σκύλους, και βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει αρκετό χώρο για να στέκεται όρθιο, να περιστρέφεται και να ξαπλώνει. Εξοικειώστε το σιγά-σιγά με το σπιτάκι, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή και επιτρέποντάς του να το εξερευνήσει μόνο του. Μπορείτε να το δελεάσετε να μπει μέσα ρίχνοντας μέσα ένα παιχνίδι ή λίγες λιχουδιές. Όσο πιο άνετα νιώθουν με το να μπαίνουν στο κλουβί, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα και για τους δυο σας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Αν δεν θέλετε ειδικό σπιτάκι, απομονώστε μια μικρή περιοχή, όπως μια γωνιά της κουζίνας ή του καθιστικού, όπου θα μπορεί να παραμένει μακριά από άλλα κατοικίδια και μικρά παιδιά, εξακολουθώντας ωστόσο να έχει επαφή με τις εξελίξεις στο σπίτι. Φροντίστε να προμηθευτείτε μερικά χαλάκια εκπαίδευσης σε περίπτωση 'ατυχήματος' καθώς και ένα κρεβάτι σκύλου, ένα πιάτο με νερό και μερικά παιχνίδια κατάλληλα για κουτάβια. Αυτός ο χώρος θα είναι η βάση του, ένας ασφαλής χώρος μέσα από τον οποίο θα μπορεί σιγά-σιγά να εξοικειωθεί με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού σας, καθώς και το καταφύγιό του όταν νιώθει ταλαιπωρημένο ή χρειάζεται λίγο χρόνο για να ηρεμήσει.

Προμήθειες που θα χρειαστείτε

Θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με διάφορες προμήθειες προκειμένου το κουτάβι σας να είναι ευτυχισμένο και υγιές.

 • Τα κλασικά μπολ της κουζίνας δεν είναι ασφαλή για τα υπερκινητικά κουτάβια.
 • Μερικά παιχνίδια διανομής τροφής ή ταΐστρες αργού ταΐσματος
 • Υψηλής ποιότητας τροφή για κουτάβια και υγιεινές λιχουδιές για σκύλους.
 • Δροσερό, καθαρό νερό.
 • Ένα κολάρο με ταυτότητα.
 • Ένα λουρί και ενδεχομένως ένα χαλινάρι για σκύλο για τον περίπατο (αυτό είναι χρήσιμο όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας με λουρί).
 • Σπιτάκι ή καλάθι μεταφοράς.
 • Ένα κρεβάτι για σκύλο.
 • Μια βούρτσα ή χτένα για σκύλους.
 • Σαμπουάν κατάλληλο για κουτάβια.
 • Νυχοκόπτες για σκύλους.
 • Μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα για σκύλους.
 • Παιχνίδια κατάλληλα για κουτάβια.
 • Βιοδιασπώμενες σακούλες συλλογής περιττωμάτων
 • Μια ταξιδιωτική τσάντα που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα είδη του κουταβιού όταν ταξιδεύετε.
 • Καθαριστικό για το σπίτι που είναι ασφαλές για τα κατοικίδια (εκτός αν είστε ο πρώτος κηδεμόνας κουταβιού που δεν είχε ποτέ ατύχημα στο σπίτι - αν είναι έτσι, συγχαρητήρια!).

Διατροφή κουταβιού

Οι απαιτήσεις των κουταβιών σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια είναι διαφορετικές από αυτές των ενήλικων σκύλων. Αναζητήστε μια υψηλής ποιότητας τροφήγια κουτάβια που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των κουταβιών. Η κατάλληλη ποσότητα τροφής εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος και η φυλή. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ποσότητα και τη συχνότητα σίτισης του κουταβιού σας.

Για ορισμένες μικρόσωμες φυλές, είναι συχνά προτιμότερο τα νεαρά κουτάβια να ταΐζονται ελεύθερα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η πρόσληψη τροφής είναι επαρκής. Οι σκύλοι μικρόσωμης φυλής φτάνουν στη σωματική ωριμότητα γρηγορότερα από ό,τι εκείνοι μεγαλόσωμης φυλής και μπορούν να μεταβούν σε τροφή για ενήλικους σκύλους, και τις αντίστοιχες σε ποσότητα μερίδες, σε ηλικία μεταξύ 9 και 12 μηνών.

Οι μεγαλόσωμες φυλές μπορεί να χρειαστούν δύο ολόκληρα χρόνια για να φτάσουν στη σωματική ωριμότητα και έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τις μικρόσωμες φυλές. Θα πρέπει να λαμβάνει τροφή ειδικά σχεδιασμένη για κουτάβια μεγαλόσωμης φυλής. Για να μάθετε πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να μεταβεί ο αναπτυσσόμενος σκύλος σας μεγαλόσωμης φυλής σε τροφή για ενήλικες, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνει πολλά γεύματα καθημερινά με ελεγχόμενες μερίδες για την αποφυγή επιπλοκών, όπως το φούσκωμα του στομάχου. Ακολουθεί ένα παράδειγμα δομημένου προγράμματος σίτισης για τα κουτάβια μεγαλόσωμης φυλής:

 • Έξι έως δώδεκα εβδομάδων - τέσσερα γεύματα την ημέρα.
 • Τριών έως έξι μηνών - τρία γεύματα την ημέρα.
 • Έξι μήνες και άνω - δύο γεύματα την ημέρα.

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση

Καφέ κουτάβι φυλής αυστραλιανού ποιμενικού κάνει την ανάγκη του στο γρασίδι με άλλα κουτάβια στο βάθος

Η εκμάθηση της επιθυμητής συμπεριφοράς εντός σπιτιού θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Η RSPCA επισημαίνει ότι οι σκύλοι είναι ενστικτωδώς καθαρά ζώα που προσπαθούν να αποφύγουν να λερώσουν το κρεβάτι τους και την περιοχή γύρω από αυτό. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τουαλέτας, κρίνεται σκόπιμο να το κρατάτε περιορισμένο σε έναν μικρό χώρο ή σε ένα ειδικό σπιτάκι. Καθιερώστε μια ρουτίνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νεαρά κουτάβια πρέπει συνήθως να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους μία φορά κάθε δύο ώρες. Όταν το κουτάβι σας ανακουφίζεται στο μέρος που του έχετε υποδείξει, φροντίστε να το επαινείτε και να το ανταμείβετε με μια λιχουδιά.

Όσον αφορά τόσο την εκπαίδευση όσο και την καθιέρωση των κανόνων επιθυμητής συμπεριφοράς, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί με το κουτάβι σας και να χρησιμοποιείτε τη θετική ενίσχυση για να δημιουργήσετε ευχάριστους συνειρμούς σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά. Οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές θα πρέπει γενικά να αποτρέπονται αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορεί να τις προκαλέσουν. Για παράδειγμα, μην δίνετε ποτέ στο κουτάβι σας παπούτσια, κάλτσες ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να μασάει.Δεν πρέπει ποτέ να χτυπάτε ή να βάζετε τις φωνές στο κουτάβι σας. Κάτι τέτοιο θα το τρομάξει και θα του προκαλέσει άγχος και σύγχυση. Όταν επιδεικνύει αρνητική συμπεριφορά, προσπαθήστε να στρέψετε τον ενδιαφέρον του σε κάτι θετικό. Για παράδειγμα, αν μασουλάει κάποιο απαγορευμένο αντικείμενο, στρέψτε την προσοχή του προς ένα από τα παιχνίδια του. Αξίζει να εγγραφείτε σε μαθήματα εκπαίδευσης κουταβιών το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται όχι μόνο για μια πολύτιμη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και μάθηση σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τις οποίες θα χρειαστείτε για να εκπαιδεύσετε σωστά το κουτάβι σας.

Η σωστή κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για να αναθρέψετε σωστά το κουτάβι σας ώστε να γίνει ένας ισορροπημένος σκύλος. Μπορείτε να αρχίσετε να το κοινωνικοποιείτε αμέσως, φέρνοντάς το σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους, μέρη, αξιοθέατα, ήχους, μυρωδιές και εμπειρίες. Θα πρέπει επίσης να του δίνετε αρκετές ευκαιρίες να αλληλεπιδρά με άλλα κατοικίδια. Προσοχή όμως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φιλαράκια του κουταβιού σας είναι επίσης εμβολιασμένα και έχουν περάσει πρώτα από τον κτηνιατρικό τους έλεγχο, για την ασφάλειά του.

Η υγεία του κουταβιού σας

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά την απόκτηση του νέου σας κουταβιού είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Αν δεν έχετε ήδη βρει κτηνίατρο, ρωτήστε τριγύρω. Όλο και κάποιος από την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας θα είναι σε θέση να σας δώσει συστάσεις.

Στο πρώτο ραντεβού, ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει το κουτάβι σας για τυχόν προβλήματα υγείας ή παράσιτα και πιθανότατα θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση παρασίτων, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια και σκουλήκια. Ο κτηνίατρός σας θα καταρτίσει επίσης ένα πρόγραμμα εμβολιασμών και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πότε θα πρέπει να το φέρετε για στείρωση, η οποία συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνει.

Μέχρι να λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, να αποφεύγετε τους σκύλους των οποίων το ιστορικό εμβολιασμού δεν γνωρίζετε και τα μέρη όπου συχνάζουν πολλοί σκύλοι, όπως πάρκα ή κοινόχρηστους κήπους.

Ο κτηνίατρός σας θα είναι επίσης σε θέση να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες έχετε σχετικά με τη φροντίδα του κουταβιού σας, όπως το είδος της τροφής που πρέπει να το ταΐζετε και την κατάλληλη ποσότητα. Ο κτηνίατρός σας, ή ο βοηθός του, μπορούν επίσης να σας συμβουλεύσουν σχετικά με άλλα θέματα όσον αφορά τη φροντίδα του, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το κόψιμο των νυχιών. Μπορούν μάλιστα να σας δείξουν πώς να το κάνετε σωστά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στον κτηνίατρο, μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού για την επόμενη εξέταση, όταν το κουτάβι σας θα είναι 6 μηνών. Ο κτηνίατρος θα αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη για να ελέγξει την ανάπτυξη και την πρόοδο του κουταβιού σας και να βεβαιωθεί ότι είναι καλά στην υγεία του. Μπορεί ακόμη και να σας δώσει συμβουλές προετοιμασίας κατά την περίοδο της εφηβείας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για έναν κηδεμόνα, καθώς τα κουτάβια φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα. Πρόκειται επίσης για μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε για όσα πρέπει να περιμένετε καθώς το κουτάβι σας θα ενηλικιώνεται.

Παιχνίδι

Εκτός από την εκπαίδευση και τους ελέγχους υγείας, τα κουτάβια χρειάζονται προσοχή και άσκηση. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα βόλτες ή τζόκινγκ στη γειτονιά και εξορμήσεις στο πάρκο για σκύλους. Το παιχνίδι με το κουτάβι σας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για άσκηση, η οποία θα το διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τον δεσμό μεταξύ σας. Τα δομημένα παιχνίδια, όπως το «πιάστο και φέρτο πίσω», το κρυφτό και η διελκυστίνδα, μπορούν να λάβουν χώρα εντός του σπιτιού ενώ συμβάλλουν στην απελευθέρωση της συσσωρευμένης ενέργειας. Πέρα από το να το βγάζετε βόλτα ή να το αφήνετε ελεύθερο να τρέξει στην αυλή σας, φροντίστε να αφιερώνετε 30-60 λεπτά σε καθημερινή βάση για να παίζετε μαζί του.

Περιποίηση

Ακόμη και οι σκύλοι που δεν χρειάζονται καλλωπισμό ανά λίγες εβδομάδες, έχουν ανάγκη από κάποιου είδους περιποίηση. Αν ξεκινήσετε λοιπόν να περιποιείστε το κουτάβι σας όσο είναι ακόμα μικρό, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα και για τους δυο σας. Η περιποίηση περιλαμβάνει το κούρεμα και το βούρτσισμα του τριχώματος, τον καθαρισμό των δοντιών, το κόψιμο των νυχιών και το μπάνιο. Μπορείτε να αναθέσετε το κούρεμα σε έναν επαγγελματία κομμωτή ή να πάτε στον κτηνίατρο για το κόψιμο των νυχιών. Σίγουρα όμως, ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει να κάθεται ακίνητος όσο εσείς τον περιποιείστε και τον καλλωπίζετε. Εξοικειώστε το με την αίσθηση της βούρτσας στο τρίχωμά του - αυτό ισχύει ειδικά για τους σκύλους που μαδάνε πολύ ή είναι επιρρεπείς στο μπερδεμένο τρίχωμα. Το μπάνιο του κουταβιού σας από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη δοκιμασία, γι' αυτό φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι με πολλές πετσέτες (και να φοράτε ρούχα τα οποία δεν σας πειράζει να βραχούν) και εξοικειώστε το σιγά-σιγά με το σαμπουάν και το νερό. Σιγά-σιγά, το κουτάβι σας θα αρχίσει να νιώθει πιο άνετα και η διαδικασία αυτή θα γίνει πιο εύκολη. Τέλος, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορεί να θεωρούν παράξενο το βούρτσισμα των δοντιών του κουταβιού τους, ωστόσο αυτό συμβάλει σημαντικά στην προστασία της στοματικής κοιλότητάς του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξοικειώσετε το κουτάβι σας με το βούρτσισμα των δοντιών του.

Η ανατροφή ενός κουταβιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι όμως μια περιπέτεια γεμάτη ανταμοιβές, καθώς αναπτύσσετε έναν βαθύ δεσμό που θα διαρκέσει για πάντα. Με πολλή υπομονή και λίγη επιπλέον προσπάθεια, το ζωηρό κουτάβι σας θα μεταμορφωθεί σε έναν ευχάριστο και χαρούμενο φίλο, ανταμοίβοντάς σας για όλη την προσπάθεια και τον κόπο σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus (φωτογραφία συνεργάτη)

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι μυθιστοριογράφος και ανεξάρτητη αρθρογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα. Αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με θέματα που αφορούν τη φροντίδα και την υγεια των κατοικίδιων ζώων, από το γραφείο στο σπίτι της, συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA
και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

 

Σχετικά άρθρα

 • Ταΐζοντας το κουτάβι σας

  Βρείτε το ιδανικό πλάνο σίτισης για το κουτάβι σας με τις τροφές Hill's Pet για κουτάβια
 • Εκπαίδευση συμπεριφοράς για το κουτάβι σας

  Το νέο σας κουτάβι δεν καταφτάνει με καλή συμπεριφορά. Ο εκτροφέας του μπορεί να του έχει δώσει κάποια αρχική εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται ως το κατοικίδιό σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
 • Οι πρώτοι τρεις μήνες

  Όποια και εάν είναι η φυλή του, όλα τα κουτάβια αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο· περνάνε από τα ίδια στάδια από τη βρεφική ηλικία έως την ωριμότητα.
 • Ο αρχηγός της αγέλης – το κουτάβι ή εσείς

  Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έχουν συνηθίσει να έχουν αρχηγό. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός είστε εσείς. Ο καθορισμός κανόνων αρκετά νωρίς θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αισθανθεί ασφάλεια και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού μεταξύ σας.

Σχετικά προϊόντα