Συνάντηση με τον κτηνίατρο

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Επιλέξατε το κουτάβι σας και τώρα είναι η ώρα να επιλέξετε τον κτηνίατρό του

Dog image

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από τη στιγμή που θα πάρετε το κουτάβι σας σπίτι, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο. Αλλά πως βρίσκετε έναν κτηνίατρο που να είναι κατάλληλος για σας; Οι συστάσεις από τους φίλους και την οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν, αλλά εάν αυτές απουσιάζουν, θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Σας φαίνεται το προσωπικό φιλικό, με επαρκή γνωστική επάρκεια και βοηθητικό; Είναι το κτηνιατρείο προσβάσιμο σε εσάς και μπορεί να σας εξυπηρετήσει εκτός ωραρίου σε περιπτώσεις που το κουτάβι σας δεν είναι καλά; Θα πρέπει επίσης να εξακριβώσετε αν το κτηνιατρείο ειδικεύεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή αν ο κτηνίατρος θα μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό, αν αυτό χρειαστεί.

 

Διασφαλίζοντας μια χαλαρή πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο ενδέχεται να είναι αρκετά στρεσογόνος για το κουτάβι σας. Θα χρειαστεί να ταξιδέψει με αυτοκίνητο, να συναντήσει νέους ανθρώπους και μυρωδιές και να ανεχτεί αρκετό σπρώξιμο και ψηλάφισμα.

Μπορείτε να βοηθήσετε με αρκετούς τρόπους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι να είστε ο ίδιος ψύχραιμος. Έπειτα σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι σας είναι περιορισμένο με ασφάλεια είτε σε κάποιο καλάθι ταξιδίου ή σε κάποια ιπποσκευή με ζώνη. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να μαζέψετε μερικά παιχνίδια και κεράσματα για να ανταμείψετε το κουτάβι σας για την καλή του συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει ότι η επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν είναι και τόσο κακή!

 

Εμβολιασμοί

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός του κουταβιού σας έναντι απειλητικών για τη ζωή ασθενειών και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να το διατηρήσετε υγιές.

Ο κτηνίατρος σας θα σας προμηθεύσει με ένα ακριβές πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά να περιμένετε τον πρώτο του εμβολιασμό σε ηλικία οχτώ εβδομάδων και τον επόμενο στις 12 εβδομάδες. Θα χρειαστεί να παραμένει μέσα στο σπίτι και μακριά από άλλα σκυλιά για περίπου 7-10 ημέρες.

Για να διατηρήσετε την προστασία, θα πρέπει να δίνονται ετ'ησιες θεραπευτικές δόσεις κάθε χρόνο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό απαιτείται κάθε δεύτερη χρονιά. Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά.  

 

Αποπαρασίτωση

Υπάρχουν δυο είδη σκουληκιών που ενδέχεται να μολύνουν το κουτάβι σας: τα κυκλικά και τα ταινιωτά σκουλήκια, οπότε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλεύσει αναφορικά με ένα πλήρες πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Επειδή ορισμένα είδη σκουληκιών επηρεάζουν και τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη θεραπεία που θα προτείνει ο κτηνίατρος σας.

 

Ψύλλοι

Αν το κουτάβι σας φιλοξενεί ανεπιθύμητους επισκέπτες, το πιθανότερο είναι να ξύνεται αρκετά. Μπορεί επίσης να εντοπίσετε ακαθαρσίες ψύλλων στο τρίχωμα του, όταν το περιποιείστε. Είναι μάλλον απίθανο να δείτε τους ψύλλους με γυμνό μάτι, οι οποίοι είναι κόκκινου-καφέ χρώματος, μεγέθους 2-3mm και κινούνται πολύ γρήγορα.

Αν πιστεύετε ότι το κουτάβι σας έχει ψύλλους, αναζητήστε συμβουλές σχετικά με τη θεραπεία του από τον κτηνίατρο σας. Τα νεότερα σκευάσματα έναντι των ψύλλων είναι πολύ αποτελεσματικά και θα πρέπει να απαλλαγείτε από αυτούς σχετικά σύντομα. Θα χρειαστεί επίσης να απολυμάνετε το σπίτι σας ενδελεχώς και ο κτηνίατρος σας θα σας προμηθεύσει με κάποιο κατάλληλο σπρέι ή σκόνη.

 

Ασφάλεια κατοικιδίων

Μπορεί να αποφασίσετε να βγάλετε μια Ασφάλεια Κατοικίδιου για το νέο σας κουτάβι. Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρετε τουλάχιστον ότι σε περίπτωση νόσου ή τραυματισμού δεν θα ανησυχείτε και για υπέρογκους λογαριασμούς αναφορικά με τη θεραπεία.

Έχετε όμως κατά νου ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες κατοικίδιων δεν καλύπτουν τα έξοδα της περίθαλψης ρουτίνας. Είναι επίσης σημαντικό να το ψάξετε μεθοδικά, καθώς οι πολιτικές και οι τιμές ποικίλουν σημαντικά. Μην υπογράψετε τίποτα, αν δεν διαβάσετε και τα ψιλά γράμματα.

 

Τοποθετώντας μικροτσιπ

Τομικροτσίπ είναι μια μικρή συσκευή που μπορεί να εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα του κουταβιού σας στην περιοχή του αυχένα. Είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Είναι ακριβώς όπως μια ένεση εμβολιασμού. Το τσιπ φέρει έναν μοναδικό αριθμό που καταχωρείται σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Αν το κουτάβι σας χαθεί ποτέ, μπορεί να ανιχνευθεί και να σας επιστραφεί. ακριβώς όπως μια ένεση εμβολιασμού. Θα χρειαστεί να πληρώσετε για αυτό, αλλά αξίζει την επένδυση. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλή μυϊκή μάζα. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα εύπεπτο αρνί.
 • Science Plan™ Canine Adult Oral Care

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Oral Care Κοτόπουλο είναι κλινικά αποδεδειγμένη ότι μειώνει την πλάκα και τη τρυγία. Με αντιοξειδωτικά και προηγμένη τεχνολογία στοματικής υγείας.
 • Science Plan™ Canine Adult Performance Chicken

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Performance Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την ικανοποίηση των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών των δραστήριων σκύλων, καθώς και των σκύλων εργασίας και κυνηγετικών. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και κροκέτες υψηλής ενεργειακής πυκνότητας...
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  <ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Sensitive Skin με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροδερμίας και του κνησμού. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και ω-3 & ω-6.</li></ul>